Ukas student er Selma som studerer Medisin. Lurer du på hvordan studiehverdagen hennes er? Da er dette blogginnlegget for deg!
Denne uka kunne du følge Selma på vår Instastory hvor hun viste frem sin studiehverdag. Gikk du glipp av det? Fortvil ikke! Hun sa nemlig ja til å være ukas student, så la oss ta en dypere titt på hennes studiehverdag.
Kan du fortelle litt om deg selv?
Jeg heter Selma, er 22 år og kommer fra Oslo. Jeg flyttet til Trondheim denne høsten for å studere medisin på NTNU, og er da på første studieår av seks. Etter videregående hadde jeg ikke helt snittet for å komme rett inn på medisin, så årene i etterkant har blitt brukt til å være et år i militæret, jobbe og ta opp noen fag, og er nå veldig glad for at jeg endelig har kommet meg opp til Trondheim! Ellers liker jeg å holde meg aktiv, være med venner, henge med mitt flotte kollektiv og generelt ha det gøy! Jeg har også et verv i Nmf (Norsk medisinstudentforening) sitt lokallag i Trondheim, så litt av tiden min går til å holde liv i sosiale medier også.
Hvorfor valgte du å studere medisin?
Jeg valgte å studere medisin først og fremst fordi jeg synes kroppen er utrolig fascinerende, og har alltid villet vite mer om hvordan ting er sammensatt og samspillet i kroppen. Jeg har også hatt veldig lyst til å ha en jobb hvor jeg kan møte mennesker og hjelpe dem, og ha en arbeidshverdag som aldri er lik dagen i forveien!
Hvordan ser en typisk studieuke ut for deg?
Studieukene mine er ganske preget av korona, og denne høsten har vært spesiell, men også veldig lærerik. I starten av semesteret var kullet mitt på medisin utrolig heldige i og med at vi fikk lov til å ha så og si alle forelesninger på campus. Dette har endret seg litt med tanke på de nye retningslinjene så nå er de fleste forelesningene digitale. En uke er aldri helt likt satt opp med tanke på forelesninger, noen uker har vi mange forelesninger, andre uker få. Første halvår består av en del basalfag som biokjemi og cellebiologi, men man lærer også utrolig mye annet i løpet av en uke, og man får et ordentlig innblikk i hva medisin egentlig går ut på.



I løpet av en uke har jeg også alltid PBL (Problembasert Læring) hvor gruppen min møtes (nå også på Zoom) for å diskutere spennende caser innen medisin, og annenhver uke har jeg enten allmennpraksis på et fastlegekontor eller ferdighets-lab, hvor man for eksempel øver på lege-pasient kommunikasjon, anatomi eller andre ferdigheter som kommer godt med. Ingen uker er helt like, og det er alltid noe nytt og spennende som skjer, som gjør at uken til tider går aaaltfor fort over. Ellers henger jeg en del med kollektivet mitt, prøver å presse inn noen treningsøkter her og der og prøver så godt jeg kan å få tid til litt lesing, enten på hjemmekontor eller på campus.
Er studie like krevende og vanskelig som det går rykter om?
Nå har ikke jeg gått på studiet lenge nok til at jeg føler at jeg kan svare helt på dette, men i mine øyne er det overkommelig. Ettersom snittet på medisin er ganske høyt krever det en del arbeid i forkant av opptaket for å komme inn, og da har man som regel anlegg for å få til det studiet krever også. Det man lærer om i forelesning kan virke som veldig mye, og jeg har kjent på det i spesielt cellebiologi, men setter man seg ned med det og jobber med det man har lært om i forelesningen skjønner man en god del mer enn det man kanskje gjorde der og da.
Medisinstudiet i Trondheim har ikke noe fast pensum, kun læringsmål, og dette krever en del egenarbeid. Heldigvis har både forelesere og faddere/studenter på eldre kull mange gode bøker og annet materiell å anbefale slik at det blir lettere å forstå det som blir gått igjennom. Første halvår har man ingen vurderinger i medisinemnet, og derfor kan det føles litt vanskelig å vite hva man skal begynne å lese på og ikke. Jeg tror likevel det skal være overkommelig for de fleste, selv om jeg ikke skal uttale meg altfor mye før neste halvår.



