#MIttførsteår – Fritid

Hei! Mitt navn er Hans-Martin og jeg studerer Maskiningeniør på NTNU i Ålesund! I dag skal jeg svare på noen spørsmål som handler om fritid i forbindelse med kampanjen #MittFørsteÅr!

Hans-Martin går sitt første år på maskiningeniør og i dette innlegget skal han fortelle om sin fritid. 🌟 Er du nysgjerrig på maskiningeniør eller bare hva en fersk student holder på med på fritiden generelt, da er dette innlegget for deg. Håper dere blir inspirert og får noen tips til hva dere kan gjøre på fritiden. Gjerne del noen av deres interesser og hobbyer i kommentarfeltet i slutten av dette innlegget, så kan vi bli inspirert av dere også. 🙌🏻

Hvordan skiller du mellom studietid og fritid?

Jeg har ikke satt opp min egne studieplan, men i de fleste fagene får vi ett oppgavesett som vi blir anbefalt å gjøre. Disse planene har som regel gått over 2-3 uker og har fungert veldig bra. I de fleste fag har vi også en del arbeidskrav, noe som gjør at vi får en type studieplan å forholde oss til med tanke på ulike tidsfrister relatert til det. 🗒

Jeg har også en del ting som hjelper litt ekstra på å skille mellom studietid og fritid, for eksempel:

  • Jeg prøver å sette av helgene til å drive med andre ting, men det hender at jeg være på skolen noen helger i semesteret.
  • Gjør som regler ikke skole hjemme, men drar på skolen for å jobbe. Vi har vært heldig her i Ålesund at campus ikke har behøvd å stenge.

Hva liker du å bruke fritiden på?

Mye av grunnen til at jeg flyttet hit til Ålesund var for å kunne drive mye med friluftsliv, så prøver å bruke mye av fritiden på det. Det burde vell også nevnes at jeg ikke er helt fremmed for å spille litt på kveldstid. Jeg prøver å være i fjellet med en gang det er snø nok til å stå på ski og været er på min side. Har heldigvis fått noen turer på ski før jul. 🏔⛷

Det er gode muligheter for å klatre i Ålesund både inne og ute, sesongen for å klatre ute er dessverre over nå, men buldrehallen og klatrehallen i Ålesund har holdt åpent. Klatrehallen ligger en liten spasertur unna der jeg bor. Der har de en vegg på nesten 20 meter. De har også «auto belay» så du kan klatre alene uten at noen sikrer deg. 🧗🏼‍♂️

Etter at jeg flyttet hit, har jeg startet å surfe. 🏄🏼‍♂️ Bare 20 min hjemmefra har vi en strand som vi har vært veldig heldig med bølgene hittil i år. Vi har hatt muligheten til å dra ut flere ganger i uken. Jeg var så heldig å bli kjent med en som har surfet mye før som lærte meg mye. En av tingene du lærer fort når du er ute og surfer er å ha respekt for bølgene, fordi du blir veldig liten når en 3 meter+ bølge drar deg unner vann og holder deg under. Det krever mye trening før du i det hele tatt greier å stå på brettet. I starten lånte jeg brett av kompisen min, men etter jeg ødela brettet hans, har jeg har lånt brett av ÅSS (Ålesund Studentsamfunn) som har fungert ypperlig! Jeg har brukt et 6,6 brett som har vært supert å lære på, og det har også fungert på dager med større bølger. ÅSS låner ut alt du trenger for å gå ut å surfe, men anbefaler veldig å ha vært på ett surfekurs eller å være med noen som kan det. Er mange tabber som kan være både ekle og farlige hvis du gjør feil, men det er fryktelig gøy! Ps. Det er kompisen min som surfer på bildet!

Hva er dine beste tips til å bli kjent med nye personer?

