Ukas student: Pedagogikk

Ukas student er Sophie som studerer Pedagogikk. Lurer du på hvordan studiehverdagen hennes er? Da er dette blogginnlegget for deg!

Denne uka kunne du følge Sophie på vår Instastory hvor hun viste frem sin studiehverdag. Gikk du glipp av det? Fortvil ikke! Hun sa nemlig ja til å være ukas student, så la oss ta en dypere titt på hennes studiehverdag.

Kan du fortelle litt om deg selv?

Jeg heter Sophie og er 21 år fra Drøbak som er litt sør for Oslo. 

Etter videregående tok jeg et friår for å jobbe og bestemme meg for hva jeg skulle studere, men hadde fortsatt ikke klart å bestemme meg etter det året så derfor tok jeg pedagogikk, som passet til begge studiene jeg hadde lyst til å ta (grunnskolelærer og sykepleie). Jeg er nå på mitt andre år som student og skriver bachelor i pedagogikk til våren. Fritiden går til å le for mye med vennene i kollokviegruppa, deltidsjobb, verv i ISFiT som HR-manager og henge i Trondheimby. 

Hvorfor valgte du å studere pedagogikk?

Som nevnt så valgte jeg hovedsakelig pedagogikk fordi det passet til de andre utdanningene jeg vurderte. Jeg søkte første bare et årsstudium, men byttet senere over til bachelor fordi jeg synes det er så spennende. Det beste med pedagogikk er at det er relevant for alt og alle, både voksne og barn og i skoler, arbeidsplasser og fritiden. Det er mye fokus på hvordan møte mennesker og hvordan mennesker møter læring. I tillegg til at man ser på samspillet mellom pedagogikk og samfunnet og hvor mye dette kan ha å si. Jeg forteller alle som er usikre på hva de skal studere å ta pedagogikk, fordi det ser bra ut på en CV og man får bruk for det uansett hva slags utdanning man vil ta etterpå eller jobb man vil ha.

Hvordan ser en typisk studieuke ut for deg?

Tidligere semester har jeg hatt circa 8-10 timer undervisning i løpet av en uke, fordelt på 2-4 fag. Dette semesteret har jeg 4 timer undervisning i 2 fag, pluss veiledningstimene for bacheloroppgaven hvor det er 4 i løpet av semesteret. 

På mandager liker jeg å få oversikt over uka som kommer, uansett om jeg har undervisning eller ikke. Det er noe med å sette i gang uka. Dette er også dagen hvor jeg planlegger hva jeg skal spise og handler inn så jeg har mat til resten av uka. Forrige semester gikk mandager også til deltidsjobb i kjøkkenbutikk fordi jeg ikke hadde noe undervisning. På kvelden har jeg hatt digitale møter sammen med HR-gjengen i ISFit hvor vi går gjennom det som er aktuelt for oss og ISFiT. 

Tirsdager og onsdager går til både digitalforelesning og lese annet pensum som skal være lest i løpet av den uka. Da har jeg pleid å lese hjemme ettersom jeg føler at jeg får gjort mer. På kvelden henger jeg med kollektivet. Jeg bor heldigvis sammen med to gode venninner som fyller dagens behov for sosial kontakt når jeg har vært hjemme på rommet hele dagen. 

På begynnelsen av semesteret hadde jeg fysisk oppmøte i et fag på torsdager som jeg benyttet meg av så lenge det varte. Pedagogikk hører til på Dragvoll, som er det samfunnsvitenskapelige campus til NTNU Trondheim. Det er noe annet å kunne være på skolen, når man først kommer seg opp til Dragvoll er det vanlig at jeg og kollokviegruppa blir der utover dagen for å lese. Dermed gikk torsdager også til felleslunsj i kantina. Favoritten er kylling aioli baguette fra Rádido kiosken <3 

Fredag har vi ikke noe undervisning så i en normal verden hadde nok vennene og jeg tatt en tidlig helg, men det er ofte disse dagene går til det som ikke har blir gjort tidligere i uka. 

Hvordan liker du Trondheim?

