#Mittførsteår – eksamen

Hei og godt nyttår! 😀 Nå er det tid for et nytt semester og #MittFørsteÅr er endelig gang igjen! Denne gangen svarer Maria på hvordan eksamensperioden hennes var.

Gjennom kampanjen #MittFørsteÅr får du innblikk i en fersk student sin studiehverdag. I dette innlegget får du lese mer om eksamensperioden som Maria hadde før jul. Er du interessert i Digital Infrastruktur og Cybersikkerhet  og hvordan eksamen og studietiden på dette studiet kan se ut? Da bør du lese videre.

Hvordan foregikk eksamen?

Jeg går Digital Infrastruktur og de fire emnene jeg hadde dette semesteret var Grunnleggende programmering, Cybersikkerhet og teamarbeid, Matematikk for informatikk og Infrastruktur: Grunnleggende ferdigheter. I utgangspunktet så skulle jeg ha tre eksamener. Cybersikkerhet og teamarbeid vurderes som bestått/ikke bestått med et prosjektarbeid. På grunn av Korona så hadde jeg alle eksamenene mine hjemme. Det var kun Infrastruktur som ble vurdert med bokstavkarakter – resten ble bestått/ikke bestått. 

Her kan dere se noen av oppgavene som jeg fikk på eksamen nå det første semesteret.

Dette er bilder fra eksamen i Infrastruktur: Grunnleggende ferdigheter. Her hadde vi tilgang til Linux, så vi kunne skrive inn kommandoer for å se hva den gjør. Derfor var spørsmålet på det første bildet å forklare forskjellen på de to kommandoene, som gjør at man virkelig må skjønne hva de gjør. Det var mange forskjellige typer oppgaver, som flervalgsoppgavene på det andre bilde. 

Dette er bilde av en oppgave i Matematikk for informatikk. Her var det veldig mange forskjellige typer oppgaver, som testet oss i forskjellige temaer.

Her er et eksempel fra Grunnleggende Programmering. Alle oppgavene på eksamen var satt opp sånn her hvor vi måtte programmere det som stod i beskrivelsen. 

Hvordan forberedelser hadde dere?

For å forberede meg til eksamen så pleier jeg å gå igjennom de forelesningene jeg føler at jeg må repetere. Nå som det har vært mye nettundervisning så har det vært ekstra lett, siden det har blitt tatt opptak av alle forelesninger. Etter det så har jeg gjort oppgaver som vi har fått fra læreren, og som jeg vet er relevante til eksamen. De siste dagene mot eksamen fokuserer jeg kun på å gjøre tidligere eksamensoppgaver. 

Jeg har lest både alene og med andre, og jeg føler at begge deler går veldig bra. Jeg føler ofte at det er lurt å jobbe alene i starten, når du skal gå igjennom pensum å bare sette seg inn i det. Når du jobber med oppgaver, kan det ofte være fint å jobbe med noen andre. Dette fordi da kan du forklare oppgavene til hverandre hvis det er noen som ikke skjønner eller strever med en oppgave og du får flere synsvinkler på saken og kan bli forklart annerledes enn det foreleseren har gjort i timene. 

Hva er dine beste tips til forberedelsene av eksamen?

Jeg må ærlig innrømme at Infrastruktur var ett av de emnene jeg håpet på at skulle bli gjort om til bestått/ikke bestått. Det var et emne jeg synes var veldig vanskelig, og jeg følte ikke at jeg hadde fått jobbet så bra med det. De som kjenner meg vet at jeg har veldig uflaks, og selvfølgelig ble Infrastruktur det eneste emne vi fikk karakter i… Jeg ville veldig gjerne ha en god karakter, så jeg visste at jeg kom til å måtte jobbe godt før eksamen. Jeg kan røpe at jeg fikk en karakter som jeg er veldig fornøyd med, og her har jeg skrevet ned noen av mine tips:

Mitt beste tips er å starte tidlig! Eksamensperioden kan ofte være hektisk med flere eksamener tett etter hverandre. Du bør derfor planlegge hvordan du skal øve og lese, for å få tid til å jobbe nok til hvert emne. Jeg startet med å sette opp en studieplan flere uker før min første eksamen. Der satte jeg meg tidsmål for det jeg skulle gå igjennom, og lagde punkter for alt jeg skulle gjøre før eksamenene. Eksempel på det kan være gå igjennom alle forelesninger, løse alle oppgaver, gjøre minst tre tidligere eksamensoppgaver, lage oversiktlige notater, rydde i notater, er det noe foreleseren har sagt er ekstra viktig? osv. Slik unngår du å plutselig gjøre unødvendige oppgaver i eksamensperioden, i tillegg til at du får god oversikt. 

Dette tipset er også veldig viktig hvis du er som meg og liker å utsette ting. En av de første tingene jeg oppdaget da jeg begynte å jobbe med Infrastruktur var at det egentlig var ganske gøy! Jeg hadde utsatt å jobbe med det fordi jeg trodde at det var skikkelig vanskelig. Når du utsetter det så går du bare glipp av mer og mer, og da føler man i hvert fall at det er vanskelig. For meg viste det seg at Infrastruktur faktisk er veldig morsomt, og at jeg klarer meg veldig bra! Og sånn er det på de fleste ting. Hvis du jobber mye med det, så skjønner du mer, og da blir det automatisk mye mer gøy! Det er aldri gøy å jobbe med noe du ikke kan, men når kunnskapen kommer og du føler du mestrer det: ja da får man faktisk bedre karakter også.

En app jeg også anbefaler er Hold! Den har hjulpet meg veldig på å ikke være på telefonen mens jeg øver. Du tjener opp poeng når du ikke er på telefonen, og disse kan du bruke på å være med i konkurranser og få rabatter – noe som er ekstra fint for oss studenter.  

