#Mittførsteår: cybersikkerhet

Hallo! Mitt navn er Maria og jeg studerer Digital infrastruktur og Cybersikkerhet på NTNU i Gjøvik! I dag skal jeg også svare på noen spørsmål som handler om studie i forbindelse med kampanjen #MittFørsteÅr 🙂

Maria, som er den andre studenten som skal være med på kampanjen vår #MittFørsteÅr har nå også svart på spørsmål under her. Vi skal følge hennes studiehverdag i løpet av hennes første år på NTNU. Er du nysgjerrig på Digital infrastruktur og Cybersikkerhet eller bare studiehverdagen til en fersk student generelt, da er dette innlegget for deg 🙂

Hva er den største forskjellen mellom vgs. vs. universitetet 

Jeg synes at den største forskjellen mellom videregående og universitetet har vært friheten. Når du begynner å studere, og i tillegg hvis du flytter til en ny by, så er du plutselig helt på egenhånd. Det er ikke lenger noen lærere som passer på deg, det er ikke like mye oppfølging, og du er nødt til å jobbe med skolearbeid på eget initiativ.

Hvordan opplevde du denne overgangen. 

Dette synes jeg var veldig uvant. I starten var jeg dårlig på å planlegge, og havnet plutselig litt etter. Det gjelder å være flink til å planlegge ukene sine. Slik kan man helt fint klare å få tid til skolearbeid og få egen fritid.

Hva er det beste med studiet du går? 

Det beste med studie jeg går på er at det er utrolig spennende! Teknologi er noe du ikke lærer så mye om på videregående, så det jeg lærer her er helt nytt for meg! Emnene er ikke veldig tunge teoretisk, men mer praktiske som for eksempel programmering og Linux. Dette passer meg perfekt!

Vi har også hatt mange forelesere på besøk. Enten store bedrifter som Telenor, eller gjesteforelesere. Det å høre om hvordan det vi lærer brukes i arbeidslivet er utrolig motiverende for meg!

Hva er det du skulle ønske du visste før du begynte på studiet? 

Det jeg skulle ønske jeg visste før jeg begynte på studiet er at det krever mye jobbing og disiplin. Spesielt nå i denne perioden med mye digital undervisning, så må man jobbe mer med fagene på egenhånd. Dette krever disiplin, og det er så lett å bli distrahert eller si at man skal ta det igjen senere. Min erfaring er at det beste er å jobbe jevnt med alle fagene.

Hvilket fag oppleves som det mest krevende hittil?

Nå i første semester så har jeg emnene: Matematikk for informatikk, Cybersikkerhet og teamarbeid, Grunnleggende programmering og Infrastruktur: grunnleggende ferdigheter. Jeg synes at matematikk for informatikk har vært det mest krevende, og det jeg har måttet bruke mest tid på. Jeg hadde R1 og R2 på videregående, men dette her var noe helt nytt. Cybersikkerhet og teamarbeid er et bestått/ikke bestått emne hvor du jobber med et prosjekt, parallelt med undervisning om cybersikkerhet. Dette synes jeg er et veldig spennende emne og det er alltid gøy å jobbe med prosjekt.

I grunnleggende programmering lærer vi å programmere i C. På videregående så lærte jeg å programmere i JavaScript, som er ganske likt. Dette har derfor vært et ganske greit emne for meg, i tillegg til at jeg synes å programmere er veldig gøy! I infrastruktur så lærer vi hvordan en datamaskin er bygd opp, operativsystemer, datanettverk, sikkerhetsutfordringer. I tillegg så lærer vi også kommandoer i operativsystemet Linux. Dette emnet kan være litt krevende til tider, men er veldig spennende. Hvis du vil lese mere om dette studiet kan du lese det HER!

Hvor mye tid bruker du i uka på studiene? 

Det varierer veldig! Noen dager så kan jeg sitte igjen på skolen til sent på kvelden, og andre dager kan jeg bli så ukonsentrert at jeg bare må finne på noe annet å gjøre. Jeg vil tippe rundt 30 timer i uken. Noe du merker fort som student er at tiden kan gå så fort når man studerer, både på godt og vondt. Tiden flyer av gårde når man studerer effektivt, og man kan få gjort så mye. Tiden går også veldig fort når man jobber ukonsentrert, og plutselig kan det gå flere timer hvor du ikke har fått gjort særlig mye.

Hvor krevende er studie? – blir det arrangert arrangementer f.eks?  

