#MITTFØRSTEÅR – FRITID

Heisann! Mitt navn er Keira Fredriksen og jeg studerer medisin på NTNU i Trondheim. I dette innlegget skal jeg svare på noen spørsmål som handler om min fritid i #MittFørsteÅr-kampanjen!

Gjennom kampanjen #MittFørsteÅr får du innblikk i en fersk student sin hverdag. I dette innlegget får du lese mer om hva medisinstudent Keira Fredriksen gjør på sin fritid. Så er du interessert i medisinstudiet og hvordan fritiden til en medisinstudent kan se ut? Eller bare interessert i hvordan fritiden til en student generelt kan se ut? Da er dette innlegget for deg! Les videre da vel!

Hvordan skiller du mellom skole og fritid?

I løpet av dette første semesteret skal jeg innrømme at jeg har vært ganske dårlig på å skille mellom skole og fritid. Min anbefaling er å avgrense ulike områder på hybelen til kun fritid og andre til kun skole (f.eks. pulten). Spesielt nå som det har vært korona har det vært vanskeligere å skille mellom steder hvor jeg jobber med skole og steder hvor jeg slapper av, men det har gått til slutt! Erfaringsmessig, hvis jeg tar med pcen i senga og prøver å jobbe der, så er det mye lettere å spore av og jeg er mindre effektiv. All creds til de som greier å holde fokus der!

Hva liker du å bruke fritiden på?

Jeg er glad i å trene, men synes ikke det er så veldig gøy med treningssenter. Derfor har jeg prøvd å bli med på litt ulike idretter innenfor NTNUI, de har utrolig mye man kan velge mellom! Valget falt på elvepadling og bandy (ikke innebandy, men faktisk på is). Jeg har ikke drevet med noen av idrettene før, men synes det er kjempegøy med noe nytt. Det er veldig lavterskel å bli med, og man blir tatt sykt godt imot! I begge idrettene finner man folk som har drevet med dette i mange år og er kjempegode, men også folk i andre enden av skalaen (som meg) som ikke kan så mye. Er det noe du har vurdert å prøve ut før, kjør på nå! Både bandy og padling kan kreve litt utstyr, men det har ikke vært noe problem å få låne det jeg har trengt.

I tillegg er jeg veldig glad i å gå turer. Tidligere har jeg pleid å bestille med DNT (den norske turistforeningen) fordi vennene mine ikke var så veldig interesserte i friluft. Veldig greit hvis man ønsker å dra på tur, men ikke har noen å dra med! I Trondheim har jeg ikke slitt med å finne folk som er gira, siden det er så utrolig mange aktive folk her. Det er selvfølgelig innafor å dra alene, men personlig er jeg veldig glad i å ha selskap når jeg er ute. På medisinstudiet har vi også foreningen MTG (medisinernes turgruppe) som arrangerer fellesturer, ellers er det fullt mulig å invitere på turer selv i Facebook-gruppa deres. I tillegg er det mulig å låne masse utstyr!

Hva er dine beste tips til å bli kjent med nye personer?

Meld deg inn i så mye som mulig! Det første semesteret er kjent som det man har minst å gjøre på universitet, noe som passer perfekt med at man kanskje ikke kjenner så mange i byen. Det finnes utrolig mange interessegrupper, både internt på medisin og eksternt på NTNU. Jeg meldte meg inn i sykt mange foreninger da vi hadde presentasjonskveld (tror jeg meldte meg inn i rundt 10 foreninger!), og har ikke vært redd for å ha noe å gjøre dette semesteret. Selv om det ikke har vært så mye fysisk oppmøte, har de kompensert med digitale arrangementer. Mange av disse foreningene krever heller ikke at du møter opp, så om du ikke har tid en uke, er ikke det noe problem. Sjekk ut om det er oppmøteplikt før du evt. melder deg på, hvis du er usikker på hvor mye du får tid til å møte opp. Det er selvfølgelig helt lov til å melde seg på ting for å prøve, og eventuelt melde seg ut etter hvert! Jeg var for eksempel med i styret på badekarpadlingen for medisin (veldig lavterskel), og der ble jeg godt kjent med en del av de jeg henger med nå.

Har du noen bra turtips?

Har tre korte, men gode turtips i Bymarka! St.Olavsspranget, Geitfjellet og Theisendammen. Det tar ikke særlig lang tid å gå dit, og utsikten er veldig fin. Man kan gjøre turen enda kortere også ved å ta buss eller trikk opp. Da kan man justere lengden litt selv.

Beste fritidstips som ikke koster så mye penger som man kan gjøre sammen med venner?