Hvordan liker du Trondheim som studieby?
Ettersom jeg går første året føler jeg ikke at jeg har opplevd Trondheim på sitt aller beste som student enda på grunn av covid, men dette tar seg nok opp når samfunnet normaliseres litt igjen, så det gleder jeg meg veldig til! Ellers er Trondheim en utrolig fin by, og jeg er også veldig fornøyd med campus og alle tilbudene NTNU/SiT tilbyr oss som studenter. Man kan være med på for eksempel ulike seminarer og konserter, NTNUI har mange ulike idrettslag man kan bli med i, og generelt finner man noe for enhver interesse. Trondheim er også en veldig lett by å orientere seg i, og akkurat passe stor for en som er vant til Oslo og labyrinten man finner der. Dette betyr også at avstandene ikke er altfor store, og det er veldig lett å komme seg fra A til B med sykkel overalt.
Hvordan er studentmiljøet?
Igjen har pandemien preget hverdagen litt mer enn man kanskje skulle ønske, så etter en noe amputert fadderuke var jeg ganske redd for at det sosiale skulle bli satt litt på pause. Heldigvis var vi som nevnt heldige med at fakultetet fram til nå nylig holdt de fleste forelesningene fysisk på campus, i tillegg til at man har en del gruppearbeid og praksis som gjør at man får møtt medstudenter på tvers av faddergruppene. Det er også mye man kan engasjere seg i på medisin, og turgrupper, løpegrupper og andre studentforeninger gjør at det er mulig å holde seg sosial selv om studiehverdagen er litt annerledes. Ettersom vi er et relativt stort kull på 155 studenter har jeg møtt langt fra alle, men medisinstudiet er langt nok til at det heldigvis ikke er noe hastverk! Det å bo i kollektiv med andre som studerer noe helt annet enn meg har også gjort at jeg har fått møte folk på tvers av linjer og studier også, så dette anbefaler jeg veldig!


Kan du si noe om hvordan fagene og eksamen er lagt opp?
Dette halvåret har jeg ett medisin-emne, ExPhil og et perspektivemne. Det er kun ExPhil og perspektivemnet jeg har vurdering i dette semesteret (begge hjemmeeksamener), og da er jeg ferdig med emnene for godt. Perspektivemnet er et fag som skal gi faglig bredde, og som trengs for å fylle på de 7.5 studiepoengene studieåret mangler for å få full støtte fra lånekassen. Neste semester har jeg to eksamener i medisinemnet, en skriftlig eksamen med en kombinasjon av flervalgsoppgaver og kortsvarsoppgaver (denne eksamenen kan innebære spørsmål fra hele studieåret) og en praktisk eksamen. Den praktiske eksamenen, OSKE (objektiv strukturert klinisk eksamen), er en eksamen hvor man skal innom stasjoner for å vise praktiske ferdigheter og andre ferdigheter man har lært, som for eksempel undersøkelsesteknikk eller hvordan holde en konsultasjon.
Hva kunne du tenke deg å jobbe med når du er ferdig med studiene?
Selv om dette er mer enn seks år frem i tid, har jeg tenkt at det kunne vært interessant å jobbe med enten barnemedisin eller rettsmedisin. Etter å ha hatt litt om det på studiet dette halvåret, har jeg nå også fått øynene litt opp for endokrinologi (hvordan hormoner og hormonsykdommer påvirker kroppen) og immunologi (læren om immunforsvaret). Dette kommer nok kanskje til å endre seg litt ettersom vi jobber oss gjennom de ulike spesialitetene, så det blir spennende å se hva jeg tenker mot slutten av studiet!
Det var alt for denne gang!
Er det noe mer du lurer på? Sjekk ut Instastoryen til Selma her, eller følg linkene under for mer informasjon!
Simen, 2 år, Datateknologi
One thought on “Ukas student: Medisin”