#Mittførsteår: Maskiningeniør

Hei! Mitt navn er Hans-Martin og jeg studerer Maskiningeniør på NTNU i Ålesund! I dag skal jeg også svare på noen spørsmål som handler om studiet i forbindelse med kampanjen #MittFørsteÅr 🙂

Hans-Martin er den tredje studenten som skal være med på kampanjen #MittFørsteÅr. Vi skal følge hans studiehverdag gjennom hans første år på NTNU. Samtidig skal dere få et innblikk i flere studenter sin hverdag, både i forbindelse med skole og fritid gjennom spørsmål som både du og jeg lurer på. 🙂 Er du nysgjerrig på maskiningeniør eller bare studiehverdagen til en fersk student generelt, da er dette innlegget for deg. 🤩

Hva er den største forskjellen mellom arbeidsliv og universitetet? 🧐

Jeg har tidligere jobbet som CNC-maskinoperatør og har derfor gått y-veien. Den største forskjellen er nok at jeg må disponere all tiden selv, og dermed må finne ut av hva som skal gjøres til hvilken tidsfrist. 📆 Dette gjelder spesielt for når man gjøre oppgaver, gruppearbeid, ser forelesning osv. En annen ting som er ganske ulikt, er at det er ingen som forventer noe av deg. 🥇 Hvis du ikke ønsker å gjøre noe, så er man ikke nødt til å gjøre det. Det er selvfølgelig arbeidskrav som må gjøres for å gå opp til eksamen, så det må man jo bare få gjort. En får dermed stor spillerom til å prokrastinere, så dette er noe jeg kjenner på. 😅

Overgangen mellom arbeidslivet og universitet var greiere enn det jeg hadde forventet i sommer.☀️ Noe av grunnen til det var at vi hadde en veldig spesifikk plan som vi måtte forholde oss til, om man skulle greie å komme igjennom pensum.📒 Nå utover høsten som jeg har en mer vanlig studiehverdag er det ganske annerledes og merker forskjellene. Så det har vært litt mer krevende utover semesteret enn det jeg hadde trodde det skulle være. Men jeg har møtt veldig mange likesinnede på studiet som har gjort det enklere å omstille seg til å bli student.👨🏼‍🎓

Hva er det du skulle ønske du visste før du begynte på studiet? 🤓

Det må nok være hvor man skal leie i Ålesund. 🏡 Jeg flyttet i starten av juli inn i ett kollektiv uten å ha vært på visning, dette er kanskje ikke det lureste når du skal flytte til en helt ukjent by. Jeg hadde forhørt meg med en kompis som har bodd her i noen år og han mente at det var ett greit sted å bo. Da jeg kom inn i hybelen så det ikke ut som på bildene!😱 Stuen var delt inn i to der den ene halvdelen var mitt rom, og det hadde ikke blitt vasket der på lenge. Rommet jeg fikk var selvfølgelig ut mot veien så da motorsykler kjørte forbi ristet det i persiennene. Jeg og en jeg hadde blitt kjent med på mattekurset i sommer bestemte oss for å flytte sammen. 🤝 Han bodde to blokker unna og hadde noen av de samme problemene. Vi la ut ett innlegg på Facebook-gruppen «Til leie i Ålesund» og kom i kontakt med en ny utleier. Så Facebook-gruppen er absolutt å anbefale hvis du ønsker å bo litt nærmere sentrum. Hvis du ønsker å bo litt nærmere skolen er ikke «sit-boligene» ett dumt valg heller. 🏔

Hvilket fag oppleves som det mest krevende hittil? 🥵

De to fagene jeg synes er mest krevende er matematikk og mekanikk. Jeg synes det er interessant å jobbe med, men det må legges inn en del innsats. 🧐 Jeg tror det har blitt litt ekstra krevende i år på grunn av mye nettundervisning. I mekanikk, for eksempel, har vi kun en dag med forelesing som varer fra kl. 10 til kl. 16 og som foregår over nettet. 💻 Det er overkommelig, men er veldig lett å bli distrahert av mobilen eller av medstudenter. I matematikken har vi heldigvis ikke like lange forelesninger, men er det mest omfattende faget vi har første semester.

