Ukas student: Religionsvitenskap

Ukas student er Henriette som studerer Religionsvitenskap. Lurer du på hvordan studiehverdagen hennes er? Da er dette blogginnlegget for deg!

Denne uka kunne du følge Henriette på vår Instastory hvor hun viste frem sin studiehverdag. Gikk du glipp av det? Fortvil ikke! Hun sa nemlig ja til å være ukas student, så la oss ta en dypere titt på hennes studiehverdag.

Kan du fortelle litt om deg selv?

Jeg er 24 år fra Mo i Rana og flyttet til Trondheim i 2016 for å begynne på NTNU. Jeg studerer master i Religionsvitenskap (2årig) og er på første året. Religionsvitenskap har ikke integrert master så jeg søkte meg inn etter fullført bachelor denne høsten. Det meste av tiden min går til studiene da religionsvitenskap krever en del egenstudier og egenlesing. Men jeg jobber også deltid på siden av studiene og har i tillegg verv i Linjeforeningen. Å bli økonomiansvarlig for Dionysos linjeforening for religionsvitenskap var nok en av mine beste avgjørelser. Slike verv er fantastisk når man kommer inn på et nytt studie fordi man blir kjent med en solid gruppe mennesker.

Hvorfor valgte du å studere religionsvitenskap?

Jeg søkte meg inn på Bachelor i historie først! Der er breddeår (fag 2) en del av graden. Breddeår kan du lese mer om her.

I mitt bredde-år tok jeg religionsvitenskap(RVI) årstudium fordi jeg hadde interesse for både forskjellige religioner og for hvorfor folk er religiøse. Det året ble det beste året på historiestudiene mine. Både historiestudiene og religionsvitenskapstudiene har fantastiske studiemiljø og jeg trivdes begge steder. Men i løpet av bacheloroppgaven i historie innså jeg at jeg foretrakk arbeidsmetodene og innholdet i religionsvitenskap noe bedre. Dermed endte jeg opp med en grad i Religionsvitenskap og en påbegynt master i religionsvitenskap. Jeg har også fått god bruk av alt jeg lærte på historie, så dette er to emner som jeg mener passer godt sammen om flere er usikre på hva en skal velge som fag to enten som del av bachelor i RVI eller bachelor i historie.

Hva lærer dere om ulike religioner? Historie? Tro? Tradisjon?

All of the above! Vi lærer om ulike religioners praksis og lære samt deres historie og tradisjon. Men vi lærer også mye om religions samspill i samfunn og kultur. Samt er det et kognitivt element hvor vi blant annet ser i dybden på hvorfor mennesker er religiøse. I løpet av studiet får man mulighet til å rette seg litt etter hva man selv synes er interessant å forske på i forhold til religion.

Hvordan ser en typisk studieuke ut for deg?

På masternivå er timeplanen veldig fleksibel. Jeg har to emner på 15sp dette semesteret som har en forelesning i uken. Det vil si at resten av uken er forbeholt egenstudier. Det er mye pensum og store eksamensoppgaver så jeg tilbringer mye tid på Låven, Dragvoll. Styret for linjeforeningen har som regel ett møte i uken hvor vi planlegger arrangementer for medlemmene og diskuterer hva som er gjort og hva som skal gjøres. Ellers er jeg mye på lesesal hvor jeg jobber til dels med masteroppgaven og med eksamensoppgavene mine. Jeg jobber deltid noen skift i uka så jeg planlegger studietiden min rundt dette. Til slutt fyller jeg inn med sosiale aktiviteter der hvor jeg har tid. Men siden jeg har god kontakt med medstudentene mine får jeg vært sosial stort sett hver dag jeg er på Låven.

Føler du at du lærer masse om forskjellige religioner og lignende eller er mye av fokuset på Kristendom?

Vi lærer om et stort mangfold av religioner. Første år er bygd opp med et fag kalt «innføring i Kristendommen», så noe kristendom er det. Men allerede andre semester lærer man mye om religioner i sør-Asia og Midtøsten. På andre året med religionsvitenskapelige emner har man muligheten til å velge etter egne interesser. Jeg tok for eksempel emnet vestlig samtidsreligioner som handler om nyere typer religioner. Jeg anbefaler å se på emnebeskrivelsene i emnene i studiets oppbygging på NTNU’s sider. Jeg vil ikke si at mye av fokuset ligger på kristendom, det er hovedsakelig første semester hvor man må få en grunnleggende kunnskap om kristendom.

Hvordan liker du Trondheim?

Jeg elsker Trondheim! Jeg hadde mine aninger om at jeg kom til å trives godt her. Men nå er jeg sikker på at jeg blir værende så lenge det lar seg gjøre. Byen har mange fine turstier for dem som liker det og et drøss av fine kafeer, spisesteder og barer slik at man alltid har noe å gjøre. Jeg har også bygget meg et godt nettverk av venner her som jeg ikke kan tenke meg å flytte fra.

Hvordan er studentmiljøet?

Religionsvitenskap holder til på Låven sammen med Filosofi. Låven er et mindre bygg ovenfor hovedbygget på Dragvoll. Studiemiljøet på Låven er helt supert og arrangementer gjennom Linjeforeningen gjør det lett å opprette nye vennskap. Jeg liker veldig godt at vi har vår lille boble på Låven hvor folk sitter ute i sofaene på gangene og man nesten alltid er garantert å møte på et kjent ansikt når man kommer opp dit. Vi i linjeforeningen jobber også for å gjøre Låven til et sted folk ønsker å være, så vi prøver stadig å komme opp med arrangementer slik at nye studenter kan bli bedre kjent der.

Hva er det viktigste du har lært?

Jeg tror det viktigste jeg har lært er mangfoldet av religioner. Spesielt av ulike former for religioner, som for eksempel mangfoldet innen islam. Man lærer hvordan religioner ikke er statiske og enhetlige, men at de inneholder stor variasjon fra sted til sted og fra folk til folk, og at de er i konstant utvikling. Dette er kunnskap som er viktig for å forstå hvorfor folk tenker og handler slik de gjør, og det hjelper også mot fordommer. Ikke minst er det viktig for å forstå hvordan samfunnet fungerer.

Hva kunne du tenkt deg å jobbe med når du er ferdig med studiene?

Aller helst vil jeg fortsette med å forske innenfor feltet. Jeg vet at det er en del som kombinerer religionstudiet med lærerutdanning, og det er et godt alternativ for mange. Men det er ikke dit jeg vil. Studiet er så bredt at man han mulighet til å jobbe med blant annet flyktningarbeid, museumsarbeid og internasjonalt arbeid, så noe innenfor dette er også noe jeg kan tenke meg å jobbe med. Man lærer mye om mangfold når man går studier som dette, og det tror jeg er verdifull kunnskap for de aller fleste arbeidsplasser.

Det var alt for denne gang!

Er det noe mer du lurer på? Sjekk ut Instastoryen til Henriette her, eller følg linkene under for mer informasjon!

Signe, interaksjonsdesign, 4. år

Leave a Reply