#Mittførsteår – Kunsthistorie

Heisann! Mitt navn er Jacob og jeg studerer kunsthistorie på NTNU Dragvoll i Trondheim! I dag tenkte jeg og svare på en del spørsmål om studiet mitt og det å være ny student for dere. Jeg håper dere liker det, og at dere får svar på det dere lurer på 🙂

Jacob er den første studenten som skal være med på kampanjen #MittFørsteÅr. Vi skal følge hans studiehverdag gjennom hans første år på NTNU. Samtidig skal dere få et innblikk i flere studenter sin hverdag, både i forbindelse med skole og fritid gjennom spørsmål som både du og jeg lurer på:) Er du nysgjerrig på kunsthistorie eller bare studie-hverdagen til en fersk student generelt, da er dette innlegget for deg 🙂

Hva er den største forskjellen mellom vgs. og universitetet? Og hvordan opplevde du denne overgangen?

Det jeg la merke til med engang er hvor mye du jobber selvstendig, men du får også mer frihet til å disponere tiden din. Overgangen i seg selv var veldig befriende, men samtidig litt skremmende fordi du selv må orientere deg innenfor fagemner, datoer og lignende. Jeg opplevde mange forskjellige følelser når jeg først begynte. Det var nye erfaringer som både var spennende og skremmende. Overgangen for meg vil jeg si var unik, følelsen av at man tar et nytt steg i et nytt kapittel i livet ga veldig mye inntrykk – jeg var klar, men samtidig spent på hva som lå foran meg i det ukjente.

Hva er det beste med studiet du går?

Det må være det sosiale aspektet du bygger med andre! Ikke bare får du oppleve noe du er interessert i, men du får også oppleve andres synspunkter om disse tingene. Du kan lese litt mer om studiet mitt om du er interessert i det her.

Hva er det du skulle ønske du visste før du begynte på studiet?

Jeg skulle ønske jeg visste hvor mye bøkene egentlig ville koste. Føler at det er litt dumt å putte det her, men det var ganske overraskende når jeg først fant ut det. En annen ting var hvor mye jeg måtte lese, og mengden pensum, ikke misforstå meg – jeg elsker å lese men det var mer enn jeg forventet, så her er jeg nå og jobber så godt jeg kan!

Hvilket fag oppleves som det mest krevende hittil?

Jeg må si at visuell analyse er mer krevende. Du jobber med å bygge din estetiske sans gjennom faget og det er noe av det mest krevende man kan gjøre… Men utbyttet derimot er verdt det! Her er forresten timeplanen min hvis noen er nysgjerrig på den 🙂 Dette semesteret har jeg to innføringsfag som heter Visuell Analyse (KUH1100) og Fra Antikk Til Middelalderen (KUH1011).

Hvor mye tid bruker du i uka på studiene?

Jeg bruker mellom 2 til 3 timer hver dag, 6 dager i uken. Det vil tilsi 15 timer i uken, men i noen tilfeller så kan jeg også sitte mellom 3 til 5 timer under perioder det er mye innleveringer.

Hvor krevende er studie? – Blir det arrangert arrangementer f.eks?

Studiet i seg selv kan virke mye enklere enn det er, men i kunsthistorie inngår det veldig mye lesing – noe som betyr at hvis du slapper av for mye, så vil du fort legge merke til det når man skal begynne å skrive oppgaver! Studiet i seg selv kan virke enkelt, men mange av oss oppdaget fort at det er mange sider med kunsthistorie som er ganske krevende. Det kan være utfordrende, men det er samtidig veldig spennende, spesielt for kunst og historieinteresserte! Linjeforening min arrangerer også veldig mye forskjellige aktiviteter og arrangementer, den nyligste arrangementet vi hadde var Halloweenfest, og det var veldig morsomt – en god sosial opplevelse og mange muligheter til å bli kjent med andre og slappe av. Det var veldig morsomt og ser fram mer av oppleggene til foreningen!

Hvordan var det å skaffe seg venner på studiet?

Hvis jeg skal være ærlig så må jeg si at det er vanskeligere å få venner utenfor opplegg eller arrangementer. Men fadderuka hjalp veldig mye når det gjelder å bli kjent med andre, men man må jo også legge inn litt innsats i å bli kjent med andre også for å få seg nye venner.

Har du noen verv/deltidsjobb ved siden av studiet?

Jeg er da medlem i en komité innenfor min studentforening, så vi har ansvar for vår egen sektor av arbeid der. Det er en sykt kul erfaring! Å delta aktivt innenfor en studentforening er noe jeg anbefaler sterkt, så et bra tips er å orientere dere innenfor de forskjellige foreningene på skolen! Den sosiale opplevelsen ved å ha et verv er utrolig givende og morsomt 🙂 – og det er ganske fleksibelt i forhold til studietiden. Jeg anbefaler sterkt å delta aktivt innenfor studentforening, og orientere dere innenfor foreninger på skolen!

Beskriv studiet ditt med 5 ord.

Mye, utfyllende, lesing, interessant og morsomt!

Hva er dine erfaringer til nå, fra du møtte opp på immatrikuleringen (første skoledag)?

Det føltes veldig unikt, jeg fikk en sterk følelse av spenning de første dagene – med litt frykt også. Det har vært gøyalt med nye erfaringer hele veien fra det punktet, men det har også lært meg mye om meg selv – slappe av, strukturere meg og fokusere når det er viktig.


Da har du fått et lite innblikk i hvordan oppstarten til en ny student på NTNU har hatt det. Så om du skulle lure på noe mer om det å være en førsteårsstudent, eller har noen tema/spørsmål du har lyst til å vite mere om, da kan du legge igjen en kommentar eller kontakte oss på både Facebook og Instagram(@ntnustudent).

Jacob, Kunsthistorie, 1 år

Leave a Reply