Sliter du også med prokrastinering?

Du er ikke alene om å utsette arbeidet. Jeg deler mine personlige erfaringer og et fantastisk kurs om nettopp prokrastinering. Heng med videre da vel!

Hvor ofte ender du ikke opp med å utsette arbeidet til dagen før det skal leveres inn? Vel du er ikke alene, og selv hvor mange du forteller deg selv at dette ikke skal skje igjen så ender du opp med å havne i samme spor. Det er utrolig lett å si til seg selv at det ikke skal skje igjen, MEN det finnes konkrete ting du kan gjøre for å prøve å forhindre det.

Mine personlige tips

  • Finn årsaken til at du ender opp med å prokastinere. Still deg selv de store spørsmålene om hvorfor du faktisk ender opp med å utsette arbeidet ditt. Først når du har kartlagt årsaken er det lettere å finne konkrete tiltak.
  • Sett tidsfrister. En ting er tidsfristene du får fra skolen, men en annen ting er tidsfristene du setter for deg selv. Det må være ambisiøse, men likevel oppnåelige tidsfrister. Skriv disse fristene ned et sted, gjerne i kalenderen din. Som en ekstra motivasjon for å rekke disse tidsfristene, så unner jeg meg selv noe godt i etterkant.
  • Unngå mobilbruken. Med mobilen vår såpass lett tilgjengelig, er det lett å benytte seg av mobilen sin litt oftere enn det du burde. Sjekk skjermtiden din på de ulike appene og sett grenser på hvor lenge du kan bruke de appene som du benytter deg av mest. Jeg personlig har tatt steget med å slette apper som brukte opp mye av min tid, også har jeg satt grenser på 15 min på de appene jeg bruker mest.
  • Unngå andre distraksjoner. Om du ikke setter opp enn detaljert timeplan et sted, så lag deg iallfall en slags timeplan i hodet ditt om hva du skal gjøre til de ulike dagene. Dermed slipper du å ende opp med å bruke tiden din på unødvendige ting som bruker opp tiden din.
  • Ta pauser! Ingen av oss er ikke supermennesker og vi fungerer ikke uten pauser, selv om du kanskje tenker at du er unntaket. Pausene dine er tiden hvor du faktisk kan unne deg å prokrastinere, her er det bare å slappe av mest mulig og gjøre akkurat det du foretrekker. Jeg bruker ofte lesepausene mine på å lese nyheter eller strekke på beina og ta litt frisk luft.
Meme hentet fra her: liveabout.com

Sit sitt kurs om prokrastinering

Sit er til for oss som er studenter og er en organisasjon som jobber for å gjøre det bedre for oss studenter, de er godt etablert i alle tre studiebyene våre også. Sit tilbyr nemlig et fantastisk kurs om akkurat prokrastinering. Der tilbyr de blant annet dette innholdet med en som er utdannet psykolog:

  1. Om årsaken til prokratinering
  2. Sette realistiske mål til neste kursdag
  3. Erfaringsdeling
  4. Lekser og oppfølging av hverandre mellom kursdagene
  5. Vi avslutter kursdagene med kafebesøk

På grunn av Covid-19 er det ikke alltid at dette kurset gjennomføres like ofte som det vanligvis gjør, men når det gjennomføres så er det digitalt og selvfølgelig helt gratis. Da jeg oppsøkte dette kurset hos Sit så hadde de akkurat gjennomført dette kurset, men det som er fantastisk med Sit er at de er så utrolige fleksible. Jeg ble istedenfor tilbudt en samtale med en av Sit sine rådgivere som en erstatning for dette kurset, en samtale om prokrastinering.

Om ikke mine personlige tips hjelper deg på veien, så er Sit alltid tilgjengelig for oss studenter, og det er veldig lav terskel for å ta kontakt med de også. Om du ikke nødvendigvis trenger et kurs innen prokrastinering, så tilbyr de også mestringskurs innen presentasjonsteknikk, stressmestring eller tidsplanlegging, og enda flere som kan passe akkurat deg.


Har du noen tips for ¨å forhindre prokrastinering? Skulle det være noe du lurer på, ønsker oppklaring om eller bare livet som student, kan du nå oss på både Facebook og Instagram(@ntnustudent), og selvsagt også i kommentarfeltet under!

Herman, Digital infrastruktur og Cybersikkerhet, 2.år

Leave a Reply