  • Dra og bad i Pirbadet! Det er mulig å få studentrabatt, og man kan i tillegg få halv pris på det igjen hvis man bruker appen Hold (med rabatt endte vi opp med å betale 83 kroner i stedet for 185). På Pirbadet har de bølgebasseng, stupebrett, flere sklier, badstue, boblebad og mye annet rart.
  • Man kan også dra på buldring. Det er iallfall tre senter i byen (Leangen, Sluppen og Lade)! Der er det flere meter klatrevegg med ulike vanskelighetsgrader, og man kan også få lånt klatresko.
  • Vi havnet i karantene i høst, og da følte vi det var spesielt viktig å opprettholde det sosiale. Vi holdt kontakten digitalt og spiste sammen over zoom, spilte ulike spill som Among us, Geoguessr og Skribble.
  • Ellers har vi vært hjemme hos hverandre og spilt brettspill, blant annet mitt nye favorittspill Secret Hitler! Anbefales virkelig å prøve det ut.
  • Et annet spill er Just Dance Now. Der kobler man telefonen til en storskjerm (en tv f.eks.) og følger danserne der. Dette har blitt en slager hos oss i pausene, da blir vi ikke sittende så lenge stille.
  • Siste forslaget er å dra på tur. Man trenger verken å dra langt eller å overnatte for å få turstemning. Dra i utkanten av Bymarka og fyr opp et bål, eller bare gå en tur og ta en kakao og Kvikklunsj-pause!

Hva kan man gjøre i din studentby?

Trondheim er egentlig en sykt sosial by, men selv har jeg ikke vært på så mye pga. korona. Studentersamfundet pleier å ha masse arrangementer, blant annet UKA som er en av de største kulturfestivalene i Norge. Det pleier å være festival på Festningen hvert år, og det finnes mange utesteder og barer dersom man har lyst til å dra ut på karaoke eller quiz.

Ellers arrangerer NTNUI en aktiv uke, hvor man kan få prøvd ut ulike idretter.

Hva kan man gjøre som er innenfor to-timers radius fra studiebyen din?

Trondheim er omringet av mye skog og mark, så først og fremst vil jeg nevne tur. Turmulighetene er uendelige! Det finnes flere alpinanlegg rundt omkring, blant annet Meråker alpinsenter og Vassfjellet vinterpark. Ellers er det muligheter for padling på Nidelven, litt lenger sørover kan man også finne gode stryk. NTNUI har 24 studentkoier (hytter) rundt omkring i nærområdet det er mulighet for å leie, veldig koselig å ta med seg vennegjengen dit en helg!

Hva er annerledes nå fra da du gikk på VGS, med tanke på fritiden?

Friheten. På videregående hadde man ofte prøver og innleveringer ganske ofte, på medisin har vi bare eksamen på høsten og våren (eventuelt et par innleveringer i Ex.phil. og valgt perspektivemne). Det er veldig lett å tenke at man har god tid til eksamen, men når eksamen kun er én eller to ganger i året, er pensumet ganske stort. Jeg anbefaler å holde seg relativt oppdatert! Ellers er det også veldig deilig med friheten, fordi da kan man flytte litt på ting hvis det skjer noe. Man har ikke den følelsen av at man må være 100% oppdatert til enhver tid, noe pensum er det selvfølgelig mulig å ta igjen!

Hva er dine beste tips for å spare penger eller sette opp budsjett?

Personlig er jeg ikke kjempeflink når det kommer til sparing, spesielt når man kun har stipendet å rutte med. Har innført trekk på 5 kroner hver gang jeg bruker kortet (man kan velge sum selv), det blir fort noen kroner over flere måneder! Ellers kan jeg anbefale å handle inn 1-2 ganger i uken, og ikke ta alle disse småturene innom butikken (som oftest resulterer i at man kjøper noe unødvendig).

Hva er de 3 tingene du ønsker å gjøre i din studentby som du enda ikke har gjort?

  • Har sykt lyst til å dra på Escape rooms! Har vært på noe liknende før, og synes det er skikkelig gøy.
  • Jeg har også lyst til å se på en Rosenborg-kamp, det er alltid god stemning på fotballkamp.
  • Dra til Munkholmen og bade, har hørt det er skikkelig koselig der på sommeren.

Da har du fått et lite innblikk i hvordan fritiden til en førsteårsstudent på NTNU kan se ut. Hvis du vil lese mer om medisinstudiet så kan du se HER. Har du ellers noen spørsmål, så er det selvfølgelig bare å spørre oss på både Facebook og Instagram (@ntnustudent). Sjekk også ut YouTube-kanalen vår 🤩

– Andreas, Grunnskolelærer 1-7, 3 år.

Leave a Reply