Studenter i Orbit NTNU bygger satellitt!

Studenter ved NTNU er med på å forme norsk romindustri! Jeg har snakket med Steffen og Marie som har frivillig verv i Orbit NTNU. Studentene i Orbit utvikler satellitter, og for tiden jobber de med det første tilskuddet i satellittfamilien: SelfieSat! Marie mener at dette er stedet å være hvis du studerer på NTNU og synes at romteknologi er kult!

PS! Noen av bildene i dette innlegget er tatt før coronautbruddet i Norge

Navn: Steffen
Alder: 23 år
Studie: Kybernetikk og robotikk, 2. året
Rolle i Orbit: Jobber med navigasjonssystemet til satellitten

Navn: Marie
Alder: 19 år
Studie: Elektronisk systemdesign og innovasjon, 2. året
Rolle i Orbit: Økonomiansvarlig

Steffen under høstens ballongtest!

Kan dere fortelle litt om hva dere gjør i Orbit NTNU?

Marie: Jeg er økonomiansvarlig og sitter i styret. Jobben min er å føre regnskap og å ha kontroll på utgiftene våre. I tillegg driver jeg med forskjellige administrative oppgaver. I fjor var jeg med i Marketing-teamet og jobbet med events. Da fikk jeg arrangere mye sosialt som for eksempel julebord.

Steffen: Satellitten består av flere systemer som forskjellige grupper jobber med. Det systemet jeg jobber med er det som kalles ADCS. Kort forklart handler dette om navigasjonen til satellitten. Det jeg driver med er å gjøre om data som vi får fra sensorene på satellitten til mer brukbare tall som vi kan bruke i regulatorer og i logger.

Hvordan fikk du verv i Orbit?

Marie: Fadderne mine var med i Orbit, så jeg fikk høre mye fra dem. Satellittprosjektet hørtes kult ut, så jeg søkte, og ble kalt inn på intervju. Jeg begynte i marketinggruppa og likte meg veldig godt der. Da det nærmet seg tid for å velge nytt styre ble jeg anbefalt å søke som økonomiansvarlig, så det gjorde jeg og ble valgt inn på generalforsamling!

Steffen: Jeg fant ut om Orbit på NTNU sine nettsider fordi jeg var ganske interessert i romteknologi og satellitter fra før. Derfor bestemte jeg meg for å søke, og fikk komme på intervju. Jeg fikk tilbud om å jobbe på Sub-Orbital-gruppa som jobbet med ballongtest som skjedde nå i høst. Etter sommeren gikk jeg over til ADCS-gruppa.

Hvor mye tid bruker du på Orbit i uka?

Marie: Da jeg var med i Marketing-gruppa brukte jeg 10-15 timer i uka (som er gjennomsnittet i Orbit) med ukentlige møter og workshops, i tillegg til jobbing på eget initiativ. Nå som jeg har styrestilling er det litt mer jobb og flere møter. Totalt bruker jeg kanskje 25-30 timer hver uke. Dette høres ganske mye ut, men jeg tror at så lenge man er motivert og interessert, så er det meste mulig å få til!

Steffen: Jeg har et par møter, og en felles workshop på 2 timer i uka. I tillegg blir det litt egenarbeid. Totalt bruker jeg rundt 15 timer, men det varierer fra uke til uke. Jeg synes det funker kjempegreit ved siden av studiene. Som Marie sa, så er det jo viktig å være interessert og motivert. Dette blir jo tross alt en slags hobby, så det skal være gøy!

Hva er ditt beste minne fra tiden din i Orbit?

Steffen: En klar vinner må være ballongslippet som skjedde nå i høst! Jeg var en del av teamet som lagde værballongen som skulle teste satellittsystemet vårt, og det var kjempesuksess – utrolig givende å få være med på!

Marie: Da jeg jobbet i marketing var jeg ansvarlig for julebordet. Det var mye jobb når det nærmet seg, og det var stor suksess. I tillegg arrangerte vi ballongslippet som blant annet Steffen jobbet med, hvor jeg fikk være Mission Control under selve oppdraget og jobbet med å gjøre det mulig å følge med på ballongslippet fra bakken. Det var også kjempekult!

Julebord høsten 2019

Anbefaler du andre å søke?

Steffen: JA! I teknisk stilling får du brukt mye av teorien man lærer på ingeniørstudiene i praksis, du får møte masse folk med samme interesser, og du får være med på å lage noe fysisk – som er veldig givende.

Marie: JA! Hvis du synes romteknologi er kult, så finnes det ikke noe bedre sted å være. Du får unik erfaring, uavhengig av om du jobber med noe teknisk eller noe administrativt. Orbit er en god og sammensveiset gjeng som det er lett å komme inn i, så man blir kjent med mange! Og: man får mye ut av vervet, og er med på å forme romteknologien i Norge!

Hvis det frister å søke, så har Orbit ny opptaksperiode i starten av vårsemesteret, og alle som vil kan søke – uavhengig av studieretning. I mellomtiden er Orbit å finne på @orbitntnu på Instagram.

Lurer du på noe om livet på NTNU, verv eller noe annet? Legg igjen en kommentar eller send oss en DM på @ntntstudent på Instagram!

– Aurora, 2. år, Kybernetikk og robotikk

Leave a Reply