Korona-pandemien har ikke gjort det så lett å skaffe seg ett stort nettverk, spesielt når du følger retningslinjene fra regjeringen. Mine beste tips for å bli kjent med nye personer er nok å bli med på så mye som mulig. Med dette mener jeg at du burde engasjere deg litt i frivilligheten, og dermed få muligheten til å møte andre studenter i Ålesund, litt på tvers av studier. Jeg meldte meg for eksempel inn i linjeforeningen for maskin, skip og fornybar, noe som gjorde at jeg ble kjent med andre studenter enn de jeg gikk i klasse med. Vi er en liten gjeng som møtes nesten hver dag på skolen, hvor vi både jobber med skole og sosialiserer oss. 🌟

Har du noen bra turtips?

Det er veldig mange fine turer rett ved sentrum av Ålesund. Du har klassikeren Sukkertoppen som jeg har hørt skal være en flott tur, har dessverre ikke fått gått den enda, men har store planer om det. Den ligger en liten busstur utenfor Ålesund, og du bruker ca. en time til sammen på hele turen. ⛰En annen tur som bare er en 15 minutters busstur unna er Valderøya. Der er det veldig fine gåturer, og hvis du for eksempel driver med uteklatring er det flere felt med boltet klatreruter. Hvis du tar bussen enda 15 minutter kommer du ut på Godøya. Der kan du både gå rundt øya og opp på Storhornet på 497moh. Er super utsikt der, men anbefaler ikke å sykle ned der. Det prøvde vi, uten så mye hell. 🚵🏼‍♂️

Gi oss dine beste fritids tips som ikke koster så mye penger som man kan gjøre sammen med venner. 

Noe vi i vennegjengen min har gjort en del er å dra i buldrehallen. For de som ikke har buldret før, er det en måte å klatre på der du ikke klatrer høyere en cirka 4 meter til toppen. Da behøver du ikke noe kurs eller tidligere erfaring. Der får du lånt sko og kalk som er alt du trenger, men på grunn av korona låner de ikke ut kalk, så da burde du kjøpe det med seg. Det er både god trening og en morsom aktivitet å gjøre sammen med venner. Det er ikke helt gratis dessverre, koster det 99 kr for inngang og 45 kr for sko (med studentrabatt).

Hvis du har brattkort og erfaring med uteklatring, eller kjenner noen som har det. Er det flere felt med bolta ruter rundt Ålesund. Hellarhylla på Valderøya er kanskje det mest spektakulære. Er en 30 minutters gåtur på 150 høydemeter opp til feltet. Det er 16 boltede ruter fra graden 5 til 7, så det er ruter for alle. Det er mange flere felt i området, men det er nok den med finest utsikt. Hvis man allerede har utstyret, blir det en aktivitet som er helt gratis! 🧗🏼‍♂️

Hva kan man gjøre som er innenfor en 2-timers radius fra studiebyen din?

Hvis du kjører 1 ½ time sør fra Ålesund kommer du til Strandafjellet. Strandafjellet har 18 løyper, 7 heiser og noe av den beste frikjøringen i Norge. Der er det også kveldskjøring med lys i løypene, men er å anbefale med sterk hodelykt på dype dager. ⛷


Det er også en fjellsæter som ligger 10 min unna Strandafjellet. Er ett lite skitrekk som jeg ikke har fått prøvd enda, rett ved ligger Langfjella. Vi hadde en liten tur der for noen uker siden. Det er en fin tur å gå tidlig på sesongen. På grunn av lite stein, og at sæteren er så høyt oppe ligger det seg ofte snø ganske tidlig i sesongen. Det finnes mange, MANGE flere turer i området, men jeg har ikke vært på så mange her enda. Krysser fingrene for mye snø.

Åndalsnes ligger også 1 ½ time unna Ålesund, men for å komme dit må man kjøre øst fra Ålesund. Det blir kalt Tindehovedstaden i Norge på grunn av de store fjellene som omringer sentrum. Trollstigen og Trollveggen ligger bare ett steinkast unna. På Trollstigen er det mulighet for sommerski på Ålnestiden. 🏔 I Åndalsnes finner man også Romsdals Eggen, som er på listen over det 10 fineste fotturene i verden. Har ikke gått den enda, men har veldig lyst til å gjøre det neste høst. Det er også mange muligheter for vinterturer på ski i Åndalsnes, man har Skarven, Blånebba, Kirketaket og mange flere.

