Ukas student: Energi og Miljø

Ukas student er Kentaro som studerer Energi og miljø på NTNU. Lurer du på hvordan studiehverdagen hans er? Da er dette blogginnlegget for deg!

Denne uka kunne du følge Kentaro på vår Instastory hvor han viste frem sin studiehverdag. Gikk du glipp av det? Fortvil ikke! Han sa nemlig ja til å være ukas student, så la oss ta en dypere titt på hans studiehverdag.

Kan du fortelle litt om deg selv?

Jeg heter Kentaro: en 20-åring som går på 2. året ved sivilingeniørstudiet Energi og miljø (EMIL). Jeg er en av dem som gikk rett fra VGS til universitetet, men har sørget for å fylle fritiden min med minst like mye innhold som dem som tok et friår for å reise og/eller leke.

Mine største lidenskaper er ultraløping og filmskapning, som jeg ofte liker å kombinere. Disse har gjennom store deler av livet vært viktige saker å bruke tid på ved siden av lekser og innleveringer; det er så viktig å ha ting i fremtiden du gleder deg ordentlig mye til!

Hvorfor valgte du å studere Energi og miljø?

Jeg så på hvilke fag jeg likte best fra VGS og hva jeg ønsket å jobbe med. Jeg hadde så absolutt ikke noen konkret ide om nøyaktig hvilken jobb jeg siktet på, men hadde gått innom NTNUs infoside om EMIL angående jobbmuligheter etter utdanningen, og de virket ganske spennende! Så kunne jeg også merke meg at fagene så ut som noe jeg kunne likt å studere, og å arbeide for en grønnere verden ville jeg jo selvsagt! (hvem vil ikke det?)

Hvordan ser en typisk studieuke ut for deg? 

En typisk studieuke på EMIL er omtrent som alle forestiller seg et sivilingeniørstudie: mye matte og regning! Det er innleveringer som må leveres hver uke og laber vi må gjøre forsøk og skrive rapport på. Forskjellen fra VGS er at man har så mye større frihet! Det er veldig enkelt å flytte rundt på fagene i timeplanen for å tilpasse uken slik du ønsker. Det er dessuten også mange forelesninger som tas opp på opptak (selv før pandemien), så da har jeg en enda større grad av frihet. 

Men som nevnt er det et stort mangfold av muligheter til å fylle fritiden med mye moro. Jeg er blant annet med på å arrangere et 5 km løp for veldedighet, er med i en mediagruppe for å produsere film og det er alltid noe skjer i helgene!

Hva er forskjellen mellom Fornybar energi (bachelor) og Energi og miljø (master)?

Dersom man går Fornybar energi og ønsker å fortsette i to år til for å fullføre en master i Energi og miljø, må du søke deg inn, mens om du har kommet inn på Energi og miljø er du sikret plassen alle de fem årene (om du fullfører eksamenene selvsagt). Du kan gjerne gå og klikke gjennom på hver av studienes nettsider, der ser du at flere av fagene er like. Det jeg har hørt er at om man går veien om bachelor (eventuelt + 2 år til med master) får man mer praktisk erfaring, mens Energi og miljø er mer teoretisk. Jeg har ikke vært innom Fornybar energi, så dette er noe du kan bekrefte ved å ta kontakt med studieveilederen deres! Fordelen med en bachelor er jo selvsagt at du potensielt kan gå ut i arbeidslivet etter bare 3 år, om du syntes det var nok, mens det blir litt vanskelig å gjøre med bare 3 år på Energi og miljø (man må helst fullføre en grad for å kunne vifte med den fremfor arbeidsgivere).

Hvis du vil lese mer om Fornybar energi kan du lese om Simran sin studiehverdag her og Hanna sin studiehverdag her.

Hvordan liker du Trondheim som studieby?

Trondheim er kjempekoselig! Jeg merker det virkelig på meg at en stor del av byen består av studenter: det er så mye som er tilrettelagt for oss. Det som også forbløffer meg fremdeles er hvor enkelt det er å få hjelp til hva som helst når man trenger det! Når det kommer til selve byen føler jeg at det er lett å komme seg til alt som trengs og mye underholdning er det også å finne!

Hvordan er studentmiljøet?

Som nevnt er alt så godt tilrettelagt for studenter, at miljøet synes jeg er fantastisk. Det er utrolig mange studenter (jeg er blant dem) som arbeider frivillig for å både gjøre det bedre for studenter å studere, ha det sosialt og hygge seg så mye som mulig. Det finnes alt slags mulige tilbud og anledninger til å bli med på noe som passer de fleste sine interesser og treffe nye folk, så jeg fant fort venner jeg kunne jobbe sammen med.

Hva kunne du tenke deg å jobbe med når du er ferdig med studiene?

Noe jeg har hørt flere gjøre etter å ha fullført Energi og miljø er å reise internasjonalt på arbeid: det synes jeg virker kjempegøy! Da kan man gjerne hjelpe land som har store potensialer og lære mye av andre. Jeg har ikke en konkret masterplan, men det hadde vært utrolig kjekt å kunne lede store utbygningsprosjekter av for eksempel vannkraft eller vindkraft! Av det jeg har hørt skal du ikke ha problem med å finne en jobb om du fullfører dette studiet, og det er mye mye forskjellig du kan jobbe med!: 

  • energiforsyning 
  • energirådgiving 
  • prosessindustri
  • elektroteknisk industri 
  • olje- og gassindustri

Og det er bare noen få av dem! Klikk her for å finne en mer fullstendig oversikt.

Det var alt for denne gang!

Er det noe mer du lurer på? Sjekk ut Instastoryen til Kentaro her, eller følg linkene under for mer informasjon!

Signe, interaksjonsdesign, 4. år

Leave a Reply