Ukas student: Rådgivning og voksnes læring

Ukas student er Mia som studerer Rådgivning of voksnes læring. Lurer du på hvordan studiehverdagen hennes er? Da er dette blogginnlegget for deg!

Denne uka kunne du følge Mia på vår Instastory hvor hun viste frem sin studiehverdag. Gikk du glipp av det? Fortvil ikke! Hun sa nemlig ja til å være ukas student, så la oss ta en dypere titt på hennes studiehverdag.


Kan du fortelle litt om deg selv?

Jeg heter Mia, er 28 år og er født og oppvokst i Trondheim på den riktige siden av byen, Byåsen og går nå tredjeåret på Bachelor i Rådgivning og voksnes læring på NTNU. Har en mor, far, lillesøster på 24 år og en katt på 6 år, Theodor. Før jeg begynte på dette studiet har jeg startet og sluttet på både sosiologi på NTNU og retorikk på UiB, der sluttet jeg av ulike grunner, og fant ut at dette var best for meg der og da. Jeg var også usikker på hva jeg egentlig ønsket å studere, så da startet jeg heller å jobbe fram til jeg var 100% sikker på hva jeg ønsket. Ellers så har jeg tidligere vært aktiv håndballspiller, vært håndballtrener, hatt politiske verv, aktiv i dyrebeskyttelsen og er nå natteravn (som jeg dessverre ikke har fått vært med på siden i sommer på grunn av det dumme mye omtalte viruset). 

Hvorfor valgte du å studere Rådgiving og voksnes læring?

Jeg valgte å studere rådgiving og voksnes læring fordi det er relevant for det området jeg ønsker å jobbe med, at man kan være med å forme det litt selv og at studiet gir så mange forskjellige jobbmuligheter. Så mange at jeg ikke vet akkurat hva jeg vil gjøre, bare at jeg ønsker å arbeide med å hjelpe mennesker med å f.eks. komme tilbake til jobb. I tillegg har jeg tatt et par psykologiemner som en del av valgfrie emner, dette er et felt jeg også interesserer meg for. På denne måten kan man forme studiet litt som man ønsker mot det man ønsker å jobbe med. På dette studiet er det også slik at man velger selv om man vil ta breddeår etter førsteåret også tredjeåret eller om man hopper rett på tredjeåret og tar breddeår til slutt. Eller hvis man har gått et annet studie så kan man søke om å få ett år av det som breddeår.

Usikker på hva et bredder er? Les mer om det her. 

Hvordan ser en typisk studieuke ut for deg?

En typisk studieuke er litt vanskelig å beskrive nå i disse tider fordi den er så annerledes. Men i mesteparten av dette semesteret så har den bestått av å dra på forelesning på Dragvoll mandag fra 0915- 12 også hjem å spise, lese litt også ikke gjøre så mye resten av dagen. 

Tirsdager har jeg hatt mulighet til å dra på forelesning annenhver uke, da emnet PSY1018 har hatt kombinert digital/oppmøte. Men fordi det har fungert så godt digitalt har jeg kun benyttet meg av dette. Onsdager har jeg hatt digital forelesning, men den skal jeg ærlig innrømme at jeg ikke har vært så mye med på. Noen emner fungerer bedre som digital enn andre, så her må man bare være flink til å lese selv. 

På onsdager har jeg også jobb på ettermiddag/kveldstid, jeg jobber som resepsjonist på den private videregående skolen Sonans der folk går for å ta opp fag, gjerne for å komme inn på ønsket studie på NTNU. I sommer har jeg jobbet som rådgiver der for å hjelpe mennesker med å finne ut hvilke fag det lønner seg å ta opp og finne ut hvilke resultater de må ha i ulike fag for å få den poengsummen de trenger for å komme inn på studie. 

Resten av uken har vært åpen, der har jeg noen ganger booket et grupperom på campus og lest. I disse tider har det vært for mye tv-titting hjemme alene og veldig lite sosialt dessverre. Men sånn er det akkurat nå, det blir bedre. 

Hvordan liker du Trondheim som studieby og hvordan er studentmiljøet?

Jeg er inhabil fordi jeg er herfra, men Trondheim er verdens beste by. Blir litt stolt når jeg ser det kommer mange studenter og omfavner byen jeg er så glad i. Den har det meste. Fordi jeg er så gammel (i forhold til mange andre studenter) så føler jeg meg ikke som den typiske student og har bare vært med på litt aktiviteter i regi av lineforeningen IVRig og har ikke vært så flink til å være med på typiske studentaktiviteter som Samfundet osv. Men som student på NTNU og i Trondheim så er det utrolig mye å være med på utenom studiene. Jeg føler at uansett hvilken interesse man har så finner man noe å holde på med om man virkelig ønsker. Idrett, brettspill, teater, veldedighet, musikk, dyr, festing osv osv. Det er bare å google, jeg vedder på at du finner noe som interesserer deg. 

Studentmiljøet opplever jeg også som godt hvis man ønsker å være en del av det, man velger selv hvor aktiv man vil være. Men jeg anbefaler å engasjere seg i noe hvis du ønsker å utvide nettverket utenom de du går med på studiet og samtidig bygge CV. Håper også at dette teite viruset snart gir seg slik at det blir normale fadderuker i årene som kommer, fordi det er en viktig del av starten av studenttilværelsen. Det å møte andre litt nervøse studenter som vet like lite som deg om både studieliv og byen kan føles som en slags trygghet. I tillegg til erfarne faddere som skal hjelpe til med å gjøre deg kjent med byen og studielivet. Jeg synes det var mye å lære seg når man startet. Studentweb, innsida, blackboard osv. Og ikke minst å finne fram på de store campusene. Dette kan virke helt umulig i starten, men så lærer man alt det der etterhvert, helt sikkert. 

Til deg som ønsker å finne drømmestudiet på NTNU, men fortsatt er veldig usikker på hva du skal velge

Gå på Samordna opptak sine nettsider og nettsidene til NTNU og les om de ulike studiene, se på studiets oppbygning og hvilke emner det består av, kanskje finner du ut at dette virker veldig interessant eller at det kanskje ikke er helt det du tenker likevel. Der kan du også oppdage studier du ikke visste at fantes. 

Noe annet jeg vil anbefale om du er usikker på hva du ønsker å bli, ta et årsstudium som virker interessant. Da får du en god innføring i hvordan studentlivet er både på og utenfor skolen, samt at du med 60 studiepoeng får 2 ekstra tilleggspoeng (maks 2) på vitnemålet ditt fra VGS, samtidig som du samler to ekstra alderspoeng (maks 8) som kan gjøre slik at du kommer inn på drømmestudiet til slutt. Les mer om poeng her.

På noen studier som f.eks. det jeg går på, så kan man også bruke det årsstudiumet som breddeår og på den måten korte ned bachelorløpet med et år. Les mer om det her.

Det var alt for denne gang!

Er det noe mer du lurer på? Sjekk ut Instastoryen til Mia her, eller følg linkene under for mer informasjon!

Signe, interaksjonsdesign, 4. år

Leave a Reply