Jeg ELSKER Trondheim haha. Da jeg skulle begynne å studere så hadde jeg allerede noen venner som bodde i Trondheim og hørt masse bra om det som studieby. Under friåret tok jeg meg også en tur opp for å besøk og fikk være en del av det ekte studentmiljøet med både den årlige badekar-padlingen og selvfølgelig å dra på Samfundet. SÅ da jeg så at NTNU tilbyr pedagogikk så måtte jeg bare dra. Jeg hadde flere venner som skulle opp samtidig som meg, så det var ikke så skummelt med tanke på at jeg allerede hadde en hel vennekrets i Trondheim. Flaks for meg var det også lett å bli kjent med nye mennesker og jeg har fått meg mange nye venner gjennom både studiet og verv. Jeg trodde jo at jeg bare skulle bli et år, men ble helt forelska i byen og klarer ikke å dra ennå. 

Hvordan bor du i Trondheim?

Første året bodde jeg på Berg studentby med SIT. Der bodde jeg med 7 andre mennesker, som kan bli litt mye noen ganger, men det gjør at man blir kjent med mange mennesker med en gang man flytter til ny by. I høst så flyttet jeg ned i sentrum, sammen med en jeg bodde med på Berg og en venninne fra videregående. Det er naturligvis litt dyrere å bo i sentrum, men alle tre har deltidsjobb og synes absolutt det er verdt det. Son nevnt så er det utrolig koselig å kunne komme hjem til noen og fortelle om dagen. Man blir som en liten familie <3 

Hvordan er studentmiljøet?

Det er jo ingen tvil om at studentmiljøet i Trondheim er fantastisk. Selvfølgelig er det trist å se hvor amputert det har blitt i forhold til det første semesteret mitt, men i en normal verden så gir studentmiljøet så mange muligheter til å bli kjent med nye mennesker. Jeg tror grunnen til hvorfor det er så bra er at hele byen er studenter og at selve byen legger tilrette for at studentene skal ha det så bra som mulig, som jeg tror er unikt for akkurat Trondheim. Jeg unner alle hvertfall ett år i Trondheim bare så de kan få kjenne på det studentmiljøet. 

Tre favoritt ting å gjøre i Trondheim? 

Den første tingen jeg elsker å gjøre i Trondheim er å gå tur. Det finnes mange forskjellige løyper i sentrum, som Midtby-runden, men man kan også ta bussen opp til Bymarka for å gå Geitefjellet. Det finnes så mange fine stier man kan velge og vrake i, og det gjør det lettere å bli kjent i byen når man først flytter til Trondheim. 

Min andre favoritt ting er å være på Samfundet. Samfundet er det store røde bygget hvor det alltid skjer ting! Det har dessverre vært stengt mye grunnet de siste restriksjonene, men er vanligvis et sted man både kan ta en pils med venner, men også dra på quiz, foredrag og konserter! Og selvfølgelig kjøpe seg nattmat på SESAM på veien hjem.

Min siste favoritt ting å gjøre i Trondheim er faktisk å henge med kollektivet. Det er så hyggelig å komme hjem etter en lang dag på skolen til kollektivet og oppdatere hverandre om hvordan dagen har vært. 

Hva blir du med bachelor i pedagogikk? 

Med en bachelorgrad i pedagogikk så kan man jobbe med pedagogikk innenfor forskjellige sektorer. Det er mange som syns det er naturlig å jobbe innen oppvekst- og utdanningssektoren, men noen jobber også innen bedrifter med HR og administrasjon. Man blir altså ikke lærer, som mange tror. Jeg pleier å forklare det som at hovedforskjellen mellom lærer og pedagog er at lærere jobber med undervisning, mens pedagoger jobber med mye av innholdet rundt undervisning. Samtidig som NTNU tilbyr PPU, praktisk-pedagogisk utdanning. Dette er påbygg på en mastergrad som gir kompetanse til å undervise første og fremst i dine fagområder i grunnskolen 5.- 10. trinn og i videregående skole. Du kan lese mer om PPU her.

Hva kunne du tenke deg å jobbe med når du er ferdig med studiene? 

Jeg har tatt pedagogikk til å underbygge hva jeg vil videre, altså grunnskolelærer eller sykepleier. Etter mye om og men, har jeg konkludert med at jeg skal gå sykepleie og der vet jeg at pedagogikk vil gi meg en enorm fordel ettersom man jobber mye med mennesker. 

Det var alt for denne gang!

Er det noe mer du lurer på? Sjekk ut Instastoryen til Sophie her, eller følg linkene under for mer informasjon!

Signe, interaksjonsdesign, 4. år

Leave a Reply