5 tips til deg på siste året av vgs

Tenk, nå er du snart ferdig med 13 års skolegang, du har kun innspurten igjen! I dette innlegget har jeg samlet mine 5 viktigste tips for hvordan få bedre karakterer, lære mer og unngå å gå i den klassiske fella når det kommer til studievalg.

1. Rekk opp handa (digitalt eller fysisk)

Synes du det er skummelt eller kleint? Dette er virkelig en ting som gjør det verdt å gå litt utenfor komfortsonen. Jeg turte ikke gjøre det så ofte før tredjeåret, men da jeg ble mer og mer vant til det skjønte jeg at jeg fikk mye ut av det!

  • Det første er at hvis du lurer på noe, er det garantert flere som lurer på det samme. Det er dumt å sitte en hel time å «lære» hvis du ikke skjønte det første som ble sagt. Du kommer til å lære mye mer ved å være aktiv!
  • Timene blir mye morsommere og går fortere når flere stiller spørsmål, da er det lettere å følge med!
  • I tillegg viser du til læreren at du virkelig ønsker å lære, at du gjør en innsats. Hvis du da vipper mellom to karakterer er det større sannsynlighet for at du går opp en karakter.

2. Forbered deg.

Ja, jeg vet, du har hørt det før, men stol på meg og les videre. Man rekker ikke å lese på stoffet før hver time, det er altfor mange timer for det. Velg deg ut et par fag du ønsker å forberede deg i. Kvelden før timer i dette faget setter du av litt tid, 15 min eller 30, alt etter hva du rekker. Les litt i boka så du vet hva dere skal snakke om og kanskje søk opp videoer på youtube for kjappe introduksjoner. Da vil det være mye enklere å ta inn stoffet i timen neste dag, i tillegg er det lettere å stille spørsmål når du vet litt mer om stoffet. Det var dette som løftet en hel karakter for meg i kjemi 2.

3. Er det et fag du fikk dårligere terminkarakter enn du føler du fortjener?

Uten å love deg bedre karakter til våren skal jeg gi deg et hemmelig tips som vil hjelpe på motivasjonen. Mange lærere er litt strengere på høsten enn på våren, for at du skal strekke deg etter å bli enda bedre og jobbe ekstra hardt det siste halvåret. Så ikke gi opp, du kan fortsatt få bedre karakterer om du fortsetter å jobbe hardt!

4. GRATIS leksehjelp i realfag!

Det finnes mange ulike tilbud for leksehjelp, men det kan koste mye penger. ENT3R er gratis leksehjelp i realfag for elever på 10. trinn og på videregående skole. De som hjelper deg er da studenter rundt omkring i Norge. Det er genialt for deg som trenger litt ekstra motivasjon og hjelp. De har til og med en digital tjeneste slik at du kan få hjelp uansett hvor du bor i forhold til NTNU-studenter. Studentene som hjelper deg husker godt hvordan det var å gå på vgs, og vil derfor kanskje forklare på en annen måte en læreren din. Sjekk det ut om det høres interessant ut!

5. Når du skal søke studier: Ikke bli lurt av karaktersnittene

Det er lett å tenke at et studie med høyt snitt (poenggrense) er bedre enn et med lavt, men det handler kun om hvor mange som søker og derfor endres det hvert år! Noen studier blir trendy og populære, kanskje fordi det gir en sikker jobb eller høy lønn, og da får studiene høye poenggrenser. Det er ikke uvanlig at de med høyt snitt tenker at de burde velge et studie med høy poenggrense, men har man dette som fokus vil du kanskje ende opp med et studie hvor du ikke trives. Finn ut hva som interesserer deg først, så kan du tenke på poenggrenser etterpå. Plasser så det du helst vil studere øverst på prioriteringslista uansett poenggrense, fordi selv om den var for høy i fjor kan den gå ned i år, slik vet man aldri.


Håper dette var til hjelp! Lurer du på mer? Send oss gjerne spørsmål på både Facebook og Instagram (@ntnustudent), og selvsagt også i kommentarfeltet under! Sjekk også ut YouTube-kanalen vår 🤩

(Revidert innlegg, 29.11.2021)

Ragna, industriell økonomi og teknologiledelse, 3.år

Leave a Reply