Det beste nyttårsforsettet for vgs-elever

Hei! Jeg heter Erlend og går 3. året på studiet mitt, her kommer mitt beste nyttårsforsett til deg som går på videregående, eller nettopp er ferdig der. Men før jeg kommer til det vil jeg bruke bittelitt tid til å forklare hvorfor jeg trekker frem det forsettet jeg har valgt. Så jeg håper du har 2 minutter til overs for å bli med på det:)

Livet før og etter du er ferdig med videregående

Når du går på videregående har du mest sannsynlig funnet deg til rette med hvordan du liker å ha det. Du har kanskje en fast vennegjeng og en fast idrett eller hobby du har holdt på med lenge. Men når du er ferdig på VGS står du plutselig helt fritt til å gjøre absolutt alt du vil, og da forsvinner de trygge rammene du hadde før. Du kommer til å ta spennende valg, som å begynne på studie, folkehøgskole, militæret, eller lignende.

Det kommer til å tvinge deg ut av komfortsonen din, og du kommer til å være borti flere nye ting i et langt større tempo enn hva du er vant til. Og det er nesten utelukkende positivt. Når det har gått et halvt år, eller et år, etter du har tatt dette valget, kommer du til å se tilbake og se hvor mye du har utviklet deg som person i løpet av denne korte tida. Det er kjempegivende, og du kommer til å være veldig stolt av deg selv. Jeg husker i alle fall at det var sånn selv, og jeg tror det kommer av at jeg ble dratt oftere av komfortsonen da jeg flyttet hjemmefra og begynte å studere, enn hva jeg ble på videregående. Og jeg tror det er sånn for de fleste, uansett hva man skulle velge etter videregående.

I fadderukene blir du kjent med masse flotte folk! Mange synes det er litt skummelt i starten, men som oftest sitter man igjen med venner for resten av studiet, og livet. Så det er få som angrer etterpå!

Det å komme seg ut av komfortsonen er noe av det beste man kan gjøre for å utvikle seg som person, og lære seg selv litt bedre å kjenne. Men det er ikke heller slik at du kan gå gjennom rekrutten på nytt, eller flytte hjemmefra for første gang, hver eneste dag. Og for andre så er man kanskje ikke gammel nok til å ta de valgene enda. Så hva gjør man mens man venter på å kaste seg ut i starten av voksenlivet, eller etter at man har kommet seg inn i en ny og trygg hverdag, etter å ha fått livet snudd opp ned etter videregående?

Mitt nyttårsforsett til deg: kom deg oftere ut av komfortsonen!

Jo du kan bli litt flinkere på å oppsøke nye ting i hverdagen, som tar deg litt ut av komfortsonen. Det er mitt nyttårsforsett til deg. Nå snakker jeg ikke lenger om de store valgene som å begynne på studie, FHS, eller militæret. Dette er jo tross alt valg du tar en gang livet, og som etter hvert vil bli til en ny og trygg hverdag for deg. Jeg snakker nå om de små tingene du kan gjøre for å fortsette å komme deg ut av komfortsonen, enten før eller etter du har tatt disse valgene.

Kan du huske sist gang du prøvde noe nytt, og som du faktisk angret ordentlig på at du prøvde etterpå? Nei, ikke jeg heller. Når jeg sier prøve nye ting kan det være noe enkelt som å høre på ny musikk, se på noe du ikke pleier å se på, eller å lese en bok. På den ekstreme enden av skalaen har du å hoppe i fallskjerm eller bytte navn og flytte til andre deler av verden. Uansett hva du velger er det viktigste at du prøver noe! Jeg kan garantere deg at du ikke vil angre om du gjør det.

Høsten 2019 fullførte jeg halvmarathonet i Trondheim. Jeg hadde aldri løpt stort mer enn 10 km før jeg meldte meg på, noe som gjorde det ganske skummelt å delta. Men gledesrushet og mestringsfølelsen jeg fikk da jeg krysset målstreken var alene verdt det!

