Min studieuke – Cybersikkerhet

Har du også interesse for IT og et ønske om å lese mer om hvordan min studieuke som IT-sikkerhetsstudent er? Heng med videre for å få et innblikk i hvordan en litt annerledes studieuke ser ut for meg.

Mitt navn er Herman og jeg går nå andreåret på en bachelorgrad i Digital infrastruktur og Cybersikkerhet (også bare kalt Digsec). Jeg går på NTNU i Gjøvik og her bor jeg sammen mine fem romkamerater som jeg deler kollektiv med. Det er nettopp blitt et helt nytt år og jeg er i gang med 4. semester med mange spennende emner.

Mandag

Oppstarten på semesteret er ikke fullt i gang enda, men det hindrer ikke meg med å starte med arbeidet. Dagens gjøremål er å velge valgemner, eller “vaglfag”, for dette semesteret, og jeg er nødt til å lese meg opp på de ulike emnene før jeg tar en beslutning. Jeg har tre obligatoriske emner som jeg må ta i henhold til studieplanen min. Disse er:

  • Robuste og skalerbare tjenester
  • Digital tjenesteforvaltning
  • Risikostyring

Jeg har dermed et emne til som jeg må ta for å fylle opp kvoten min med 30 studiepoeng dette semesteret. Jeg kan velge mellom fem ulike emner, det står mellom disse emnene:

  • Datamodellering og databasesystemer
  • Reverse engineering and malware analysis

Det er datalagring, filorganisering og arkitektur av en database som vekker min interesse for det førstnevnte emnet. Jeg synes det er utrolig spennende med databaser og hvordan disse er bygd opp. Mens Reverse engineering og malware analysis er kanskje enda mer rettet mot cybersikkerhet, som gjør at jeg vurderer dette emnet også. Emnet går i dybden på hvordan vi kan bryte et produkt helt ned for så å analysere det, og deretter kan vi forstå hvordan det fungerer.

Fristen for oppmelding til eksamen er 1. februar, og jeg sliter fortsatt med å bestemme meg.

Hvilket emne hadde du valgt?

Tirsdag

I dag har jeg lest og forberedt meg i de obligatoriske emnene jeg skal ha til våren. Jeg ønsker hele tiden å tilegne meg mer kunnskap. Spesielt i feriene bruker jeg alternative metoder for å lære meg relevant stoff. Nå i juleferien så frister det lite å kjøpe pensumboken. I stedet bruker jeg Twitter, Reddit og Youtube, fordi dette er plattformer som appellerer mer til meg når jeg ikke sitter på skolenbenken. Ved å bruke disse plattformene lurer jeg meg selv litt. Jeg er vant til å bruke disse plattformene til underholdning, det gjør at det er lettere å lese meg opp relevante ting for emnene mine. Hodet mitt tror at jeg er underholdt, mens jeg egentlig fyller opp hjernen min med kunnskap.

Jeg har også lest en del om læringsutbyttet i de ulike emnene. Det viktigste jeg som student gjør før jeg starter semesteret er å lese på hva som kreves for å oppnå en god karakter i emnet. Jeg foretrekker å danne meg et bilde på hva som kreves av meg, før jeg legger en kjapp strategi på hvordan jeg skal angripe emnet.

Pleier du også å lage deg en kort strategi før skolen starter?

Onsdag

På onsdagen kom endelig storstipendet for min del og dermed også tiden for å legge en kort plan for hvordan økonomien skal bli videre i måneden. Vanligvis setter jeg ikke opp noe budsjett for hver måned, men jeg synes det er nyttig når det kommer inn store summer på konto. Husleie + mat og drikke er stort sett det samme hele året, mens det er spesielt pensumbøker som kommer inn som en ekstra kostnad. I stedet for å kjøpe nye bøker i butikken, bruker jeg heller litt tid på å finne billigere bruktbøker. Jeg har nylig, slik som veldig mange andre, fått en interesse for aksjer og dermed ønsker jeg å sette av en liten andel til det. Resten av pengene setter jeg av som sparing og til bufferkontoen min.

Pleier du også å sette opp liten plan for når du får stipend?

Torsdag

Nå nærmer det seg skolestart og jeg merker at jeg fortsatt er dypt i feriemodus, dermed er det på tide å bygge opp motivasjonen for det kommende semesteret. Jeg har kjøpt inn en del bøker fra Erik Bertrand Larssen, som jeg personlig synes er utrolig flink til å motivere meg. Disse skal leses og noteres fra, for jeg merker at jeg må komme ut fra feriemodusen og starte semesteret med full motivasjon. Gleder meg utrolig mye til å ta fatt i disse bøkene. Jeg skal også inn en skitur i løpet av dagen. Det har kommet en del snø her i Oslo, og i Oslomarka er det kjørt skiløyper og det meldes om nydelige forhold. Som en pensjonert skiløper synes jeg det er utrolig deilig å komme meg ut på langrenn, og jeg kommer også til å ta med skiene mine opp til Gjøvik for å gå på ski med langrennsgruppa på skolen. Kan anbefale å ta med skiene opp til studiested, eventuelt bruke utlånsmulighetene som finnes i nærheten. Det å komme seg ut på ski er bra for både kropp og sjel, og det får meg virkelig til å koble av.

Fredag

Det er freeedag! I dag skal jeg lese litt pensum i emnet Robuste og skalerbare tjenester til ettermiddagen nærmer seg. Deretter skal jeg spille Cyberpunk utover kvelden. Jeg kjøpte inn Cyberpunk rett før jeg tok juleferie, og det har dermed godgjort seg på PCen min over ferien. Forhåpentligvis klarer jeg å spille meg ferdig før mandagen kommer igjen og skolestarten offisielt er i gang. Jeg har kjøpt inn noe god IPA og snacks, og jeg klarer ikke vente med å ta helg foran skjermen med Cyberpunk. Det er viktig å utnytte siste helgen med juleferie før det blir bånn gass fra mandagen!

Hørte rykter om at det er tidenes spill. Bildet hentet fra: HER

Hvordan ser din skoleuke ut?


Husk at som student så bestemmer du ganske mye av hvordan uken din ser ut, spesielt nå med mange digitale forelesninger. Dermed håper jeg at min litt annerledes studieuke kan inspirere deg nå som skolestarten settes i gang. Om du lurer på noe som helst kan du nå oss på både Facebook og Instagram(@ntnustudent), og selvsagt også i kommentarfeltet under! Sjekk også ut YouTube-kanalen vår 🤩

– Herman, Digital infrastruktur og Cybersikkerhet, 2.år

Leave a Reply