Liker du naturfag? Her er 5 studier for deg!

(Foto: Julie Gloppe Solem/NTNU) Naturfag rommer mye, og her kan du lese mer om noen studier jeg tror kan passe for deg som vil studere noe naturfag-relatert. Bonus! NTNU har et helt nytt studie du kanskje ikke har f√•tt med deg enda ūüėģ.

Det kan v√¶re skikkelig vanskelig √• finne ut hvilke studier du har lyst til √• s√łke p√•, s√• jeg h√•per dette innlegget kan hjelpe deg litt p√• veien om det s√• bare er at du utelukker noen studier. Selv synes jeg det var nyttig √• tenke p√• hvilke fag jeg likte best p√• skolen og s√• finne studier hvor jeg fikk l√¶re mer om de. Dette er bare noen av naturfagsstudieprogrammene NTNU tilbyr, full oversikt finner du her. Hvis dr√łmmestudiet ditt ikke er blant disse, men det er naturfag/realfag du har lyst til √• studere b√łr du sjekke ut studiene innen “Teknologi, sivilingeni√łr, ingeni√łr og arkitekt” ogs√•! Er det for eksempel fysikk du liker best kan du ogs√• velge “Alle utdanningsomr√•der” og s√• s√łke opp fysikk.

Lektorutdanning i realfag

 • Trondheim, campus Kalvskinnet og Gl√łshaugen
 • 5-√•rig master

Lektorutdanning i realfag er for deg som vil kombinere interesse for realfag med å jobbe med barn og unge. Etter studiet kan du jobbe i både ungdomsskole og videregående skole, men det er ikke kun undervisning du kan jobbe med! Som lektor kan du også jobbe som rådgiver, forsker eller leder for eksempel. Du velger å fordype deg i to realfag samtidig som du får undervisning i pedagogikk og fagdidaktikk, og alt dette får du brukt i flere praksisperioder. Fagkombinasjonene du kan velge mellom er:

 • Matematikk og biologi
 • Matematikk og fysikk
 • Matematikk og informatikk
 • Matematikk og kjemi
 • Biologi og kjemi

NTNU tilbyr l√¶rerutdanning i mer enn bare realfag, og du finner en oversikt over alle l√¶rerutdanningene her. Hvis du vil lese mer om forskjellen p√• de ulike l√¶rerutdanningene b√łr du sjekke ut dette blogginnlegget.

Kjemi

Foto: Per Henning/NTNU
 • Trondheim, campus Gl√łshaugen
 • Bachelor

En bachelor i kjemi vil gi deg kunnskap om stoffers egenskaper, sammensetning og reaksjoner, hvordan skreddersy molekyler til legemidler og mye mer! Hvis du vil l√¶re om hvordan naturens kjemi fungerer og hvordan milj√łproblemer kan l√łses er dette studiet for deg. Det er fire spesialiseringer p√• studiet; 1) anvendt teoretisk kjemi, 2) Naturmilj√łkjemi og analytisk kjemi, 3) Organisk kjemi med biokjemi, og 4) Strukturkjemi. Etter endt studie kan du enten g√• videre med en master eller g√• rett ut i jobb. Du kan jobbe innen forskning, matproduksjon, milj√łteknologi, medisin og undervisning blant annet.

Kjemiutdanning kan v√¶re noe for deg hvis du vil utvikle nye medisiner, lage nye materialer og jobbe med milj√ł- og energiutfordringer. En bachelor i kjemi gir deg bred kunnskap i kjemi samtidig som du har n√łdvendige fag i fysikk, matematikk og statistikk. Du vil f√• mye praktisk erfaring med √• v√¶re p√• lab. ūü§©

Synes du kjemi er spennende, men er ikke heeelt sikker p√• om bachelor i kjemi er det rette for deg? Da b√łr du vite at NTNU har flere studier innen kjemi! Du kan ta et √•rsstudium i medisinsk og biologisk kjemi, eller kanskje et √•rsstudium i biologi og kjemi hvis du vil kjenne litt mer p√• om kjemi er det rette for deg. Du kan ogs√• g√• rett p√• en kjemiingeni√łr-utdanning eller industriell kjemi og bioteknologi. ūüß™ūü•ľ