Jeg synes det er et middels krevende studie. Det er selvfølgelig enkelte emner som kan være ekstra utfordrerne og ikke like interessante, men sånn er det på alle studier. Så finnes det også emner som jeg synes er veldig spennende og morsomme å jobbe med. Alt i alt så er det et studie som interesserer meg veldig, og det hjelper på motivasjonen og hvordan jeg oppfatter vanskelighetsgraden.

Hvordan var det å skaffe seg venner på studiet?

Det har vært vanskeligere å være sosial nå på grunn av Corona. Det har fortsatt vært flere arrangementer som vi har kunne delta på! Login, som er linjeforeningen for IT-studiene, har arrangert bedriftspresentasjoner, karrieredag, workshops og forskjellige gaming konkurranser.

Jenteprosjektet Ada er en gruppe som jobber for å utdanne flere kvinnelige teknologer, ingeniører og sivilingeniører innen teknologi. De arrangerer bedriftspresentasjoner, spillkvelder og grilling. Det er en fin måte å bli bedre kjent med de andre jentene på campus som også studerer noe innenfor IT. I tillegg samarbeider de tett med en rekke aktuelle bedrifter og fremmer nettverksbygging mellom jenter ved studiene og næringslivet.

Har du noen verv/deltidsjobb ved siden av studie? 

Jeg har ingen verv ved siden av studiet, men jeg har en deltidsjobb på en klesbutikk på CC (kjøpesenteret) på Gjøvik. Der jobber jeg ca. to ganger i uken. Jeg er veldig glad for at jeg skaffet meg en deltidsjobb ved siden av studiene. Det gir ukene litt mer struktur, og hjelper veldig på studentbudsjettet! Det er også en fin måte å bli kjent med andre i byen som ikke går på NTNU. 

Jeg søkte på denne jobben allerede før sommerferien. Da jeg søkte så var samboeren min veldig usikker på hvor han skulle studere. Om han ikke hadde startet på NTNU så hadde jeg vært avhengig av denne jobben for at alt skulle gå rundt.

Vet du om det er vanlig å ha jobb eller ikke? Eller om det er vanskelig å få seg jobb.

Som sagt så var jeg veldig tidlig ute med å søke jobb. Etter sommerferien så er det mange bedrifter som trenger nye ansatte, og dette er en perfekt mulighet for studenter. Jeg har også hørt om mange som skulle starte på studie uten jobb, og så prøve å skaffe seg en hvis de følte at de trengte det. Dette kan være lurt, men det kan også være vanskeligere å skaffe seg jobb midt i semesteret. Mitt tips er å være tidlig ute med søkingen. Da får du kanskje forskjellige jobber du kan velge mellom, og kan velge den som passer best for deg. Du kan også starte rolig med en vakt i uken. Hvis du følger at det går fint, så kan du ta på deg flere vakter for å kunne tjene litt mer.

Er det krevende og ha dette ved siden av studiene? 

Det kan være krevende å ha jobb ved siden av studiene. Noen ganger så får man dårlig samvittighet hvis man drar på jobb, når man egentlig burde ha jobbet med skole. Men så lenge man planlegger ukene sine så skal man helt fint få tid til alt sammen.

Beskriv studiet ditt med 5 ord. 

Spennende, utfordrerne, gøy, motiverende og lærerikt.

Hva er dine erfaringer til nå, fra du møtte opp på immatrikuleringen (første skoledag)? 

Da jeg startet så var alt helt nytt og skummelt. Jeg hadde flyttet til en ny by, skulle bo for meg selv og begynne å studere for første gang. Nå som det har gått noen måneder så kan jeg virkelig si at jeg er så fornøyd med NTNU i Gjøvik. Campus er akkurat passe stor. Man føler ikke at man drukner helt i folkemengden, men det er fortsatt over 4000 studenter du kan bli kjent med. Det er en veldig fin studentby. Det tar kun to timer med tog til Oslo, som gjør at jeg veldig lett kan reise hjem i helgene.


Da har du fått et lite innblikk i hvordan oppstarten til en ny student på NTNU har hatt det. Så om du skulle lure på noe mer om det å være en førsteårsstudent, eller har noen tema/spørsmål du har lyst til å vite mere om, da kan du legge igjen en kommentar eller kontakte oss på både Facebook og Instagram(@ntnustudent).

– Anette, Sykepleierstudent, 3 år.

3 thoughts on “#Mittførsteår: cybersikkerhet

Leave a Reply