HVA GJØR STUDENTER I JULEFERIEN?

Tar vi HELT fri i juleferien som student, studerer vi, eller jobber vi for å tjene inn penger til det kommende semestret? I dette blogginnlegget har jeg intervjuet seks studenter på NTNU for å høre hva de gjør i juleferien dette året.

Nå er vi kommet til årets siste dag og i dette i dette innlegget har jeg intervjuet studenter som studerer:

Her har de fått ulike spørsmål om hva de gjør i julen og hvorfor de gjør det. Leser du videre finner du fort ut at det er svært forskjellig hva studenter velger å gjøre i juleferien.

Kentaro, energi og miljø:

Kommer fra?
– Sand (et lite sted i Rogaland som ingen har hørt om)
Hva gjør du i julen?
– I juleferien sitter jeg og planlegger et ultraløp, 5 km løp og en maraton som jeg skal være med å arrangere i 2021! Trene må jeg også, og kanskje får jeg plass til noen Netflix-økter, men i det siste ser jeg at jeg begynner å gå tom for serier, så tips meg om du har anbefalinger (jeg liker skrekk og thriller, helst ikke romantisk komedie).
Hva går det ut på?
– Helt konkret skal jeg enkelt og greit sitte og gruble på hvordan Gløshaugens største løp skal arrangeres neste år. Lese litt på hvordan de har gjort det tidligere og se hvordan vi skal justere det til denne epidemi-situasjonen vi er i nå. Treningen går vanligvis ut på å løpe, og Netflix- øktene skjer gjerne på sofaen i liggende posisjon, men det sistnevnte avhenger selvsagt av at jeg finner noe bra (jeg er ganske kresen på serienes filmtekniske kvalitet).
Hvorfor gjør du det?
– Hvorfor? Vel, jeg er interessert i løping og synes det er sykt gøy å se hvor store ting vi kan få til sammen med andre mennesker. Frivillig arbeid? Det høres ut som jeg skal stå ute i regnet, fryse og skjelve for en god sak, men i virkeligheten er det bare festlig og moro, herregud det er moro.
Gjort det lenge? Blitt en tradisjon i jula?
– Jeg har vært med i løpsorganisasjonen i ett år, og i fjor jul startet jeg med planlegging av løpene litt sent, så det er ikke akkurat en tradisjon. Jeg løper hver dag, så det er knapt en tradisjon, mer en rutine. Netflix-øktene er jeg redd er blitt en slags tradisjon. Jeg ser vanligvis ikke på serie midt i et skolehalvår, men når det kommer til ferie finner Netflix på en eller annen måte veien tilbake til skjermene mine.
Hva er det beste med julen?
– Det beste med julen er stemningen med det hele. Det er en tid satt av for kos og hygge, uten at jeg trenger å kalle det prokastinering. Det er hyggelig å dra hjem for å se familie og kamerater.
Ditt største ønske for 2021?
– Hannibal sesong 4.

Ingrid, likestilling og mangfold:

Alder?
– 24 år
Kommer fra?
– Skedsmokorset
Hva gjør du i julen?

– I jula bruker jeg tid med de aller nærmeste vennene mine og familien. Dette året samles vi gjerne ute for å gå turer, og da tar jeg med familiehunden også. denne jula er litt annerledes, på flere måter. Siden jeg skal levere masteroppgaven min i mai, er jeg nødt til å jobbe litt med den i juleferien. Jeg tar meg selvfølgelig flere dager fri, men jeg bruker noen timer her og der foran PC-en med masteroppgaven. Å skrive masteroppgave tar ganske lang tid, og akkurat nå driver jeg og analyserer intervjuene jeg har hatt. Det er en ganske slitsom prosess, for det er flere hundre sider med tekst som skal analyseres. I tillegg er det viktig for meg å lese alt veldig nøye sånn at jeg ikke overser viktig informasjon. Skolearbeidet jeg gjør i jula er altså ikke det morsomste jeg holder på med, men det er en stor motivasjon å vite at jeg gjør oppgaveskrivingen til våren lettere for meg selv når jeg allerede er godt igang!
Gjort det lenge? Blitt en tradisjon i jula?
– Siden jeg har to små nevøer har vi begynt å lage nye juletradisjoner. Vi går rundt juletreet og synger julesanger og leter etter pakker fra julenissen. Jeg pleier vanligvis ikke å gjøre skolearbeid i jula, men nå som det er så kort tid til jeg er ferdig med masteroppgaven og studiene, så er jeg villig til å legge inn en ekstra innsats. Før har jeg nesten glemt at jeg egentlig er student når jeg har juleferie, og da blir det litt hardt å starte opp igjen i januar haha.
Hva er det beste med julen?
– Det beste med jula er at jeg har god samvittighet til å slappe av! At jeg bare kan ligge rett ut på sofaen hele dagen med god samvittighet, og bare kose meg med julefilmer og kakao. Også er det veldig fint å komme hjem til mor og far og få servert og spandert mat. Det er lett å glemme at å bo hjemme egentlig er ganske luksus sammenlignet med å bo på hybel – men begge deler har riktignok sin sjarm!
Ditt største ønske for 2021?
– Mitt største ønske for 2021 er at jeg skriver ferdig masteroppgaven min til fristen i mai og at jeg består med glans! Også hadde det vært ekstra fint om jeg kunne feire at jeg er ferdig med studiene med å dra på festival til sommeren.

