Hva skal du bli når du blir stor?

Vi har alle stilt oss spørsmålet, og noen heldige vet svaret allerede lenge før de studerer faktisk! Les her for å se hva Silje Victoria, Sondre, Hanne og Marius ble etter at de fullførte sine utdanninger på NTNU i Gjøvik!

Har du spørsmålet “Hva søren skal jeg bli?” i hodet? Du er ikke alene der, gitt. Jeg er selv på mitt siste år på min andre bachelorgrad, og er ennå ikke sikker på hva jeg skal bli når jeg blir stor. Nå har det seg sånn at det finnes mange jobber der ute som ikke har én gitt utdanning. Så det kan fort være at du tar en utdanning med en eller to jobber i tankene, også ender du opp som noe helt annet. Kanskje en jobb du ikke visste eksisterte da du startet å studere. Med den lille eksistensielle krisen i bakhodet, samlet jeg noen ord fra tidligere studenter som har hoppet ut i arbeidslivet. Her får du se hva de studerte og hva de begynte å jobbe som, kanskje du også blir inspirert?


Silje Victoria

Studerte Teknologidesign og ledelse, NTNU i Gjøvik

Jobber nå som designingeniør i Nammo Raufoss AS

Hva jobber du med nå?

Jeg jobber som designingeniør i Nammo Raufoss AS. Der jobber jeg for det meste innunder Aerospace Propulsion hvor jeg er med på å utvikle produkter og verktøy til rakettmotorindustrien.

Er studiet relevant til jobben du har?

Det er svært relevant! Mesteparten av arbeidsdagen min går ut på å modellere produkter og verktøy i 3D hvor jeg må ta hensyn til blant annet produksjonsmetode og materialvalg. Som designingeniør er jeg ansvarlig for hele prosessen fra konseptstadiet og til jeg har et ferdig produkt som kan benyttes. Ellers er det mye teamarbeid hvor jeg jobber tett sammen med prosjektleder, kvalitetsingeniører, prosessingeniører og utviklingsingeniører, og da er det godt å ha fag i ryggen som gjør at jeg er innforstått med «språket» og metodene deres.

Hvordan var overgangen fra å være student til arbeidstaker?

Jeg synes overgangen fra å være student til arbeidstaker var svært krevende, samtidig som jeg synes det var gøy, lærerikt og befriende. Selv om jeg kjente igjen mye av hva jeg hadde lært under studietiden, var det mye å lære seg og sette seg inn i. Heldigvis har jeg hjelpsomme og forståelsesfulle kolleger som ser verdien i å ha en nyutdannet blant teamet sitt og som ønsker mine innspill, selv om jeg ikke alltid vet helt hva jeg snakker om.

Hva savner du mest med studietiden?

Er det lov å si at jeg ikke savner noen ting ved studietiden? Jeg må si at jeg absolutt elsker å være arbeidsaktiv og den friheten jeg føler det gir meg. Jeg har hatt noen år mellom videregående og bachelorutdanningen min hvor jeg har brukt tid på å finne ut hva jeg ville gjøre resten av livet mitt. Da jeg oppdaget Teknologidesign og ledelse og jeg skjønte at det var det riktige valget for meg, var motivasjonen min til å fullføre svært høy – det var derfor jeg også startet midt i studieåret og fullførte bacheloren på 2 ½ år. Jeg har derimot svært gode minner i fra studietiden som jeg ikke ville vært foruten og jeg har blitt kjent med gode venner som jeg har tatt med meg videre i livet.

Er det noe du angrer på at du ikke gjorde i studietiden?

Det er faktisk ingenting jeg angrer på at jeg ikke gjorde i løpet av min studietid. I utgangspunktet hadde jeg veldig lyst til å ta et semester i utlandet, men den idéen ble fort vraket da jeg møtte samboeren min. Jeg vil derimot anbefale de som kan å dra på utveksling. Jeg var på utveksling i Texas 2. året på videregående og ønsket derfor å gjerne dra på utveksling igjen mens jeg tok bacheloren min. Det er mens du studerer at du har slike muligheter og det synes jeg absolutt at man bør benytte seg av.


Sondre

Studerte IT-drift og informasjonssikkerhet (Som nå heter Digital infrastruktur og cybersikkerhet), NTNU i Gjøvik

Jobber nå som IT-konsulent.

Hva jobber du med nå?

Konsulent, drift av applikasjoner og Linux.

Er studiet relevant til jobben du har?