Jeg håper dette motiverte deg litt til å prøve på ting som får deg ut av komfortsonen, og om du skulle lete etter ting som du kan prøve på for å utfordre deg litt, trenger du ikke å se lenger enn noen centimeter lenger ned, for der har jeg skrevet ned noen ting jeg har prøvd, og hvilke erfaringer jeg har gjort med det

Sjonglere baller

Dette var noe jeg trodde man måtte være magiker omtrent for å få til, men det viste seg å være ganske enkelt når man først kom i gang. Ved hjelp av en enkel youtubevideo klarte jeg å sette sammen trinnene han viste frem til å bli nokså god til å sjonglere på bare noen dager. Jeg lover deg, følelsen av å gå fra å få til ingenting til å få til noe, når man prøver noe nytt, er helt vilt morsomt. Bare kjenn litt på det selv neste gang du skulle prøve selv på å lære noe nytt!

Rubiks kube

Dette er også noe jeg trodde du måtte være magiker, eller å være sykt smart, for å få til. Jeg er ingen av de, men klarte det allikevel. Det finnes gode videoer som forklarer det, og selv om de er litt mer skumle enn de snille 7-minuttersvideoene som viser deg hvordan du sjonglerer, tar dette kanskje kortere tid enn å lære enn å sjonglere baller. Dette er ikke et like artig partytriks som sjonglering, men jeg synes det var stas å få til noe som jeg trodde var så umulig å få til. Og det tror jeg du også synes om du prøver det.

Blokkfløyte

Jeg har faktisk ikke prøvd denne ordentlig enda, men i sommer klarte jeg å sette sammen 6 noter fra en barnesang etter hverandre. For en som er så tonedøv at jeg ikke kan klappe i takt, var dette ganske spennende. En enkel blokkfløyte koster omtrent ingenting, så det er lett å komme i gang med. Du tenker kanskje at blokkfløyte er teit å lære seg, men det å ikke tenke på hva andre tenker om hva du gjør er en god måte å komme seg ut av komfortsonen på også;) For om du ikke kan noen instrumenter, og vil lære et som er enkelt og billig, er jo blokkfløyta et godt alternativ.

Gå tur alene

Har du sett social dilemma, eller hørt om at vi lever i en hverdag der vi blir bombardert av inntrykk hele tida og at hjernen vår aldri får slappa ordentlig av? En god løsning på det er å gjøre noe der du har muligjeten til å være alene med egne tanker i en liten stund. Man er jo så vant til det konstante maset og suget knyttet til sosiale medier/skolearbeid/annet ansvar/osv at man ikke tenker over det i hverdagen, men prøv å gå en tur alene en gang, gjerne i naturen, og bare kjenn på hvor deilig det er når du kommer tilbake å la hjernen din få litt tid til å være med seg selv. Et annet alternativ er å løpe alene uten å høre på noe musikk!

Enhulssykkel

Du tror kanskje dette er umulig for deg å lære, men jeg er overbevist om at alle som klarer å sykle på hjul, klarer å syklet på ett hjul, med litt ekstra trening. Så om du er skikkelig glad i å lære deg nye ting, anbefaler jeg deg på det varmeste å prøve enhjulssykling. Det finnes få ting som utfordrer både kropp og sinn så mye, men samtidig er så gøy! Det finnes masse gode videoer som hjelper deg i gang, med det viktigste her er nok uansett å få inn mengdetrening selv.

Yoga

Jeg er stiv som en pinne, og er det fortsatt også etter å ha litt prøvd yoga, men jeg kjenner det hjelper! Dette er heller ikke noe jeg har prøvd sånn kjempemye, men det er en veldig digg måte å slappe av på, og er sånn sett litt som å gå tur alene. For de aller fleste er dette mest relevant å gjøre på via nettet nå, da kan et liggeunderlag funke som erstatning for yoga-matte om du ikke har det

Løpe halvmarathon

Jeg synes egentlig å løpe er ganske slitsomt om man skulle pushe seg for hardt, men å delta på et ordentlig marathon der det er folk som heier, musikk, speakeranlegg og masse folk og leven, var faktisk veldig gøy. Jeg hadde aldri løpt mer enn 13km før jeg deltok på halvmarathonet, og det gikk fint for meg. Så om man ser bort ifra at jeg hata litt på livet når jeg trente til det, var det faktisk en utrolig kul opplevelse. Anbefales! Få ting slår mestringsfølelsen jeg fikk av å krysse målstreken

Erlend, 3. året, Energi og Miljø

Leave a Reply