3 veier: Hvordan endte jeg på NTNU?

Det er utrolig mange veier til NTNU og studiet. Selma begynte rett på studiet etter 3. klasse på videregående, Ragna valgte å ta et pauseår på folkehøgskole og Aurora hadde et avbrekk i militæret. I dette innlegget kan du lese hvordan vi opplevde å begynne på studiet og hvorfor vi valgte veien vi gjorde!

Her våre veldig forskjellige historier om hvordan vi endte opp som studenter ved NTNU.

Selma – Rett fra videregående til ny by og nye utfordringer

Da jeg gikk siste året på videregående var jeg veldig klar for å flytte hjemmefra og klare meg litt på egenhånd. Jeg hadde rett og slett lyst til å bli voksen og bestemme selv! Livet som student virket utrolig spennende og jeg lengtet etter å bli kjent med folk med samme interesse for læring og realfag som meg. Selv om jeg var litt lei av skole, trakk tanken på et studentliv meg mot å begynne rett på studiet etter videregående.

Få av vennene mine tenkte det samme, så da jeg kom til Trondheim kjente jeg ingen og var helt ny til å bo borte hjemmefra. Det var litt skremmende først, men ryktene om hvor bra studieby Trondheim er, og de første studentene jeg traff, beroliget meg. De fleste nye studenter var jo like forvirret og søkende etter nye venner som meg! Det at jeg ikke kjente noen i byen gjorde det også lettere for meg å få meg mange nye venner – fordi jeg på en måte ble tvunget til det.

Det passet meg veldig bra å begynne å studere rett etter videregående. Jeg hadde motivasjonen til fagene og alt stoffet friskt i minnet, pluss at jeg lengtet etter å ikke ha noen som skulle fortelle meg hva jeg skulle gjøre hele tiden. En ulempe jeg har opplevd av å starte rett på studiet er at jeg har måttet bruke tid på å bli trygg på meg selv og finne mine grenser parallelt med et tungt studie, noe som til tider har vært litt mye. Likevel har jeg hatt så mange kule opplevelser, lært så mye og blitt kjent med så utrolig mange spennende folk at jeg ikke angrer et sekund på valget mitt!

Selma, 3. år, Elektronisk Systemdesign og Innovasjon

Ragna – Eventyr og en pustepause før studiestart

Jeg syntes at det siste året på videregående var ganske slitsomt. Jeg jobbet hardt med skole, brukte mye tid på deltidsjobb og drev med flere fritidsaktiviteter. Jeg var ganske fast bestemt på å ta høyere utdanning, men kjente jeg trengte en ordentlig pause først. Tanken om å flytte til et helt nytt sted var spennende etter 19 år i samme by, og i tillegg ønsket jeg å reise under trygge omgivelser. Derfor ble folkehøyskole det perfekte valget for meg.

Det var et år hvor karakterer og prestasjonspress ble byttet ut med lek, kreativitet og eventyr. Jeg fikk dra på to fantastiske turer, til Ecuador og Kina. Jeg hadde planer om å studere realfag på NTNU, men var ikke helt sikker på om det var riktig for meg. På våren hjalp jeg en venninne som skulle ta eksamen i matte, og kjente jeg koste meg veldig mye med det. Da fikk jeg ekstra motivasjon for å studere og ble mer trygg på valget mitt.

Å begynne å studere året etter kjentes veldig riktig. Overgangen gikk overraskende bra, men jeg merket at de som kom rett fra videregående hadde en fordel. Et tips jeg kunne ønske noen hadde gitt meg var å ta oppfriskningskurs uken før skolestart. Men med litt ekstra jobbing og hjelp fra klassekamerater gikk det altså bra likevel! Tanken på at jeg ikke ville blitt venn med de samme folkene om jeg hadde valgt annerledes gjør meg sikker på at dette var den riktige veien til NTNU for meg.

Ragna, 2. år, Industriell Økonomi og Teknologiledelse

Aurora – Fra våpen til kalkulator

Da jeg var ferdig med videregående kjente jeg mye på at jeg var ganske skolelei – da passet det fint for meg å ha et år i Luftforsvaret som et lite avbrekk før mine planlagte 5 år med studier. Jeg var nemlig helt sikker på hva jeg skulle bli: sivilingeniør. I slutten av VG3 søkte jeg på studie og reserverte plassen min mens jeg var i forsvaret.

Da året i grønt gikk mot slutten var jeg ganske bekymret for å begynne med vanskelig matte etter et helt år med pause. MEN jeg begynte å bli litt lei av den militære hverdagen og var veldig motivert for å flytte og begynne å studere. Jeg hadde lyst til å bestemme selv hva jeg skulle ha på meg, hva jeg skulle spise og hva jeg skulle gjøre hver dag. Dette gjorde at jeg jobbet mye og målrettet da det første semesteret mitt på NTNU begynte, og det viste seg at matten ikke skulle bli så problematisk som jeg var redd for!

Tiden i forsvaret ga meg mye: jeg ble litt tøffere og tryggere på meg selv, og jeg fikk oppleve et av de fineste stedene i Norge, Andøya♡, med nordlys, fjell, røft vær og flotte folk. Den største ulempen med dette året var nok nettopp at jeg ikke hadde fått noe særlig realfaglig input i et helt år, men jeg tror også at dette gjorde meg mer motivert til å jobbe med fagene, og jeg er utrolig fornøyd med veien jeg valgte!

Aurora, 2. år, Kybernetikk og Robotikk


Vil du lese mer om hvordan det er å begynne å studere? Les for eksempel dette Q&A-innlegget om overgangen mellom VGS og studiet, eller sjekk ut denne kategorien på bloggen vår. Still oss også gjerne spørsmål på Instagram og Facebook (@ntnustudent)!
Sjekk også ut YouTube-kanalen vår 🤩

Leave a Reply