Ja, arbeidet består ofte av linux-plattformdrift og container-løsninger som docker og kubernetes. I tillegg til bruk av Azure, som jeg har vært borti på skolebenken.

Hvordan var overgangen fra å være student til arbeidstaker?

Overgangen er brå, men med gode kollegaer som ser hva jeg kan og ikke kan, og er tilstede når jeg trengte å stille spørsmål. Selv om jeg har jobbet der i over et år nå er dette enda relevant, du er ikke ferdig utlært med det første.

Hva savner du mest med studietiden?

Friheten til å gjøre ting i mitt eget tempo. I arbeidslivet settes det i større grad krav til arbeid i team, og du får større ansvar for å gjøre visse ting til en viss tid.


Hanne

Studerte Ergoterapi, NTNU i Gjøvik

Jobber nå som Miljøterapeut

Hva jobber du med nå?

Jeg begynner i ny jobb nå som Miljøterapeut på et dagsenter/aktivitetshus for multifunksjonshemmende og psykisk utviklingshemmede. Her er fokuset på aktivitet og at alle skal kunne delta uansett funksjonsnivå.

Er studiet relevant til jobben du har?

Studiet er veldig relevant i denne jobben da ergoterapeuter ser muligheter. Jeg vil bidra med å finne løsninger slik at alle kan delta på aktivitetene. Jeg vil også bidra med å tilrettelegge og se mulighet for hjelpemidler som kan hjelpe brukeren i hverdagslivet eller øke livskvaliteten deres.

Hvordan var overgangen fra å være student til arbeidstaker?

Overgangen fra å være student til jobb var stor. Det er flere krav og forventninger som settes til deg i arbeidslivet, og du kan ikke lengre styre hverdagen slik du gjorde da du studerte. Jeg får brukt alt jeg har lært de tre årene i studietiden ute i praksis og lærer kjempemasse av andre arbeidskollegaer, både med samme og annen utdannelse. Også når jeg kommer hjem fra jobb så er det ikke lengre noe jeg må lese meg opp på, oppgaver som må skrives eller noe lignende. Det er spennende og veldig givende å være ute i arbeidslivet.

Hva savner du mest med studietiden?

Savner de gode samtalene med medstudentene og lærerne. I studietiden hadde jeg tid til å sette meg ned for å lese og sette meg inn i fagstoffet. Ute i arbeidslivet går det fortere, og det er ikke alltid jeg har tid til å sette meg inn i alt jeg skulle ønske.

Er det noe du angrer på at du ikke gjorde i studietiden?

Jeg angrer på at jeg ikke spurte mer om ulike arbeidsoppgaver man møtte på ute i praksis, og at jeg skulle brukt praksisperioden enda bedre i forhold til å se andre yrkesgruppers arbeidsoppgaver og se hvordan det tverrfaglige samarbeidet fungerer rundt omkring.


Marius

Studerte Maskiningeiør, NTNU i Gjøvik

Jobber nå som Prosessingeniør i Kongsberg Automotive

Hva jobber du med nå?

Jeg jobber som prosessingeniør hos Kongsberg Automotive. Jobben min er orientert mot produksjonen. Jeg gjør alt fra å vurdere nye materialer, digitalisere produksjonen, utvikle nye produksjons verktøy, delta i forsknings prosjekter, osv.  Jeg jobber veldig variert og får gode muligheter til å jobbe med det jeg finner interessant.

Er studiet relevant til jobben du har?

Ja, det er det definitivt!

Hvordan var overgangen fra å være student til arbeidstaker?

Det har vært et spesielt år å begynne å jobbe, vi har hatt to kriser de siste 12 månedene. Den første var nedgangstider i bilbransjen, på grunn av Brexit og handelskrig, og den andre kommer selvfølgelig av Covid. Jeg har sluppet relativt billig unna, jeg har ikke vært 100% permittert eller hatt hjemmekontor.

Hva savner du mest med studietiden?

Friheten og det sosiale rundt studiet.

Er det noe du angrer på at du ikke gjorde i studietiden?

Jeg angrer på at jeg ikke tok et semester i utlandet.


Jeg håper du fikk et inntrykk av hva du kan bli med forskjellige utdanninger som fins ved NTNU i Gjøvik. Hvis ikke, så sleng inn en kommentar eller en melding til oss, så kan vi se om vi finner noen tidligere studenter fra et fagfelt som DU er interessert i. Ta kontakt på vår Instagram– eller Facebookside.

-Linn Cathrin, 3. året, maskiningeniør

Leave a Reply