#MITTFØRSTEÅR: MEDISIN

Hei! Mitt navn er Keira Fredriksen, og jeg studerer førsteåret på profesjonsstudiet medisin på NTNU. I dag tenkte jeg å svare på noen spørsmål for dere så jeg håper dere liker det, og at dere får svar på det dere lurer på 🙂

Keira er den fjerde studenten som skal være med på kampanjen #MittFørsteÅr. Vi skal få følge hennes studiehverdag gjennom hennes første år på NTNU. Samtidig skal dere få et innblikk i flere studenters hverdag, både i forbindelse med skole og fritid og gjennom spørsmål som både du og jeg lurer på 🙂 Er du nysgjerrig på medisin eller bare studiehverdagen til en fersk student generelt, da er dette innlegget for deg 🙂

Hva er den største forskjellen mellom VGS vs. universitetet?

For det første så er det ganske mange flere i forelesningssalen på universitetet enn det er på videregående. Vårt kull har ca. 150 elever. Dette gjør at man kanskje ikke får samme kontakt med lærerne som man gjorde på videregående. I tillegg er det veldig sjeldent at noe i forelesningene blir gjennomgått på nytt, med mindre det er ulike forelesere som har overlappende temaer. Det er selvfølgelig åpent for å stille spørsmål. Noe jeg har lært i det siste er at man bare må spørre om jeg lurer på noe. Selv var jeg ganske forberedt på denne overgangen, da jeg har brukt de siste årene mine på å ta opp fag på Bjørknes privatskole. For meg følte jeg at Bjørknes var en mellomting mellom videregående og universitetet. Der var det små klasser og relativt enkelt å få god kontakt med læreren, men i de fleste fagene var det bare forelesninger og kun de viktigste og vanskeligste temaene ble gjennomgått på nytt hvis man hadde tid. Jeg tror nok at tiden min på Bjørknes gjorde meg mer forberedt til overgangen til universitetet. Uansett privatskole eller ei, så lenge man er forberedt på at det er en forskjell fra VGS til universitetet, så tror jeg det går greit for de fleste.

Under Covid-19 er det smittevern i fokus under forelesningene.

Hva er det beste med studiet du går?

Det jeg synes er best med studiet mitt, er at vi har ulike fag som gir deg en smakebit på hva som kommer senere! Mitt første semesteret består i hovedsak av cellebiologi og biokjemi, men i tillegg har vi fagene PBL (problembasert læring) og LPK (lege-pasient-kontakt), som er blant mine favoritter. Kort fortalt er PBL ulike caser man kan få på et legekontor, som du og din gruppe (på rundt 8 studenter) diskuterer. Der setter man seg ulike mål for de ulike casene, og i disse oppgavene får man ofte bruk for ting man har lært i forelesninger. LPK er utplassering på et legekontor med en gruppe på rundt 4-5, hvor man får øvd seg på å kommunisere med pasienter. Så ja, man kommer allerede i kontakt med en ekte pasient de første ukene på studiet! Det synes jeg er veldig spennende. Men ikke fortvil, det forventes ikke at man skal kunne en perfekt konsultasjon etter noen få uker. Konsultasjon er vel en fin måte å si at man har en time hos f.eks. lege, tannlege eller andre fagpersoner, for å finne ut om man trenger behandling eller videre undersøkelse. En definisjon på konsultasjon er et møte hvor man søker råd for noe, som for eksempel hos lege. Dessverre har ikke vi fått møte noen pasienter på det legekontoret jeg er utplassert enda, på grunn av Covid-19. Vi har fremdeles vært på legekontorene, men vi har heller hatt konsultasjoner av hverandre hvor legen har kommet med innspill og tilbakemeldinger.

Det er mye som går over nett nå for tida.

Hva er det du skulle ønske du visste før du begynte på studiet?

Det var ikke så mye jeg var bekymret for, siden jeg er 24 år og var veldig klar for å studere. Jeg er iallfall veldig glad for at jeg gikk ut av komfortsonen og valgte Trondheim! Før jeg flyttet var jeg stresset for å pakke sammen alt jeg eier og flytte til en helt annen del av landet, men det angrer jeg ikke et sekund på nå. Trondheim er en super studentby, og til tross for at jeg kjente et fåtall med mennesker, har jeg fått masse nye bekjente og venner nå.

Hvilket fag oppleves som det mest krevende hittil?

