Hva vil du oppnå i 2021?

(Foto: Elin Iversen)

Godt nytt år – og en perfekt anledning til å legge planer for året som kommer! I dette blogginnlegget tar jeg(han høye på bildet over) deg med på min evaluering av året som var, og kommer med tips til dine mål for 2021.

2020, året der korona ødela datinglivet mitt

På denne tiden i fjor, da de færreste hadde hørt om korona, satt jeg meg ned og kom frem til følgende mål for 2020:

Pandemien har virket sterkt inn på de fleste målene over; både i positiv og negativ retning. Datingmarkedet ble snudd på hodet da landet stengte ned 12. mars, så her har jeg ikke lyktes. Med andre ord blir målet om å date mer stående for meg også i 2021. Samtidig gjorde det faktum at hele landet var i lockdown i noen måneder at jeg brukte tiden min på skole og trening, og dermed klarte målsetningene både på trening og eksamener. Siden mange eksamener ble endret til bestått/ikke bestått, tok jeg sogar et ekstra fag i høst og endte på 11 eksamener totalt.

Jeg var også heldig med bedriften jeg hadde sommerjobb hos i sommer. Mange studenter fikk utsatt/redusert/avlyst sine sommerjobber, men heldigvis hadde jeg kontrakt hos Orkla. Og er det en ting som er sikkert, er det at folk i lockdown kjøper Orkla sin leverpostei, sjokolade og kjeks. Dermed gikk sommeren som planlagt for meg, og jeg lyktes med å spare opp nok penger til å fylle opp BSU.

Og sist men ikke minst – på vaskefronten er jeg like dårlig som alltid. Summa sumarum klarte jeg 3 av 5 mål, en helt ok grad av måloppnåelse!

Dine mål for 2021

Som tidligere idrettsfagelev vil jeg råde deg til å ha disse “SMARTE” kjennetegnene i bakhodet når du setter dine egne mål for året som kommer:

  • Spesifikke
  • Målbare
  • Ambisiøse
  • Realistiske
  • Tidsbestemte
  • Evaluerbare

Spesifisitet og målbarhet er gulle godt. Skriv heller at du skal få fem i både Historie og Biologi 2, enn at du skal «gjøre det bedre på skolen». Noen av målene dine for 2021 bør dessuten være ambisiøse; noe du må strekke deg etter, og som det kribler litt i magen når du skriver ned. Men pass på å holde det realistisk. Du kommer ikke til å lære deg å fly med det første. Allikevel, med et helt år som tidshorisont kan du utrette mye – og evaluere det i januar 2022!

Når du så faktisk skal sette opp dine egne mål for 2021, vil jeg anbefale deg å sette deg ned alene en halvtime foran et tomt word-dokument. Funder på hvor du vil være om ett år. Vil du kapre en plass på drømmestudiet? Ta 70 kilo i benkpress? Kanskje 2021 blir det første året du er på et tosifret antall tinderdates? Skriv i hvert fall ned målene dine og lagre dem på skrivebordet, slik at du blir tvunget til å se på dem i ny og ne. Fortell dem gjerne også til en venn. Nedskrevne og uttalte mål forplikter mye mer – og sjansen din for å oppnå målene øker.


Vit uansett at vi i @ntnustudent heier på deg! Har du lyst til å dele dine målsetninger for 2021 med oss – eller spørre oss om noe helt annet – så er vi å finne på Instagram, YouTube eller på Facebook-kontoen NTNU Neste stopp. Følg oss da vel 😊

– Gaute, Industriell økonomi og teknologiledelse, 3. år

Leave a Reply