Biologi

 • Trondheim, campus Gl√łshaugen
 • Bachelor

En bachelor i biologi kan passe for deg som synes alt levende er kult! Hvis du interesserer deg for sammenhenger i naturen og liker en blanding av praktisk arbeid og teori f√•r du dette. Du vil l√¶re om biologi i sm√• celler, hvordan dyr- og plantearter p√•virker hverandre og mye mer som gj√łr at du f√•r kunnskap om sykdomsbekjempelse og matproduksjon blant annet. Du kan lese om Anusha sin studieuke HER. De tre f√łrste semesterene er likt for alle, og s√• velger du en studieretning;

 • Celle- og molekyl√¶rbiologi
 • Fysiologi
 • Marin biologi og akvakultur
 • √ėkologi, atferd og evolusjonsbiologi

Etter endt studie kan du jobbe med ulike ting, men for en del utlyste stillinger kreves det mastergrad. Likevel! Du har muligheter b√•de i det offentlige og private. Det finnes forskerstillinger (krever ofte doktorgrad), forvalterstillinger, du kan bli l√¶rer og konsulent. Som konsulent kan du jobbe med alt fra bioteknologi og legemidler til milj√łutredning og innen marin oppdrettsvirksomhet. Mulighetene er mange!

Hvis du er mer interessert i bioteknologi tilbyr NTNU en bachelor i Ålesund og en integrert master i bioteknologi (det vil si 5 år med en gang) i Trondheim.

Geologi

 • Trondheim, campus Gl√łshaugen
 • Bachelor

En bachelor i geologi gj√łr at du kan forst√• hvordan jordas utvikling har foreg√•tt og vil foreg√•, og hvordan kreftene i naturen virker. Du vil derfor l√¶re √• studere mineraler, bergarter, fossiler og l√łsmasser, samtidig som du l√¶rer om de fysiske, kjemiske og biologiske prosessene som skjer. Underveis i geologistudiet er det b√•de feltkurs og ekskursjoner. Du vil ogs√• f√• et solid grunnlag i matematikk, statistikk, informasjonsteknologi, kjemi, fysikk og biologi. P√• geologi er det tre ulike studieretninger:

 • Milj√ł- og geoteknologi
 • Berggrunns- og ressursgeologi
 • Arktisk geologi

Geologistudiet gir deg mulighet til å jobbe med mye forskjellig og du vil ofte jobbe i tverrfaglige team. Du kan jobbe med forebygging av naturkatastrofer, arealplanlegging, naturressurser (finne de, utnytte de, forsvarlig forvaltning og gjenbruk) og hvordan bruke berggrunn til konstruksjonsformål (det vil si tunneler, fjellhaller, deponier).

PS. Visste du at NTNU også tilbyr integrerte mastere i petroleumsfag og i tekniske geofag?

Elektrifisering og digitalisering

 • Trondheim
 • Bachelor

Dette er et helt nytt studie p√• NTNU og det f√łrste kullet tas opp n√• i 2021 ūü§© Elektrifisering og digitalisering er for deg som har lyst til √• jobbe med l√łsninger for elektrifiseringen og det “digitale, gr√łnne skiftet” i Norge og i verden. Du vil l√¶re om fornybar str√łm og hvordan finne bruke str√łmmen v√•r smartere og mer b√¶rekraftig. Studiet gir deg en kompetanse som er etterspurt i arbeidslivet og det vil v√¶re mange karrieremuligheter, blant annet i nettselskap, kraftselskap og IT-bedrifter. Etter studiet skal du kunne g√• rett ut i arbeidslivet eller studere videre, etter hva du selv √łnsker. Du vil l√¶re om vindkraft, solelektrisk energi, energilagring og mer. Informasjonsteknologi, kommunikasjonsteknologi, datavitenskap, kraftelektronikk og kybernetikk er ogs√• sentralt i utdanningen.


Tidligere har vi også tipset om studier innen:

Hvis du har sp√łrsm√•l om studier, studielivet eller NTNU generelt kan du alltid legge igjen en kommentar her, sende oss melding p√• Instagram (@ntnustudent) eller p√• Facebook. Sjekk oss ogs√• ut p√• YouTube!

-Martha, industriell kjemi og bioteknologi, 4.år

One thought on “Liker du naturfag? Her er 5 studier for deg!

Leave a Reply