Kapret drømmejobben rett etter studie!

Hvordan går man rett fra skolebenken til drømmejobben? En som kan svare på det er Inger-Johanne Alnes som gikk rett fra en bachelor i byggingeniør til drømmejobben! 👷🏼‍♀️

Inger-Johanne er 24 år fra Ålesund, og har studert studiespesialiserende (internasjonal linje) på Fagerlia videregående skole, før hun gikk rett videre på en bachelor i byggingeniør med retning konstruksjon på NTNU i Ålesund.

Hva fikk deg til å velge studie? 👩🏼‍💻

Cirka 14 dager før fristen for å søke høyere utdanning gikk ut, satte jeg meg ned for å finne ut av hva jeg ville gjøre med livet mitt. Det eneste jeg visste var at jeg ville jobbe med noe der jeg fikk et klart resultat ut av arbeidet mitt, og ønsket å jobbe i team eller i det minste ha kollegaer å forholde meg til daglig. Jeg likte realfag, og ble derfor tipset om at ingeniør kunne være noe for meg, men det var jo så mange forskjellige å velge mellom! Og ingen kunne egentlig fortelle meg hvordan hverdagen til en ingeniør så ut, eller hva de egentlig gjorde. Etter mye googling og ved bruk av elimineringsmetoden fant jeg ut at byggingeniør virket mest interessant. Så jeg tok en råsjans og søkte, og har heldigvis ikke angret så mye siden.

Hvordan fikk du jobben? 📐

I 5. semester av studiet har du mulighet til å velge praksis som valgfag. Jeg kom jo rett fra skolebenken og hadde ikke satt en fot på en byggeplass før, og var veldig klar for å forstå mer av det praktiske rundt fagene på studiet. Jeg tror også at jeg konstant lette etter en bekreftelse på at dette studiet var riktig valg. Spesielt siden det snart var tid for å begynne å søke jobber, og jeg hadde fortsatt ikke bestemt meg for om jeg skulle gå mot rådgiver-siden (der jobben består av å utarbeide tegninger og beregninger i forkant av byggeprosessen) eller entreprenør-siden (byggeledelse altså mer kommunikasjonen i oppføringen av et bygg).

Jeg ble helt tilfeldig utplassert hos Consto, et byggentreprenørfirma, og fikk være med på oppføringen av den nyeste delen av kjøpesenteret Moa i Ålesund. Firmaet, folka, arbeidsoppgavene, alt bare traff midt i blinken og jeg trivdes. Så kort fortalt søkte jeg om å få skrive bacheloroppgave for dem, og deretter fikk jeg sommerjobb, og til slutt fast ansettelse som prosjektingeniør. Nå har jeg rollen som anleggsleder på det kommende studentbygget kalt Sundebygget på Campus Ålesund. Det er stas!

Er dette en jobb du hadde sett for deg du ønsket når du begynte på studie? 💁🏼‍♀️

Jeg var jo selvfølgelig litt i tvil underveis om hvilken retning jeg skulle gå, de fleste jenter velger jo rådgiversiden, men jeg skjønte vel tidlig at det jeg likte best var kommunikasjonen oppi det hele. Hvordan løse en utfordring på best mulig måte for alle parter. Og det er definitivt det jeg setter mest pris på med jobben min i dag!

Hvor mye av det du lærte på studie bruker du i jobben? 💻

For meg som ikke hadde praktisk erfaring fra før av, så har studiet vært det eneste kunnskapsgrunnlaget jeg har. Jeg vil si at jeg har hatt bruk for ca halvparten, men det er ganske naturlig når byggingeniørstudiet er så bredt som det er. Etter første del av studiet kan du velge om du vil gå videre med vei, vann eller konstruksjon, så frem til da lærer du mye på tvers av de linjene. Likevel ser jeg på det som en av styrkene til studiet – du får godt innsyn og perspektiv i flere områder av næringen, og det kommer uansett godt med.

Hvilke anbefalinger ville du gitt til en som ønsker å få samme jobb som deg etter studie? 👷🏼‍♀️👷🏾‍♂️

Det første jeg tenker på er at det er alltid positivt å være interessert. Det gjør ikke noe at du ikke kan det du skal jobbe med fra før, det er det ingen som forventer. Jeg har fått vite i ettertid at det som gjorde at jeg fikk jobben i utgangspunktet var at jeg var interessert i å lære og var nysgjerrig på bransjen. Så;

  • Still mange dumme spørsmål til veiledere, lærere og fremtidige kollegaer.
  • Det er fint med arbeidserfaring, selv om det ikke er i en relevant bransje. Noen ganger er alt du trenger å vite at du evner å samarbeide med andre.
  • Få deg litt erfaring om du har mulighet til det. Her kan alt telle positivt. Søk på relevante sommerjobber. Har du lagt gulv før? Satt opp en vegg hjemme hos moren din? Skriv det i søknaden, kanskje veier det i positiv retning.
  • Vær oppmerksom på at det viktigste i et intervju er din personlighet. Har du fått et intervju så har du allerede en god nok CV for stillingen, så å skryte over egne prestasjoner er ikke viktig. Grunnen til at du er der er at de vil finne ut om du vil passe inn med folka du skal jobbe med.
  • Søk i god tid før fristen. At søknaden er levert kl. 23:46 dagen før fristen kan muligens gi et feilaktig inntrykk. 
  • Ikke gi opp om du ikke får svar på de første 30 søknadene du sender. Det er bare sånn søkeprosessene er dessverre, og ofte er det fordi bedriftene ikke kan gi et skikkelig svar der og da på om de trenger flere ressurser, men kanskje om en måned. Og derfor velger de den enkleste løsningen – å bare ikke svare. Send derfor skamløst en ny søknad en måned senere.  

Har du noen tips til en VGS elev som allerede vet at de ønsker å få samme jobb som deg? 🧐

Til VGS-elever som ønsker å bli det samme som meg vil jeg bare si;
Søk byggingeniør og ta det derfra.

Det er så mye forskjellig du kan jobbe med innen byggenæringen hvis det viser seg at den ene stillingen ikke passer helt for deg. Du kan jobbe med så mangt – prosjektingeniør, takstmann, saksbehandler, konsulent, rådgivende ingeniør, og mye mer. Og du trenger ikke velge retning før du har gått halvannet år på studiet og får plenty av tid til å endre mening underveis når du finner ut hva du synes er interessant.

Så alle unnskyldningene du kanskje har laget for å ikke søke, de gjelder ikke.

Når du har bestemt deg, prøv å få deg litt erfaring om du kan. Det er ikke et krav, men det er den eneste måten å finne ut om du vil trives med det eller ikke.

Om du er bekymret for at du ikke vil trives, eller om du blir stressa når folk sier «Jeg kan ikke se for meg deg med hjelm og vernesko» eller andre like dumme ting, så må du bare riste det av deg. Ikke hør på fordommene og det gamle synet på hvordan byggebransjen var på 70-tallet. Byggebransjen er i stadig endring. Det viktigste her er at DU finner ut hvordan du vil at arbeidshverdagen din skal være, ikke at du passer inn i forventningene andre har til deg.


Kunne du tenkt deg å lese mer om byggingeniør studie? Trykk her.

Hvis du ønsker å se hvordan studiehverdagen til en byggingeniør er kan du sjekke ut høydepunktet “Byggingeniør” på Instagram(@ntnustudent).

– Vilde, 3 år, Markedsføring

Leave a Reply