Var eksamensperioden sånn du så for deg? Hvordan forventninger hadde du?

Selv om det ble en litt annerledes eksamensperiode, så var det fortsatt ganske likt som sånn jeg så for meg at det kom til å være. Jeg synes at foreleserne var veldig flinke til å forberede oss på eksamen. På videregående følte jeg ofte at det vi gjorde i timene ikke var relevant for eksamen, så jeg syntes at det var veldig deilig da jeg startet på NTNU da det vi gikk gjennom i timene faktisk var retten mot eksamen og at jeg følte jeg lærte noe. På skolen snakker foreleserne mye om eksamen, og det er tydelig at de har gjort dette mange ganger og faktisk forbereder oss til arbeidslivet, men spesielt eksamenene. 

Nå har jeg aldri hatt fysisk oppmøte på eksamen på skolen, men hjemmeeksamen gikk mye bedre enn jeg hadde trodd. Vi hadde tilgang på alle hjelpemidler: men det ble laget gode oppgaver som testet oss mer i forståelse enn hukommelse. Jeg var litt nervøs for hjemmeeksamen da jeg trodde dette betydde at det kom til å bli vanskeligere, men så lenge du har fulgt med i forelesningene og gjort obligatoriske oppgaver og innleveringer så klarer du deg helt fint. Jeg følte meg veldig forberedt!

Jeg følte også at foreleserne ville at vi skulle få en så god karakter som mulig. Jeg følte aldri at de lagde eksamen vanskelig for å få oss til å stryke, men at de alltid ville at vi skulle få vist frem kunnskapen vi hadde, og det er var god følelse. 

Hva gjorde du for å kople av i eksamensperioden? Eller var eksamen et skippertak med lesing 24/7?

På grunn av planen jeg hadde laget noen uker før eksamen, så fikk jeg ganske god tid i eksamensperioden. Jeg stod selvfølgelig opp tidlig, dro på skolen for å jobbe, og der satt jeg til ganske langt ut på ettermiddagen: men for meg det ble heldigvis ikke noe skippertak. 

Selv om jeg hadde eksamensperiode så hadde jeg fortsatt en til to vakter på jobb i uken. Dette synes jeg bare var deilig, da jeg fikk koblet av og tenke på noe annet enn skole. Å trene hjalp også på avkoblingen. Det gjorde også at jeg ble mye mer konsentrert da jeg faktisk satt meg ned for å lese. Du tenker ofte at eksamensperiode betyr øving og lesing hele døgnet, men for meg så har det hjulpet veldig med å planlegge godt. Hvis jeg utvider eksamensperioden blir det ikke like slitsomt, og jeg får nok tid til å gå igjennom alt jeg må før eksamenene mine. 

Hva er dine beste tips til fremtidige studenter?

Et godt råd jeg fikk før jeg skulle begynne å studere var at det å studere kan virke overveldende i starten, men at man vender seg til det etterhvert. Sånn følte jeg det også da jeg startet på studiet i Gjøvik. Det viktigste er bare å følge med på forelesninger og være strukturert. Det er også viktig å huske på at ikke alt trenger å gå helt perfekt. Om du stryker i et emne eller finner ut at det studiet du har startet på ikke er noe for deg, så går det også helt fint. Du kan alltids konte, altså ta eksamen om igjen, eller begynne på noe helt nytt. Studietiden er til for å eksperimentere og finne ut av hva du liker og hva du vil drive med resten av livet! Dersom du endrer mening med studiet, er man i hvert fall en erfaring rikere 🙂

Hvis du stryker på eksamen, kan du ta den opp igjen?

Dette svaret er tatt fra et tidligere blogginnlegg som er skrevet på NTNU bloggen om hva som skjer dersom du stryker på eksamen. Hele blogginnlegget kan du lese HER.

Tidligere hadde du ubegrenset antall forsøk på eksamener ved NTNU, men etter fusjonen trådte nye regler i kraft fra 1. januar 2016. Det innebærer at du nå har tre regulære forsøk på hver eksamen, samt at du søke om både et fjerde og et femte forsøk under spesielle betingelser. Les mer om dette HER. I motsetning til på videregående er det heldigvis gratis å ta ny eller å ta opp eksamen på NTNU.

Ny eksamen (kontinuasjonseksamen, kalles ”kont”) kan enten tas påfølgende semester, eller i uke 32 og 33, altså rett før semesterstart. Mer om utsatt eksamen kan du lese HER.

Hvordan var det å ta juleferie etter et slikt annerledes semester og etter eksamensperioden? Gjorde du noe spesielt i juleferien?

Å ta juleferie etter eksamen var utrolig deilig! Det var spesielt deilig å kunne dra hjem til familien. I år flyttet jeg hjemmefra for å studere, så dette var den første julen jeg ikke har bodd hjemme. Det å måtte dra hjem til jul var noe som ga meg skikkelig julefølelse! Juleferien ble feiret både hjemme med familie og på hytta, og det var en perfekt måte å lade opp til et nytt semester på <3


Da har du fått et lite innblikk i hvordan eksamensperioden til en førsteårsstudent på NTNU så ut. Hvis du vil lese mer om Digital Infrastruktur og Cybersikkerhet så kan du se HER. Følg med i ukene fremover, da kommer eksamensperioden til blant annet studenter som studerer medisin, maskiningeniør og kunsthistorie. Så om du skulle lure på noe mer om det å være en førsteårsstudent: ELLER hvis du har ett tema/spørsmål du har lyst til å vite mer om, da kan du legge igjen en kommentar eller kontakte oss på både Facebook og Instagram(@ntnustudent).

– Anette, Sykepleie, 3 år.


Leave a Reply