For meg var dette Ex.phil. Det tror jeg kommer av en blanding av at jeg ikke interesserer meg særlig for faget, og at jeg er flinkere i realfag. Det er definitivt det faget jeg har måtte jobbe hardest med for å forstå ting.

Hvor mye tid bruker du på studiene?

Det varierer veldig fra uke til uke på timeplanen hvor mye vi har. Foreløpig har jeg ikke sittet på lesesalen for å pugge detaljer. Jeg bruker litt tid på å gjennomgå temaene fra forelesninger i kollokviegruppen jeg er med i (vi er 6 stk.), ellers har jeg fokusert mest på Ex.phil og perspektivemnet mitt. I gjennomsnitt bruker jeg kanskje 40 timer i uken på studiet (inkludert forelesninger), men regner med at det blir flere timer de kommende semestrene.

Hvor krevende er studiet? Blir det arrangert arrangementer f. eks.?

Studiet krever at du er dedikert, at du holder deg oppdatert og leser en del ved siden av. Det er mye pensum, men selvfølgelig veldig overkommelig dersom man interesserer seg for det! I tillegg finnes det mange studentforeninger innenfor medisin som man kan engasjere seg i, for å få et lite avbrekk fra pensum. Vår linjeforening Placebo, er veldig flinke til å organisere arrangementer slik at man også skal få en sosial bit i studiet. Dette har vært spesielt viktig nå i koronatid, siden fadderukene ikke tillot store arrangementer med hele kullet. Blant annet arrangerte de stipendvafler for noen uker siden, hvor alle medisinstudentene kunne komme innom for å få seg en gratis vaffel, dagen før stipendet kom. Det finnes også mange andre foreninger på medisin, hvor man blant annet kan drive med idrett, kor/korps, eller være opplysere på videregående/ungdomsskole (som MSO, LRO eller TrAMS).

Hvordan var det å skaffe seg venner på studiet?

Til tross for litt amputert fadderuke med begrensede arrangementer, har jeg fått en god gjeng her på studiet. Det virker som om folk har vært klare over situasjonen vi er i, og har lagt inn en ekstra innsats for å sosialisere seg.

Har du noen verv/deltidsjobb ved siden av studiet?

Jeg har fått tre verv ved siden av studiet. Det første vervet mitt er i Studentkoret Bilyd (Trondheims medisinske pikekor), hvor jeg har ansvar for portvin og utstyr. Mitt andre verv er festsjef i BadCom, hvor jeg sørger for at festene knyttet til badekarpadlingen skjer (sjekk ut Instagram og Youtube dersom du lurer på hva badekarpadling er). Det siste vervet mitt er kakeansvarlig i MTG (medisinernes turgruppe), hvor jeg skal sørge for at folk får nok kake og søtsaker på tur! Foreløpig har det vært veldig givende og hyggelig med verv, man får et enda bedre innblikk i foreningene, i tillegg til at man får være med å bestemme ting som skal skje! Hvor krevende det er vil nok stå på hvor mange verv og hvilke verv du har. Er det noe du engasjerer deg i, vil jeg anbefale å stille. Som regel er det de første årene man tar på seg styreverv, derfor anbefaler jeg å ta sjansen når man først har den. Jeg har ikke jobb ved siden av, og derfor har jeg tid til de vervene jeg har.

Beskriv studiet ditt med 5 ord

Spennende, givende, lærerikt, gøy og tidkrevende

Hva er dine erfaringer til nå, fra du møtte opp på immatrikuleringen?

Alt i alt har det vært noen fantastiske siste måneder! Byen er bra, folka er bra og studiet er bra. Selv om det kanskje ikke har vært så mye fokus på lesing (det blir nok mer lesing etter hvert), så har jeg fått en god kollokviegruppe, jeg har fått meg morsomme verv og fått engasjert meg i ting ved siden av studiet! Det er selvfølgelig viktig å møte i forelesninger og lese pensum, men det er også viktig at man trives med det andre rundt seg. Medisin er jo tross alt et 6-årig studie!


Da har du fått et lite innblikk i hvordan oppstarten til en ny student på NTNU har hatt det. Vil du lese mer om medisinstudiet så kan du se her. Så om du skulle lure på noe mer om det å være en førsteårsstudent, eller har noen tema/spørsmål du har lyst til å vite mer om, da kan du legge igjen en kommentar eller kontakte oss på både Facebook og Instagram (@ntnustudent)

Andreas, grunnskolelærer 1-7, 3.året

Leave a Reply