Linjeforening: Engasjement for ditt Sosiale!

Før jeg begynte å studere var jeg veldig spent på studentlivet og hvordan mitt sosiale liv ville endres. Redselen forsvant heldigvis fort etter fadderukene, som arrangeres av linjeforeningene! Men hva er egentlig en linjeforening, og hva mer arrangerer de? Les videre for svar!

En linjeforening er organisasjon for og av studenter på et eller flere studier. Ofte arrangeres det forskjellige små og store sosiale arrangementer på tvers av kullene, der kanskje det største og viktigste de arrangerer er fadderukene! Hva kan linjeforeninger finne på å arrangere?

For å finne mest mulig ut av alt linjeforeninga mi har å tilby, har jeg tatt ei lita prat med ei av venninnene mine, Sanna. Hun sitter i hovedstyret for linjeforeningen vår, Volvox og Alkymisten (V&A), som er linjeforeningen for de som går disse linjene i Trondheim;

5+5 kjappe om Sanna

Navn: Sanna
Alder: 20 år
Fra: Egersund
Studerer: Biologi, 2. året.
Rolle i V&A: Bedriftskomitéleder!

Jeg oppsummerer Sanna med disse 5 ordene:

 • Omtenksom
 • Engasjert
 • Lættis
 • Vanskelig dialekt

Fortell om din rolle i Volvox!

Jeg er bedriftskomitéleder og sitter derfor også i styret til linjeforeninga. Bedriftskomitéen er en liten gruppe i linjeforeninga vår som arrangerer bedriftspresentasjoner og lignende. Komitéen skal fungere som et bindeledd mellom studentene og bedriftene. Som lederen av denne gruppa er det jeg som arrangerer møter, gjennomfører opptak til komitéen, passer på at ting skjer og at de i komitéen har det bra. Vår største “happening” er noe vi kaller VIVO. Dette er karrieredagene til linjeforeningen, der bedrifter inviteres til å ha stands så studentene kan besøke og snakke med dem.

Jeg er også lagleder for linjeforeningens damefotballag. Vi har et fotballag for damene i linjeforeninga vår, og da er det jeg som arrangerer treningene og kampene. På grunn av the rona blir er dessverre ingen kamper enn så lenge, men jeg gleder meg til å komme i gang med det også!

Hva liker du med linjeforeningen?

Det er en lavterskel linjeforening som ikke tar alt så veldig seriøst. Mange linjeforeninger har et opptaks-rituale, noe vi ikke har. Alle skal med! Volvox er også en samling av mange fine og inkluderende folk. I tillegg er mottoet til linjeforeninga superkoselig: “Det viktigste er å elske hverandre”.

En screenshot fra linjeforeningens nettside, der du får se Volvox & Alkymistens logo og motto;)

Hvilke sosiale arrangementer har linjeforeningen?

Ikke så mye akkurat nå, fordi det er vanskelig å arrangere med tanke på smittevernsreglene. MEN vi har:

 • Digital strikk og drikk – da møtes vi som vil for å strikke, drikke, og eller kombinere begge delene på en digital platform som heter discord.
 • Minecraftserver – de som vil møtes online for å spille minecraft sammen! (Anusha har prøvd dette og brukte mye av eksamensperioden i vår her inne.)
 • Kjelleren – åpen hver fredag hvis du booker bord. Dette er baren linjeforeninga vår deler med andre linjeforeninger, der vi kan møtes i person. Baren drives av frivillige i linjeforeningene som samarbeider om baren.
 • Movember – kanskje ikke et arrangement, men et veldig fint og morsomt prosjekt styret har hver novembermåned! For å samle inn penger til movember gjennomfører styret ulike utfordringer ved forskjellige pengemål. 2 stykker i fjorårets styre farget eksempelvis håret!
 • Turer – linjeforeninga vår har en gruppe som heter Trollkom. De arrangerer lavterskel turer, både i Trondheim og områder rundt, som hvem som helst i linjeforeninga kan bli med på! Vi kan også leie turutstyr fra utstyrslageret til Trollkom.
Et bilde fra en av de tidligere turene arrangert av Trollkom!

Vanligvis arrangeres også:

 • Immball – et ball til ære for de nye studentene i linjeforeninga. Vi samles i det fineste vi har liggende i skapet og spiser, synger og danser. Det er viktig å gjøre litt ekstra stas på de nye studentene våre! Heldigvis fikk vi arrangert dette tidligere i høst.
 • Juleball – dette er en god blanding av et julebord og et ball. Her møtes vi for å spise julemat, synge, danse, høre på taler og få besøk av nissen!
 • Krabbe – dette er en gammel tradisjon (ish 60år), der studentene samles på Studenterhytta for å spise krabbe (og annen sjømat), sitte i badstua og danse sammen. Det gis også forskjellige priser til de i linjeforeningen som har utmerket seg mest.
 • Bedriftspresentasjoner – vanligvis pleier året å inneholde ulike bedriftspresentasjoner. Gleder meg masse til vi får sette det igang igjen!
 • Ølsmaking – linjeforeninga har et eget bryggelag som brygger noen typer øl og cider. På ølsmakingen får vi muligheten til å smake på det de har brygget!
 • Vinter-OL – dette er en konkurranse som arrangeres der vi konkurrerer mot andre linjeforeninger. Det er veldig lavterskel og ikke noe seriøst, bare koselig og en fin mulighet til å bli kjent med studenter på andre studier.
 • Vårfest – dette er en fest vi har sammen med lektorstudentene i realfag hver vår! Mange av fagene vi tar er sammen med lektorstudentene, og derfor er det også kjempehyggelig med en arena for å bli bedre kjent.
 • Vi har også flere små og lavterskel arrangementer, som spillkvelder og filmkvelder!
Foto: Astrid Winnberg Skoge

Bildet over er tatt av heftet utdelt under årets immball! Til tross for ingen mingling, var det likevel god steming:D

Selv om noen av disse arrangementene er spesifikke for linjeforeninga mi, arrangeres mye lignende av andre linjeforeningene ved NTNU også!

– Og hvis du ønsker å engasjere deg i linjeforeningen din, kan du alltid melde deg opp til en komité eller undergruppe! Forskjellen på en komité og en undergruppe, er at en komité har opptak, noe undergrupper ikke har:D De aaaaaller fleste linjeforeninger ved NTNU har komitéer, undergrupper, eller en god blanding.

Hvilket arrangement er din favoritt, og hvorfor?

Strikk og drikk, fordi jeg liker å kombinere strikking med drikking. Bedriftspresentasjoner er også mega-nice, fordi vi får høre på bedrifter som forhåpentligvis vil ansette oss når vi er ferdigutdannede. (Pizza og brus på bedriftspresentasjonene er heller ikke noe å klage på.)

Av de større sosiale arrangementene, er nok favoritten min Krabbe. Dette er en fin linjeforeningstradisjon, der vi møtes på Studenterhytta, spiser krabbe og koooooser oss.


Så sånn er det sosiale i linjeforeninga mi, Volvox og Alkymisten! Det arrangeres mange forskjellige store og små sosiale arrangementer på tvers av kull (og studier), slik at studentene har mulighet til å bli kjent:D Har du flere spørsmål om linjeforeninger, hva de kan arrangere, studier ved NTNU eller noe annet? Ikke nøl med å legge igjen en kommentar, kontakte oss på Facebook, eller sende en DM til @ntnustudent på Instagram!

Anusha, Biologi, 2.år

2 thoughts on “Linjeforening: Engasjement for ditt Sosiale!

Leave a Reply