#Mittførsteår – fritid

Hei! Jeg er Maria og denne uka skal jeg svare på spørsmål som handler om blant annet hva man kan gjøre der jeg studerer og hvordan jeg kombinerer studie og fritid 📚😁

Maria går sitt første år på Digital Infrastruktur og Cybersikkerhet og i dette innlegget skal vi få vite hvordan hun blant annet kombinerer studie og fritid! 👐🏻 Håper dere blir inspirert og får noen tips fra henne. Gjerne del noen av deres interesser og hobbyer i kommentarfeltet i slutten av dette innlegget, så kan vi bli inspirert av dere også ✨😁

Hvordan skiller du mellom studietid og fritid?

Da jeg begynte å studere så kjøpte jeg meg en kalender. Denne bruker jeg utrolig mye! Hver søndag så planlegger jeg uken som kommer. Jeg skriver først ned alle forelesninger, jobbvakter og andre obligatoriske ting jeg må gjøre den kommende uken. 🗓 Så planlegger jeg hvordan jeg skal jobbe med skole på egenhånd. Når alt det er skrevet ned så ser jeg hvor jeg er ledig og kan planlegge å gjøre noe gøy. Dette gjør at du får mye bedre oversikt over ukene sine, og du slipper også å ha dårlig samvittighet når man gjør noe annet enn skole. 👯‍♀️

Hva liker du å bruke fritiden din på? 

På fritiden så liker jeg veldig godt å trene.🏃🏻‍♀️💦 Dette var faktisk ikke noe jeg gjorde så mye av før jeg flyttet til Gjøvik, men som jeg nå elsker! Etter at jeg ble student så har jeg mye større frihet til å bestemme hvordan dagene mine skal være selv, og det har gitt meg en god mulighet til å begynne å trene. Jeg har meldt meg inn i et treningssenter med 12 måneders bindingstid(😱😱), så jeg håper at dette skal hjelpe meg med motivasjonen slik at jeg ikke bare blir støttemedlem haha 😅

Jeg vurderer også melde meg inn i NTNUI Gjøvik. Dette er idrettsforeningen til NTNU i Gjøvik der kan du melde seg inn på forskjellige aktiviteter som bordtennis, fotball, golf, håndball, klatring, tennis, volleyball, svømming, hockey og mye mer! 🏀⚽️🎾🏐🏸🏊🏽‍♀️ Lagene har faste møter hvor man trener, i tillegg til at du blir kjent med nye mennesker. Du kan lese mer om hva slags idretter de har her på Gjøvik HER.

Hva er dine beste tips til å bli kjent med nye personer?

Et godt tips til å bli bedre kjent med nye personer er for eksempel gjennom en deltidsjobb! ☺️ Der møter du mennesker du vanligvis ikke hadde kommet i kontakt med. Etter sommerferien så flyttet jeg til Gjøvik en uke før de fleste fordi jeg skulle jobbe. Det er veldig deilig å vite at jeg kjenner noen i en ellers helt ny by. Jeg jobber i en klesbutikk hvor jeg har blitt god venn med folk både på min egen alder og de som er eldre. Jeg får også snakket med mange nye kunder hver dag som er utrolig hyggelig🤩

Jeg anbefaler også kollokviegrupper. På den måten så blir du kjent med de andre på studiet, samtidig som du får jobbet bra med skole. Ellers er som sagt NTNUI et veldig godt tilbud. Der møter du folk som har de samme interessene som deg, og det er en fin måte å få nye venner på. 🥳

Har du noen bra turtips?

Det er ganske mange turmuligheter her på Gjøvik ❄️☀️🌏 Du har blant annet Hovdetoppen, Eiktunet, Mjøspromenaden, Vind, Bergstoppen og Ramberget. Du kan også dra til Raufoss for å gå på lauvhøgda! Eller dra til Lillehammer å gå på Balbergkampen. Hvis du googler disse får du bra beskrivelse av hvor de er, og hvordan du kommer til dem. Det er turer du kan gjøre lange hvis du parkerer langt unna, men de kan også være utrolig korte. Det kommer an på hva du vil få ut av turen ⛰ Kanskje du noen ganger liker å gå et lite stykke for å få turen, mens andre ganger vil du bare på tur for å grille pølser? Da er det greit å ikke gå så langt med alt utstyret du har med🍔🌭🔥

Hva kan man gjøre i din studentby?

Nå som det nærmer seg vinter så åpner snart Hovdebakken her i Gjøvik. Der kan du stå på slalåm/snowboard/twintip osv hver kveld i sesongen. ⛷🎿🏂  Jeg har ikke fått prøvd det enda, men jeg har hørt at det også er kjempefine langrenns løyper her.

I Gjøvik så har vi jo også den kjente Skibladner 🛳. Dette er en utrolig kul og unik opplevelse. Det koster rundt 200kr, avhengig av hvilke steder man kjører innom. Nå som det går mot desember er det en del show du kan på! For å få vite mer kan du gå inn på Gjøvik kultursenter HER for å lese mer om det hvis du er interessert.

Her i Gjøvikområdet så drives det også mye jordbruk, og kun 30 minutter fra Gjøvik stasjon ligger Homlas Hage 🌾🌷🌿. Jeg har ikke fått dratt dit enda, men der kan man plukke både bær og grønnsaker fra hagen, eller kjøpe ferdigplukket i butikken de har der. Det virker som en utrolig hyggelig opplevelse, og er heller ikke så alt for dyrt for et studentbudsjett.