Skarven er nok den mest populære å gå på av toppene som ble nevnt. Den er passe lang og trygg, så man kan si at den passer for de fleste. Du kjører til Skorgedalen, ca. 10 minutter unna Åndalsnes, og rusler opp igjennom skogen. Toppen er 1048 moh og er passe luftig. Denne toppen er fin for alle, de som har sin første tur og de som har vært mye på tur før, men selv om turen anses som trygg er det viktig å lese skredvarslet, lese kartet og ha skredutstyr. De andre turene jeg har nevnt står også i boken trygge toppturer. Spade, søkesag og skredsøker kan man låne av ÅSS (Ålesund studentsamfunn).

Hva er annerledes nå fra da du gikk på VGS, med tanke på fritiden?

Det er selvfølgelig en ny by som man skal bli kjent med. Jeg kommer fra landet så det er en veldig stor endring, at alt er så sentralt er veldig kjekt. Ålesund er ikke en så stor by så man blir fort kjent med stedene. Det er jo åpenbart ganske annerledes med tanke på covid-19, men vi får gjøre det beste ut av det.

Noe som er lett nok hvordan man må disponere tiden. Det at dagene ikke alltid er like lange, og man ofte har dødtid midt på dagen der man har tid til å drive med annet en skole (kanskje selv om man skulle ha jobbet med skole). Har litt lett for å nedprioritere skolen, men får nok svi for det i senere. Så den største forskjellen er nok at jeg kan velge å drive med skole på kveldstid, hvis jeg ønsker å dra i fjellet en dag sidene forholdene er bra.

Hva er dine beste tips for å spare penger eller sette opp et budsjett sånn at man ikke bruker opp hele stipendet med en gang?

Jeg lurer fortsatt på hvordan du spare på stipendet. Er lett å bruke litt mye penger på kebab sjappa eller drikke i gode venners lag. Jeg betaler alltid de faste utgiftene først, da har jeg ikke muligheten til å bruke de pengene på noe annet. Vi har ikke inkludert strøm i leien vår, så vi er veldig nøye med å spare strøm. Skru av lys i rom vi ikke er i, ikke ha på varmekablene hele tiden på badet. Vi er så heldig at vi får ved til å fyre med hjemmefra, så vi varmer leiligheten kun med å tenne i peisen. 🔥


Prøver å kjøpe inn billig middagsmat, helst for noen dager av gangen. Spise mindre kjøtt siden det er det dyreste og heller mer grønnsaker. Kjøper billig snacks, og prøver å ikke spise det opp med en gang. Men kan ikke skryte på meg at jeg har stålkontroll over hvor mye penger som går ut. Blir også noen Grandiosa-pizzaer når det er på tilbud. 🍕

Hva er de 3 tingene du ikke har gjort enda som du ønsker å gjøre i din studentby?

  1. Det er ODEON kino som er ett av de beste kinosalene i Norge, med store lenestoler og varmet i setet høres det ganske bra ut. 🎥
  2. Ålesund akvarium er også ett sted jeg ikke har fått besøkt enda. 🐠
  3. Gå Sukkertoppen er obligatorisk å gå når man bor her i Ålesund så den må jeg opp på. ⛰

Da har du fått et lite innblikk i hvordan fritiden er til en førsteårsstudent på NTNU. Hvis du vil lese mer om Maskiningeniør så kan du se HER. Så om du skulle lure på noe mer om det å være en førsteårsstudent: ELLER hvis du har noen tema/spørsmål du har lyst til å vite mer om, da kan du legge igjen en kommentar eller kontakte oss på både Facebook og Instagram(@ntnustudent).

– Vilde, Markedsføring, 3 år.

One thought on “#MIttførsteår – Fritid

Leave a Reply