Hva satser NTNU i Gjøvik på, egentlig?

Å finne ut hva du skal studere kan være kjempevanskelig. Og enda vanskeligere kan det være å forstå hva hver utdanningsinstitusjon tilbyr av studieretninger og hva de faktisk står for. Her kan du lese om NTNU i Gjøvik sine satsningsområder og utviklingsplan, på en litt forenklet måte!

Dere er mange fremtidige studenter som vektlegger teknologisk utvikling, jobbmuligheter, nettverking med næringslivet og de litt mer “formelle” faktorene ved utdanningsstedene dere potensielt vil begynne på. Dette er et blogginnlegg dedikert til dere.

“Satsningsområder”? Hva i huleste betyr det?

Det betyr rett og slett at universitetet har tre temaer i fokus, der flere studieretninger inngår. Disse temaene styrker de ved å skape nettverk med relevant næringsliv, gjøre relevant forskning som bidrar til utvikling og styrke utdanningene slik at de samsvarer med etterspørselen i markedet. Så med andre ord: Hvis du ser at NTNU i Gjøvik satser på det samme du vil satse på, så kan det være lurt å kikke på studieprogrammene her!

NTNU i Gjøvik sine satsningsområder

Universitetet i Gjøvik er kjent for å være teknologisk i retning ingeniørfag, men her skjer det faktisk mye mer. De tre prioriterte satsningsområdene som NTNU i Gjøvik har er “Informasjons- og cybersikkerhet”, “Bærekraftige produkter og vareproduksjon” og “Morgendagens helse- og omsorgstjenester”.

Informasjons- og cybersikkerhet

Informasjons- og cybersikkerhet har faktisk vært et satsningsområde hos NTNU i Gjøvik siden 2001. Universitetet har altså i lang tid hatt en rolle som “sentral leverandør” av kompetanse innen denne utdanningsretningen. Det er både innen utdanning, forskning og samarbeid med store aktører. Skolen vil fortsette med å utvikle kompetansen og videreutvikle seg til å kunne være internasjonalt ledende innen IT.

For deg som kanskje vil studere noe innen IT, betyr det at du får tilgang til mye kult innen dette fagområdet! IT-studentene har lab og får prøve ut både det digitale og det fysiske med det de studerer. Ikke nok med det, så er det stadig vekk konkurranser innen IT der studenter fra Gjøvik ofte er å se. Det var for eksempel et lag fra NTNU i Gjøvik som deltok på “Cyber 9/12 Strategy Challange” i år! Det finnes flere IT-utdanninger hos NTNU i Gjøvik, sjekk de ut her!

Lagene og laglederne som deltok fra NTNU Gjøvik samlet. Bakerst (f.v): Grethe Østby (lagleder og stipendiat ved Institutt for informasjonssikkerhet og kommunikasjonsteknologi), Mazaher KianpourI, Philip Johannes Nyblom og Gaute Wangen (lagleder og ansatt ved Seksjon for digital sikkerhet ved NTNU). I midten (f.v): Bjørn Aune,  John Andre Seem og Joachim Ulven. Foran (f.v): Job Nestor Bahner og Simen Bai.
Lag og lagledere som var med i Cyber 9/12 Strategy Challange i 2020. Foto: NTNU // Merete Nyheim

Bærekraftige produkter og vareproduksjon

Bærekraftige produkter og vareproduksjon er et satsningsområde som baserer seg på det grønne skiftet og den endringen som skjer i industriproduksjon. Universitetet velger å satse på følgende temaer innad i satsningsområdet:

  • Bærekraftig produksjon
  • Digitalisering av vareproduksjonsprosesser
  • Bygg og byggeprosesser
  • Tremekanisk industri
  • Biobaserte produkter

På campus er det flere labber og verksteder der studentene kan jobbe med både skoleprosjekter og egne prosjekter. Her er det lab om materialer, produksjonssystemer, 3D-printing, verksted der du kan se forskjellige produksjonsmetoder og mye mer! Husk at å studere noe som omhandler bærekraft, ikke nødvendigvis betyr at du jobber med strukturen til materialer eller hvordan du støper ut en maskindel. Det handler også om økonomi, ledelse og digitalisering av eksisterende løsninger. Er du nysgjerrig på hvilke muligheter det gir for deg? Sjekk ut utdanningsmuligheten her!

Tre studenter med en mini-3D-printer
Bilde hentet fra NTNU sine hjemmesider. Foto: Andreas Gimmestad Gule

Morgendagens helse- og omsorgstjenester

Morgendagens helse- og omsorgstjenester er et satsningsområdet på grunn av behovet for nye løsninger innen helse og omsorg. NTNU i Gjøvik satser på tjenesteforskning, pasientsikkerhet og helsefremming, for å bidra til innovasjon og utvikling.

Hvis du velger et helsestudie vil du få prøve deg i både lab på campus og i praksis ute hos potensielle arbeidsgivere. Bare se hvordan Anette fra redaksjonen har det på sykepleierstudiet i Gjøvik!

Det er også et tverrgående tema

NTNU i Gjøvik legger vekt på tverrfaglighet, simulering og digitalisering. Dette er alle viktige temaer og faktorer for de tre satsningsområdene som står. Dette innebærer muligheten til å jobbe i lab, møte markedet med nye digitaliserte løsninger og løse oppgaver med tverrfaglighet. Tverrfaglighet betyr at det inngår flere fagfelt i samme problemløsning. Noe som kan bety at en produktdesigner kanskje må jobbe med en økonom for å kunne løse en oppgave.

Mer om alle satsningsområdene til NTNU i Gjøvik kan du lese om her.

Ble du klokere?

Nå håper jeg at du har fått et inntrykk av hva NTNU i Gjøvik er og hvilke satsning de gjør. Det er utrolig mye formell informasjon, som kan være vanskelig å forstå seg på. Så om du skulle lure, så må du gjerne sende en melding til oss på Facebook eller Instagram!

-Linn Cathrin, maskiningeniør, 3. året

Leave a Reply