Anbefaler også å sjekke ut Huset sin FACEBOOKSIDE. På Huset skjer det en del forskjellige arrangementer, selv i disse korona-tider! Jeg vil anbefale å sjekke de ut både på facebooksiden, men også på tikkio. Der legger de ut om det skjer arrangementer du kan kjøpe billett til📱🤹🏼‍♀️🎤🎫

Hva kan man gjøre som er innenfor en 2-timers radius fra studiebyen din?

Fra Gjøvik så har du mange muligheter til å ta en rask og billig helgetur til en del plasser. Innenfor en to timers radius så ligger både Trysil, Jotunheimen, Beitostølen, Oslo og Hafjell 🏂⛷🏔. Hafjell ligger faktisk bare 50 minutter unna! Her er det gode muligheter til å ta en helgetur for å stå på ski. Hvis du ikke har bil så går det også busser ofte. Det kan man sjekke ut HER.

Familien min har hytte i nærheten av Fagernes, som kun tar en og en halv time å kjøre til. Dit reiser jeg for å få en liten mini-ferie i studiehverdagen om jeg trenger litt fri fra skole og det hektiske livet på Gjøvik. Jeg drar dit også hvis jeg trenger litt ro i den til tider hektiske eksamensperioden jeg er i nå.

Hva er annerledes nå fra da du gikk på VGS, med tanke på fritiden?

Det er litt vanskelig å si egentlig. Det er jo ganske stor forskjell fra da jeg gikk på videregående, fordi da jeg gikk på videregående fantes ikke korona for eksempel 🦠🔬.

Som sagt så har du mye større frihet som student på universitet ✨. Hvis du planlegger ukene sine så har du mulighet til å få en ganske annerledes hverdag. Da jeg gikk på videregående så gjorde jeg ikke så mye på fritiden, da jeg ofte følte at hele dagen ble brukt til å være på skolen. Nå har jeg blitt mye flinkere på å utnytte tiden min, og innsett hvor mye gøy man kan gjøre ved siden av å være på skolen 🌼🌞.

Jeg setter også mye større pris på tiden jeg får sammen med familie 👨‍👩‍👧‍👦. Jeg er veldig heldig som har en samboer som kan holde meg med selskap, men jeg merker at det er uvant å ikke se familien min hver dag. Derfor er det veldig koselig når man kan reise hjem iblant å være med dem. Jeg merker det spesielt nå som jeg er den eneste som har flyttet ut, og da får jeg litt ekstra oppmersomhet når jeg kommer hjem:)

Hva er dine beste tips for å spare penger eller sette opp et budsjett sånn at man ikke bruker opp hele stipendet med en gang?

Jeg må ærlig innrømme at jeg ikke er den beste personen å spørre om sparetips. Jeg går veldig frem og tilbake mellom «jeg lever bare en gang» og «nå skal jeg spare hele lønnen min!». 💰💵Det som har fungert veldig bra for meg er en app som heter Dreams. Der har de masse morsomme måter å spare penger på, uten at du egentlig føler at man sparer. Jeg har satt at de trekker et fast beløp hver måned, pluss at de tar noen mindre beløp en gang iblant. Dette gjør at summen på brukskontoen min er alt det jeg kan bruke den måneden, og så planlegger jeg innkjøp avhengig av det.

Av erfaring så anbefaler jeg også å lage en bufferkonto. Det er utrolig kjipt å få en uventet regning og ikke har mulighet til å betale den, så derfor er det greit å ha en egen konto til slike regninger som bare plutselig dukker opp. 💸

Hva er de 3 tingene du ikke har gjort enda som du ønsker å gjøre i din studentby?

På grunn av korona så har det vært litt begrenset med hva du kan finne på. Derfor har det samlet seg opp masse som jeg gleder meg til å gjøre når dette er over. Jeg har som sagt utrolig lyst til å besøke Homlas hage 💐. Det virker som en utrolig hyggelig opplevelse. Ellers venter jeg på at det skal komme ordentlig med snø her, sånn at jeg kan stå på ski ⛷. Jeg elsker å dra på restaurant, spise god mat og smake noe nytt. Her i Gjøvik er det masse restauranter, og jeg har veldig lyst til å prøve så mange som mulig. Dette er selvfølgelig et litt mer langsiktig mål, da studentlommeboka mi ikke har mulighet til dette hver måned, men noe jeg kan se frem til. Når denne eksamensperioden er over så er dette det første jeg skal gjøre 🍽🍝🥙🥘.

Ellers vil jeg bare ønske dere en fin adventstid så lenge 🎄🎅🏻🤶🏼 Ta vare på dere selv og de rundt dere ✨


Da har du fått et lite innblikk i hvordan fritiden er til en førsteårsstudent på NTNU. Hvis du vil lese mer om Digital Infrastruktur og Cybersikkerhet så kan du se HER. Så om du skulle lure på noe mer om det å være en førsteårsstudent: ELLER hvis du har noen tema/spørsmål du har lyst til å vite mer om, da kan du legge igjen en kommentar eller kontakte oss på både Facebook og Instagram(@ntnustudent).✨

– Anette, Sykepleie, 3 år.

Leave a Reply