5 ting å se frem til når du blir student

Universitet er et veldig annerledes sted enn videregående; på alle de beste måtene! I dette innlegget vil jeg gjerne dele de 5 tingene jeg synes du burde glede deg til med å starte på studiet.

1. Flotte mennesker å bli kjent med

Det første som overrasket meg var hvor flink universitetet var til å ta meg imot som en helt fersk student. Det er mange utrolig hyggelige studenter som jobber frivillig for å gi deg den beste starten på studentlivet, og jeg ble etter hvert revet med av deres energi og jobber nå mye frivillig selv (mer om det senere 😉). Jeg ble allerede de første ukene kjent med alle slags typer mennesker, og selv om jeg var en mer sjenert type fant jeg fort flere å henge med.

Kajakktur med turgruppen til min linjeforening.

2. Mer voksent liv

De aller fleste flytter fra sitt hjemsted og flytter inn med fremmede mennesker når de starter på universitet, og det føles ut som starten på et nytt liv. Men det er ikke så skummelt som du først kan tro, for alle rundt deg er i den samme situasjonen! Det tar litt tid å danne nye rutiner som fungerer og komme inn i en voksenhverdag, men når du først kommer inn i det vil du nok begynne å sette pris på all den friheten du har ved å flytte ut.

3. Fritidsaktiviteter

Det er ganske utrolig hvor mye varierte fritidstilbud som kan presses inn i en eneste by. Dersom du allerede har en hobby er sjansen stor for at du kan gå videre med det, og om du vil prøve på noe nytt har du et hav av muligheter! For eksempel har NTNUI grupper for de aller fleste idrettervog som tidligere nevnt er det uendelig mange interessegrupper på NTNU som drives av frivillige studenter.
Mine fritidsinteresser var for eksempel filmproduksjon og løping, og selvsagt fant jeg flere grupper jeg kunne bli med i for å dyrke mine interesser. Jeg har nå vært med i en mediagruppe som lager avis, bilder og video for studiet mitt og en veldedighetsorganisasjon som arrangerer løp alle studentene i Trondheim kan delta i!

Jeg liker å løpe med øynene lukket.

4. Studere som en student

Det er ikke akkurat det samme å lese som student og å lese som videregående elev. Igjen er det her mer frihet og dermed mer ansvar. Du får kanskje noe obligatoriske innleveringer, men de er på et vis minstekravet, og du må gjerne sette opp en plan og struktur for å oppnå de resultatene du forventer av deg selv. Men det betyr også at du kan lese og studere slik du vet du lærer best. Du kan for eksempel droppe de fleste forelesninger og i stedet lese i tekstboken dersom det passer bedre, eller se på YouTube-videoer som prater om det aktuelle temaet. For meg har det hjulpet med denne friheten, for de fleste forelesninger blir tatt opp på video og jeg kan se dem i 1.75x fart.

5. Lære om det du faktisk liker

Selvsagt kan du glede deg til å begynne på selve studiet! Nå kan du endelig begynne å lære mer om det du virkelig er interessert og/eller nysgjerrig i! Du treffer kanskje ikke det riktige studiet på første forsøk, men ikke alle gjør det og det går helt fint.
Jeg begynte på mitt studie i Energi og miljø og har lært at det ikke var helt slik jeg forventet det. Men samtidig har jeg lært mer om hva jeg faktisk liker å gjøre og kanskje til og med hva jeg har lyst til å gjøre etter jeg er ferdig på studiet. Noen av fagene på studiet liker jeg ganske lite og andre synes jeg er veldig spennende! Og nå vet jeg bedre hva jeg har lyst til å gjøre videre.
Du lærer veldig mye om dine styrker og interesser etter du har begynt, så det er ingen grunn til å ikke begynne dersom du ikke er helt bombesikker på hva du har lyst til å jobbe med.


Disse er de 5 tingene de fleste kan vente seg, men studentlivet er så mye mer enn det! Muligheter og frihet er nøkkelordene: du kan forvente å møte på mange flere hyggelige overraskelser. Dersom du vil høre mer om studentlivet kan du både sjekke ut og sende oss en melding på Facebook, YouTube og Instagram (@ntnustudent), og selvsagt også i kommentarfeltet under.

Kentaro, Energi og miljø, 2. året

Leave a Reply