Anusha, biologi:

Alder?
– 19 år
Kommer fra?
– Halden
Hva gjør du i julen?
I julen er jeg mye med venner og familie, men tar ikke helt fri. I januar skal UKA (en kulturfestival frivillig arrangert av studenter i Trondheim) ta opp nye frivillige. Jeg har verv som dokumentarregissør, og har dermed ansvaret for å ta opp noen av de nye frivillige som skal være med å skape UKA-dokumentaren for UKA-21
Hva går det ut på?
Jeg må tenke over og skrive stillingsannonse så folk får lyst til å søke, samt forberede meg til hvordan være en god intervjuer.
Hvorfor gjør du det?
– Jeg har vært mye på intervjuer gjennom tiden, men aldri sittet på andre siden av bordet. Det kommer til å bli veldig lærerikt og gøy, men det krever også noe av meg og at jeg møter dem forberedt og trygg. På den måten blir det også et så bra intervju som mulig for de jeg skal intervjue også!
Gjort det lenge? Blitt en tradisjon?
– Har aldri vært med på UKA tidligere, eller hatt en stilling som har satt meg i en intervjuer-posisjon. En gang må være den første!
Ditt største ønske for 2021?
– Definitivt at ting går tilbake til normalen. Jeg håper jo virkelig at vi får arrangere UKA slik som det er gjort tidligere. Selv om jeg ikke var med som frivillig under UKA-19, var jeg på flere av arrangementene deres. Det sjukt gøy, og håper virkelig å få gjenskape den samme gleden hos andre under UKA-21!

Gaute, Industriell økonomi og teknologiledelse

Alder?
– 26 år
Kommer fra?

– Hamar
Hva gjør du i julen?

– Forbereder meg til neste semester!
Hva går det ut på?

– Bruker et par timer hver dag for å få oversikt over pensum, eksamensform, obligatoriske innleveringer og timeplan, og ikke minst tjuvstarte lesingen.
Hvorfor gjør du det?

– Tiden underveis i skoleåret er ganske hektisk, med sosiale arrangementer, curlingturneringer og deltidsjobb. Det er derfor en fordel å bruke noe av den ekstra tiden jeg har i julen til å jobbe med skole.
Gjort det lenge? Blitt en tradisjon i jula?

– Begynte med det i sommerferien i år, da jeg bestemte meg for å begynne å satse idrett igjen og så for meg at universitetstilværelsen kom til å bli enda
mer travelt.
Hva er det beste med julen?
– At den er annerledes fra hverdagen! Jeg drar hjem til Innlandet, og får et skifte av folkene jeg omgås med, stedet jeg er og generelt hvordan dagen min
er bygget opp. Variasjon <3
Ditt største ønske for 2021?
– Lett. En koronavaksine som bringer oss tilbake til hverdagen slik den var før mars i år.

Gaute Nepstad.

Christine, barnevernspedagog

Alder?
– 21 år
Kommer fra?

– Oslo
Hva gjør du i julen?

– Feirer jul i Oslo med familien, og jobber på sykehjem for yngre med demens.
Hva går det ut på?

– Jobben går ut på å tilrettelegge hverdagen for beboerne og hjelpe de med deres behov. Hva beboerne trenger av hjelp varierer veldig fra person til person. Mesteparten av jobben består av miljøterapi og praktiske oppgaver som for eksempel matlaging. Dette er en annerledes målgruppe enn det studiet mitt er rettet mot, men fremdeles veldig relevant siden det handler for det meste om relasjonsbygging.
Hvorfor gjør du det?

– Jeg hadde dette som sommerjobb i år og trivdes veldig godt med det, og sa at jeg gjerne ville jobbe i juleferien også.
Gjort det lenge? Blitt en tradisjon i jula?

– Nei, dette er første julen jeg jobber på sykehjem.
Hva er det med beste med julen?
– Siden jeg flyttet til Trondheim er det å kunne beste med julen å kunne tilbringe tid med folk jeg er glad i og ikke ser så ofte ellers. Og selvsagt julemat.
Ditt største ønske for 2021?
– At koronasituasjonen skal bli bedre, og at jeg skal finne ut av hva jeg vil gjøre etter jeg er ferdig med bacheloren.

Andreas, grunnskolelærer 1-7


Alder?

– 23 år
Kommer fra?

– Namsos
Hva gjør du i julen?
– Jeg har HELT fri denne julen. Det er så godt å komme hjem ti jul, møte familie og venner. Jeg passer på å nyte hver dag som går her hjemme før skoleåret begynner igjen i januar. Avslapning, god mat & drikke, trene, henge med kompiser og ikke minst familie er det tiden går med til.
Gjort det lenge? Blitt en tradisjon i jula?

– Jeg har brukt å jobbet litt i sporten i lokalavisa i noen juleferier, men denne julen ble det helt fri.
Ditt største ønske for 2021?

– Det er helt klart at hverdagen blir mer normal og at man de man er glad i fortsetter å være friske, raske og ha det bra.

Andreas B. Sandmo

Da har du fått vite litt mer om hva vi studenter gjør denne jula. Nå nærmer det seg et nytt år og for mange av dere kanskje et år dere skal begynne å studere. HUSK: Er det noe dere lurer på angående det å studere, ulike studier, eller hva det måtte være så ta kontakt med oss! Vi er der for dere på både Facebook og Instagram(@ntnustudent). Sjekk også ut YouTube-kanalen vår 🤩 Så er det bare for meg å ønske dere et GODT NYTT ÅR!

-Andreas B.S, grunnskolelærer 1-7

Leave a Reply