#MITTFØRSTEÅR – FRITID

Hei, Jacob heter jeg 😊Da var det min tur til å skrive et innlegg til dere igjen 😇 I dag tenkte jeg og fortelle dere litt om min fritid som student, hva jeg gjør og finner på i disse corona tider! Håper dere liker det og får litt inspirasjon til hva dere kan finne på.

Jacob går sitt første år på kunsthistorie og i dette innlegget skal vi få følge han gjennom hans hverdagen med fokus på hans fritid, og ikke minst hvordan han skiller mellom studietid og fritid. Han har mange morsomme interesser som alle kan ta inspirasjon fra, spesielt i disse tider når man kanskje trenger litt mer av nettopp dette! Håper dere liker det 🙂 og del gjerne noen av deres interesser og hobbyer i kommentarfeltet i slutten av innlegget 🙊

Hvordan skiller du mellom studietid og fritid?

  • Når det gjelder å skape balanse mellom fritid og studietid, så setter jeg av litt tid til å finne ut hvor mye jeg må lese i løpet av uka av fagstoff, og balanserer ofte dødtiden med å gjøre sosiale ting😆. Ved å beregne hvor mye lesestoff du har for uken og oppgaver du må gjøre, så kan du finne antall timer du er totalt fri og har muligheter til å gjøre noe annet🙌 – ProTip: husk å holde av plass til din egen tid og self-care!
  • Jeg velger og dedikerer dager til spesifikke fag i korrelasjon til mine forelesninger, dette gir meg en mer fleksibel hverdag og skaper mer rom i dagen til å gjøre andre ting som å slappe av eller starte nye morsomme prosjekter.
  • På søndager så sitter jeg og ser over studieplanen for neste uke, hvor og når jeg har forelesninger, og hva forelesningene skal dekke i forhold til lesestoffet📚. Deretter setter jeg opp en studieplan for den uken ved å lese på søndag til mandags forelesning – rinse and repeat til fredag. (Husk, det er viktig å ta seg en velfortjent dag eller to med avslapping!💆😎) 

Hva liker du å bruke fritiden din på? 

I fritiden min elsker jeg å tegne og lese bøker👨‍🎨, men en liten klype spilling også. Jeg anser meg selv som en kreativ person og bruker god tid på dette i fritiden min for å lade opp, men å henge med venner er også veldig morsomt og noe jeg gjør ofte!

Når jeg sitter ned og tegner, så føler jeg at verden går litt saktere og at jeg kan slappe av virkelig. Det å visualisere noe og bygge evnen til å realisere det er også veldig givende, spesielt for en drømmer som meg 😉

Noe jeg også gjør sammen med vennene mine er alt fra å bare høre på musikk sammen🎵, til å diskutere forskjellige ting og lage mat sammen og komponere prosjekt med hverandre – Livet har mer smak når man deler det med andre!

Hva er dine beste tips til å bli kjent med nye personer?

Med tanke på hvordan epidemien påvirker oss alle akkurat nå så er en av de beste måtene å bli kjent med folk gjennom studentforeninger. Det er ganske mye å gi og ta fra dette, men uttaket har hatt en så god effekt på studentlivet mitt at jeg kan ikke unngå å foreslå det – gi studentforeninger en sjanse folkens! 😉

Forelesninger er også en fin måte å bli kjent med andre, kanskje slå an en prat med noen du sitter ved siden av. Ta en sjanse ved å snakke med noen du aldri har snakket med før, det kan gjøre en stor forskjell for mange😉. Men personlig må jeg jo si at Corona har gjort det veldig vanskelig for meg (og sikkert mange andre) å bli kjent med flere mennesker😣, med tanke på sosial distansering, mindre samlinger av mennesker, tiltakene og generelt den frykten av å være i nærkontakt med andre fordi du kan bli smittet/smitte andre. Men på tross av dette har hvert fall jeg klart å engasjere meg i en forening og det har har gjort opp ganske mye for det🙌, men det kan fortsatt føles veldig begrensende ved tanken på at dette er mitt første semester 😅– men det har hjulpet meg å stabilisere den følelsen ut veldig så jeg er takknemlig og glad for at jeg orienterte meg selv innenfor studentforeningen min, !GO DET GYLDNE SNITT! 📢

Har du noen bra turtips?

Trondheim har mange forskjellige turmuligheter å tilby, men personlig så anbefaler jeg både Rundturen i Bymarka fra Byåsen og Stokkbekken fra Dragvoll til Rotvoll – turene er 8 og 6 km lange. Disse turene er fantastiske og veldig avslappende å gå, fungerer for alle – både turentusiaster og folk som vil dyppe tåen sin i turlivet!🏃‍♂️🏃‍♀️

Gi oss dine beste fritidstips som ikke koster så mye penger, som man kan gjøre sammen med venner. 

Matlaging med venner er en fantastisk opplevelse og det kan være veldig billig også! Her kan man planlegge med hverandre om å ta med ingredienser man har liggende og kombinere sammen til et billig middagsmåltid sammen med vennene dine – noe jeg sterkt anbefaler for studenter!