Hvor mye tid bruker du i uka på studiene? ⏰

Det varier veldig fra uke til uke, det går som regel hånd i hånd med hva som skjer på fritiden. Hvis det er bra forhold til å dra å surfe, går det foran skolearbeid. 🏄🏼‍♂️ Jeg tipper at i snitt jobber jeg 32 timer i uken med skole, burde absolutt jobbet mer. Jeg prøver å tenke på studiet som jobben min, dra på skolen kl. 8 og dra hjem kl. 16. 👨🏼‍💻 Det ender alltid å dra hjem litt tidligere eller sove lengre noen dager. Så nå som eksamensperioden er rett rundt hjørnet blir det nok en god del mer tid som brukes på skolen.📚

Hvor krevende er studiet? 🤔

Jeg vil si at studiet er krevende, men at man behøver absolutt ikke å være superflink i realfag for å søke 😲 Det hjelper jo så klart hvis du er det. De fleste ukedagene etter klokken 16 kan du få hjelp av studentassistenter, og dette har hjulpet meg masse. Noe som overrasket meg var hvor mye programmering vi faktisk har. Jeg har jobbet litt med programmering før, men det er mye nytt som vi lærer på skolen. Vi programmerer i språket Python som er ett veldig allsidig språk.

Når det kommer til å skaffe seg venner på studiet syntes jeg at det gikk greit. 🤗 I klassen er vi bare 20 stykker så vi har blitt en liten gjeng der. På tvers av linjene har det vært litt vanskeligere å møte folk, men arrangementene som linjeforeningen Sigma har arrangert, har gjort det lettere. De har arrangert quiz kvelder, vafler på banken, buldring i buldre hallen, en hyttetur og mer. 🏕

Har du noe verv eller deltidsjobb ved siden av studiet? 🎓

Har ikke engasjert meg i noen frivillig organisasjoner, altså ikke tatt på meg noe verv, og har heller ingen deltidsjobb. Jeg har en del oppsparte penger. Hvis jeg ikke hadde hatt det så måtte jeg nok hatt en deltidsjobb ved siden av studiet. 💶 Jeg vet det er mange av de som går samme studie som meg som har en deltidsjobb. Jeg har forkurs fysikk og norsk etter jul, så det kommer til å bli hovedprioriteringene mine i år. Jeg liker også å ha friheten til å dra og surfe og stå på ski når jeg ønsker det. ⛷ Jeg kommer nok til å melde meg inn i et verv etter jul eller sommerferien.

Beskriv studiet ditt med 5 ord ✋

Matte, Innovativt, Spennende, Kreativt og Regning 💡

Hva er dine erfaringer til nå, fra du møtte opp på immatrikulering (første skoledag)? 👨🏼‍🎓

Det må nok være å jobbe jevnt med pensum og være så tidlig ute som mulig. Prøve å finne en rutine som funker for deg. Spise riktig og holde seg i bevegelse hjelper også veldig på konsentrasjonen, og motivasjonen. Lage seg en god middag etter skolen og koble helt av, da kommer man som regel sterkere tilbake. Det er nok av muligheter for å koble av her i Ålesund hvis man liker friluftsliv. 🏔


Da har du fått et lite innblikk i hvordan oppstarten til en ny student på NTNU har hatt det. Så om du skulle lure på noe mer om det å være en førsteårsstudent, eller har noen tema/spørsmål du har lyst til å vite mer om, da kan du legge igjen en kommentar eller kontakte oss på både Facebook og Instagram(@ntnustudent).

– Vilde, Markedsføring, Innovasjon og Ledelse, 3 år.

Leave a Reply