Liker du naturfag? Her er 5 studier for deg!

(Foto: Julie Gloppe Solem/NTNU) Naturfag rommer mye, og her kan du lese mer om noen studier jeg tror kan passe for deg som vil studere noe naturfag-relatert. Bonus! NTNU har et helt nytt studie du kanskje ikke har fått med deg enda 😮.

Det kan være skikkelig vanskelig å finne ut hvilke studier du har lyst til å søke på, så jeg håper dette innlegget kan hjelpe deg litt på veien om det så bare er at du utelukker noen studier. Selv synes jeg det var nyttig å tenke på hvilke fag jeg likte best på skolen og så finne studier hvor jeg fikk lære mer om de. Dette er bare noen av naturfagsstudieprogrammene NTNU tilbyr, full oversikt finner du her. Hvis drømmestudiet ditt ikke er blant disse, men det er naturfag/realfag du har lyst til å studere bør du sjekke ut studiene innen “Teknologi, sivilingeniør, ingeniør og arkitekt” også! Er det for eksempel fysikk du liker best kan du også velge “Alle utdanningsområder” og så søke opp fysikk.

Lektorutdanning i realfag

 • Trondheim, campus Kalvskinnet og Gløshaugen
 • 5-årig master

Lektorutdanning i realfag er for deg som vil kombinere interesse for realfag med å jobbe med barn og unge. Etter studiet kan du jobbe i både ungdomsskole og videregående skole, men det er ikke kun undervisning du kan jobbe med! Som lektor kan du også jobbe som rådgiver, forsker eller leder for eksempel. Du velger å fordype deg i to realfag samtidig som du får undervisning i pedagogikk og fagdidaktikk, og alt dette får du brukt i flere praksisperioder. Fagkombinasjonene du kan velge mellom er:

 • Matematikk og biologi
 • Matematikk og fysikk
 • Matematikk og informatikk
 • Matematikk og kjemi
 • Biologi og kjemi

NTNU tilbyr lærerutdanning i mer enn bare realfag, og du finner en oversikt over alle lærerutdanningene her. Hvis du vil lese mer om forskjellen på de ulike lærerutdanningene bør du sjekke ut dette blogginnlegget.

Kjemi

Foto: Per Henning/NTNU
 • Trondheim, campus Gløshaugen
 • Bachelor

En bachelor i kjemi vil gi deg kunnskap om stoffers egenskaper, sammensetning og reaksjoner, hvordan skreddersy molekyler til legemidler og mye mer! Hvis du vil lære om hvordan naturens kjemi fungerer og hvordan miljøproblemer kan løses er dette studiet for deg. Det er fire spesialiseringer på studiet; 1) anvendt teoretisk kjemi, 2) Naturmiljøkjemi og analytisk kjemi, 3) Organisk kjemi med biokjemi, og 4) Strukturkjemi. Etter endt studie kan du enten gå videre med en master eller gå rett ut i jobb. Du kan jobbe innen forskning, matproduksjon, miljøteknologi, medisin og undervisning blant annet.

Kjemiutdanning kan være noe for deg hvis du vil utvikle nye medisiner, lage nye materialer og jobbe med miljø- og energiutfordringer. En bachelor i kjemi gir deg bred kunnskap i kjemi samtidig som du har nødvendige fag i fysikk, matematikk og statistikk. Du vil få mye praktisk erfaring med å være på lab. 🤩

Synes du kjemi er spennende, men er ikke heeelt sikker på om bachelor i kjemi er det rette for deg? Da bør du vite at NTNU har flere studier innen kjemi! Du kan ta et årsstudium i medisinsk og biologisk kjemi, eller kanskje et årsstudium i biologi og kjemi hvis du vil kjenne litt mer på om kjemi er det rette for deg. Du kan også gå rett på en kjemiingeniør-utdanning eller industriell kjemi og bioteknologi. 🧪🥼