Foto-sessions er også veldig givende, ta med telefonen din eller et kamera om du har det liggende og opplev Trondheim på en annet måte. Om det måtte være å ta bilde av bylivet eller naturen som omfavner Trondheim så er dette en fantastisk enkel ting som hjelper med oppdagelseslysten og det koster ikke mer enn det du har fra før – noe jeg anbefaler veldig å gjøre også for inspo og avslapping! 😉

Hva kan man gjøre i din studentby? 

Midt i hjertet av Moholt studentby, i Moholt allmenning 1, ligger studenthuset Loftet. Der kan du sitte og lese på dagtid, spille bordtennis og brettspill, delta på quiz og filmkvelder, gå på konserter, og bli kjent med naboene dine og andre studenter🤩. Det er også en haug med caféer og spisesteder ved sentrum, barer for dem som er interessert og utesteder er det nok av også! 😆

Hva kan man gjøre som er innenfor en 2-timers radius fra studiebyen din?

Mye forskjellig egentlig, det er mange treningssentre i nærheten, turstier man kan gå og parker som man kan slappe av i. Kinoer, bokhandler, kjøpesenter og mye gode spisesteder også. Det er også muligheter for Escape Rooms og andre fritidsaktiviteter, Trondheim har veldig mye å tilby!😊

Jeg har også hørt en god del om Trondheim Camping; et sted der man kan spille minigolf, ta en øl eller to med venner og nyte hva livet har å tilby.😊 Har ikke personlig fått vært der enda, men det ser ut til å være en fantastisk opplevelse etter hva jeg har hørt fra vennene mine!🙌

Hva er annerledes nå fra da du gikk på VGS, med tanke på fritiden?

Definitiv forskjell med tanke på det sosiale aspektet, man må legge inn mer tid til å planlegge mellom forelesninger med venner siden folk kan ha forskjellige emner og lignende😅. Det var veldig uvant i starten for meg, men samtidig så forventet jeg denne forandringen – jeg var bare ikke helt klar over hvor omfattende det var før det var rett foran meg😶. Noe som også slo meg som en erfaring er at man kan bruke tid på skolen etter forelesninger og oppleve mange interessante, nye og spennende erfaringer skolemessig og med venner. Når man har tilgang til campus så å si hele tiden er det veldig greit og utnytte det med å være der så mye som mulig 😊 Om man skal sammenligne det med VGS er det noe helt annet med tanke på at VGS er et sted man er og ser vennene sine hele tiden. Når man er på campus må man oppsøke dette mer selv, som igjen skaper nye muligheter og samtidig opplever man nye ting hele tiden, noe man ikke gjør i samme grad på VGS🙃. Men om man er flink til å være på campus og være med venner der kan det på noen områder oppleves likt. Men igjen så er det noe man selv må oppsøke 😊.

Hva er dine beste tips for å spare penger eller sette opp et budsjett sånn at man ikke bruker opp hele stipendet med en gang?

  • Når jeg planlegger budsjettet mitt, så har jeg alltid en regel om å sette av penger for neste måneds leie, for så å regne ut det jeg har igjen – deretter å se på hva jeg anser som nødvendigheter i hverdagen min, og videre se på hvor lenge pengene må vare før neste utbetaling 💵.
  • Sett opp rammeverket på hva som er nødvendig og hva som er ikke, det vil hjelpe deg å komme fram til et budsjett som dekker nødvendigheter som dagligvarer, langvarig matplaner og ting som «self-care» produkter – Husk at det er viktig å belønne seg selv i ny og ne også da😝!
  • Noe som hjelper med å spare penger utenfor budsjettet er å planlegge matlaginger med venner, ved å finne ut hva man har tilgjengelig av matvarer og kombinere det med hva vennene dine har tilgjengelig. Der er veldig morsomt, samt at man får nytt et deilig måltid sammen 🙂 ! Vinn-Vinn der!

Hva er de 3 tingene du ikke har gjort enda som du ønsker å gjøre i din studie-by?

Noe jeg vil definitivt må gjøre med engang jeg har muligheten er å prøve ut Escape Rooms i Trondheim, jeg er veldig glad i mysterier og prøve å finne løsninger på ting😆! Vil også begynne å klatre på klatre/buldre, noe jeg syntes høres veldig gøy ut så det må jeg definitivt prøve, noe jeg dessverre ikke har hatt tid til enda! Også… ta meg en tur gjennom mange av Trondheims kultur hotspots og forskjellige museer som holder på mye av fortiden til Trondheim. Jeg er veldig glad i å lære, og museer har en spesiell plass i hjertet mitt. Disse stedene gir et innblikk til en fortid vi ikke personlig kjenner til, og gir oss et godt innblikk innenfor historien til valgte objekter og perioder disse stammer fra. Det er så mye å lære fra disse stedene!

Håper dere fikk noe nyttig informasjon her om både budsjett, fritid, økonomi og litt skole! Vi snakkes senere 😄 – Jacob


Da har du fått et lite innblikk i hvordan fritiden til en ny student på NTNU er. Vil du lese mer om kunsthistorie så kan du se her. Så om du skulle lure på noe mer om det å være en førsteårsstudent, eller har noen tema/spørsmål du har lyst til å vite mer om, da kan du legge igjen en kommentar eller kontakte oss på både Facebook og Instagram(@ntnustudent).

Elise, Europastudier m. Statsvitenskap, 3 året.

Leave a Reply