Ukas student: Utøvende musikk

Ukas student er Johanne som studerer Utøvende musikk. Lurer du på hvordan studiehverdagen hennes er? Da er dette blogginnlegget for deg!

Denne uka kunne du følge Johanne på vår Instastory hvor hun viste frem sin studiehverdag. Gikk du glipp av det? Fortvil ikke! Hun sa nemlig ja til å være ukas student, så la oss ta en dypere titt på hennes studiehverdag.

Kan du fortelle litt om deg selv?

Jeg heter er Johanne, er 21 år fra Bergen og studerer klassisk utøvende musikk ved NTNU i Trondheim. Jeg begynte å studere rett etter videregående, så er nå på mitt 3. år her i Trondheim. Utenom studiene dirigerer jeg blant annet et aspirantkorps, spiller fotball, har verv i linjeforeningen og liker ellers å gå turer og henge med venner.

Hvorfor valgte du å studere Utøvende musikk?

Jeg valgte å studere utøvende musikk først og fremst fordi jeg er veldig interessert i musikk og elsker å spille. Det er helt fantastisk å få muligheten til å utvikle seg som utøver, lære å formidle musikk og få innblikk i nye måter å uttrykke seg på.

Kreves det høyt musikalsk nivå for å komme inn?

Det er mye flinke folk som starter på studiene. En del av de som søker har gått et år på folkehøyskole for å få muligheten til å utvikle seg enda mer på instrumentet, men det er også en del som starter rett på etter videregående. For å komme inn på studiene er det prøvespill og lokale opptaksprøver som gjelder, så man blir tatt opp på studiet basert på det musikalske. Hvis du synes studiet virker spennende, men er usikker på nivået så anbefaler jeg å ta timer med noen av lærerne og så er det bare å søke.

Hvordan ser en typisk studieuke ut for deg?

Studieukene mine varierer mye fra uke til uke litt avhengig av ulike prosjekter jeg holder på med. Generelt går mye av dagen min til egenøving og ensemblespill. Utenom egenøving har vi fast en individuell spilletime, en kompetime og en teknikktime i uken. I tillegg har jeg gjerne tre teoriforelesninger, som gehør og musikkhistorie. Både kvelder og helger går ofte med til mer øving, verv, jobb eller å henge med venner.

Hva er det beste med studiene?

Noe av det beste med å studere utøvende musikk i Trondheim, ved siden av utrolig dyktige lærere, er et veldig tett samarbeid med det profesjonelle musikklivet i Trondheim. Som student får man mulighet til å treffe veldig flinke folk gjennom konserter, seminarer og ulike samspillsituasjoner. I 3. og 4. klasse på klassisk har man for eksempel muligheten til å søke valgfaget Ensemblepraksis. Det går ut på at man, basert på prøvespill, kan få være med noen uker i et profesjonelt ensemble som Trondheim Symfoniorkester eller Luftforsvarets musikkorps. Dette er et veldig godt tilbud og gir svært god erfaring. 

Hvordan liker du Trondheim som studentby?

Jeg trives veldig godt i Trondheim. Det er utrolig mye forskjellig man kan engasjere seg i. Her finnes alt fra linjeforeninger, undergrupper på Studentersamfundet og aktiviteter gjennom NTNUI, til kor, orkester, teater og masse muligheter for å gå på konserter og seminarer. Jeg har blant annet fått vært et år med i TSO operakor.

Noe annet som er fint med Trondheim er at avstandene ikke er altfor store så man kommer seg greit frem med sykkel. I tillegg finnes det gode muligheter for å komme seg ut i for eksempel Bymarka eller Estenstadmarka.

Hvordan er studentmiljøet?

Studentmiljøet på utøvende musikk vil jeg si er veldig godt. Vi har mye samspill, også på tvers av klassetrinnene, så man blir veldig godt kjent med dem man spiller med. I tillegg arrangeres det sosiale eventer, og listen er lav for å møtes og gå på konsert eller spille fotball. Selv under pandemien har vi mye fysisk oppmøte så vi får muligheten til å møtes og spille sammen med de vi studerer med. I tillegg er det mange på utøvende som er aktive med ulike verv utenfor studiene, for eksempel på samfundet, noe som gir muligheten til å bli kjent studenter som studerer andre fag.

Hva kunne du tenke deg å jobbe med når du er ferdig med studiene?

Jeg synes det er mye forskjellig som virker spennende, blant annet kunne jeg tenkt meg å jobbe i orkester og undervise, eller arrangere konserter og festivaler. 

Det var alt for denne gang!

Er det noe mer du lurer på? Sjekk ut Instastoryen til Johanne her, eller følg linkene under for mer informasjon!

Signe, interaksjonsdesign, 4. år

Leave a Reply