Biologi

 • Trondheim, campus Gløshaugen
 • Bachelor

En bachelor i biologi kan passe for deg som synes alt levende er kult! Hvis du interesserer deg for sammenhenger i naturen og liker en blanding av praktisk arbeid og teori får du dette. Du vil lære om biologi i små celler, hvordan dyr- og plantearter påvirker hverandre og mye mer som gjør at du får kunnskap om sykdomsbekjempelse og matproduksjon blant annet. Du kan lese om Anusha sin studieuke HER. De tre første semesterene er likt for alle, og så velger du en studieretning;

 • Celle- og molekylærbiologi
 • Fysiologi
 • Marin biologi og akvakultur
 • Økologi, atferd og evolusjonsbiologi

Etter endt studie kan du jobbe med ulike ting, men for en del utlyste stillinger kreves det mastergrad. Likevel! Du har muligheter både i det offentlige og private. Det finnes forskerstillinger (krever ofte doktorgrad), forvalterstillinger, du kan bli lærer og konsulent. Som konsulent kan du jobbe med alt fra bioteknologi og legemidler til miljøutredning og innen marin oppdrettsvirksomhet. Mulighetene er mange!

Hvis du er mer interessert i bioteknologi tilbyr NTNU en bachelor i Ålesund og en integrert master i bioteknologi (det vil si 5 år med en gang) i Trondheim.

Geologi

 • Trondheim, campus Gløshaugen
 • Bachelor

En bachelor i geologi gjør at du kan forstå hvordan jordas utvikling har foregått og vil foregå, og hvordan kreftene i naturen virker. Du vil derfor lære å studere mineraler, bergarter, fossiler og løsmasser, samtidig som du lærer om de fysiske, kjemiske og biologiske prosessene som skjer. Underveis i geologistudiet er det både feltkurs og ekskursjoner. Du vil også få et solid grunnlag i matematikk, statistikk, informasjonsteknologi, kjemi, fysikk og biologi. På geologi er det tre ulike studieretninger:

 • Miljø- og geoteknologi
 • Berggrunns- og ressursgeologi
 • Arktisk geologi

Geologistudiet gir deg mulighet til å jobbe med mye forskjellig og du vil ofte jobbe i tverrfaglige team. Du kan jobbe med forebygging av naturkatastrofer, arealplanlegging, naturressurser (finne de, utnytte de, forsvarlig forvaltning og gjenbruk) og hvordan bruke berggrunn til konstruksjonsformål (det vil si tunneler, fjellhaller, deponier).

PS. Visste du at NTNU også tilbyr integrerte mastere i petroleumsfag og i tekniske geofag?

Elektrifisering og digitalisering

 • Trondheim
 • Bachelor

Dette er et helt nytt studie på NTNU og det første kullet tas opp nå i 2021 🤩 Elektrifisering og digitalisering er for deg som har lyst til å jobbe med løsninger for elektrifiseringen og det “digitale, grønne skiftet” i Norge og i verden. Du vil lære om fornybar strøm og hvordan finne bruke strømmen vår smartere og mer bærekraftig. Studiet gir deg en kompetanse som er etterspurt i arbeidslivet og det vil være mange karrieremuligheter, blant annet i nettselskap, kraftselskap og IT-bedrifter. Etter studiet skal du kunne gå rett ut i arbeidslivet eller studere videre, etter hva du selv ønsker. Du vil lære om vindkraft, solelektrisk energi, energilagring og mer. Informasjonsteknologi, kommunikasjonsteknologi, datavitenskap, kraftelektronikk og kybernetikk er også sentralt i utdanningen.


Tidligere har vi også tipset om studier innen:

Hvis du har spørsmål om studier, studielivet eller NTNU generelt kan du alltid legge igjen en kommentar her, sende oss melding på Instagram (@ntnustudent) eller på Facebook. Sjekk oss også ut på YouTube!

-Martha, industriell kjemi og bioteknologi, 4.år

One thought on “Liker du naturfag? Her er 5 studier for deg!

Leave a Reply