Helsetilbud for studenter

Du har kanskje flyttet til en ny by nå i høst, og for første gang bor du for deg selv. Har du oversikt over hvordan du skaffer deg lege- eller tannlegetime nå som du har flytta? I dette blogginnlegget forklarer jeg deg det du trenger å vite, les videre da vel!

Veldig mange tenker ikke over at fastlegen er igjen hjemme, gjerne et stykke unna, før de står der og skulle hatt en legetime. Hva gjør man egentlig da? Det korte svaret er at hvis du trenger akutt helsehjelp kan du kontakte legevakta i kommunen du bor i. Det går også an å forsøke å få en legetime ved en av legesentrene i nærheten, noen tar i mot pasienter på venteliste hvis det er behov, ellers må du fort bestille time på en privat legeklinikk. Det enkleste er derfor å bytte fastlege til en i byen du bor i.

Hvordan skaffe seg fastlege?

Det er anbefalt å ha en fastlege i kommunen du bor i, rett og slett fordi du da har en fastlege du opparbeider deg et forhold til og som kjenner deg. Det er en superenkel prosess bytte fastlege, og sånn her gjør du det:

 1. Gå inn på helsenorge.no og logg inn med bank-ID. Da kan du se hvem som er din nåværende fastlege.
 2. Gå inn på “Bytte fastlege”, velg fylke og kommune, og eventuelt hvor i kommunen du ønsker deg fastlege. I Trondheim vil du få opp Heimdal, Lerkendal, Midtbyen og Østbyen som alternativer.
 3. Nå skal du ha fått opp en liste over fastlegene i kommunen din, denne kan du bla gjennom for å finne deg en lege som har ledig plass eller sette deg opp på venteliste.
 4. Hvis du gjerne vil lese andre pasienters tilbakemeldinger på legene kan du bruke f.eks. Legelisten.no. Her er det viktig å huske på at alle har ulike preferanser, og det at en person ikke er fornøyd med en lege ikke trenger å bety at du ikke kommer til å trives med den legen!
 5. Sånn! Da har du enten fått deg ny fastlege eller satt deg opp på venteliste.

NB! Byttet er gyldig fra den første dagen i måneden etter, så hvis du bytter fastlege 2.oktober står du ikke offisielt på lista før 1.november 😅 Trenger du legetime i mellomtiden kan du ringe legekontoret du har byttet til og hvis du er heldig kan det hende de tar deg inn.

For noen er det likevel lite hensiktsmessig å bytte fastlege, men det finnes ofte et tilbud for de også som ikke innebærer legevakta. Grunner til å ikke bytte fastlege kan for eksempel være at du ikke har flyttet så langt unna legen din (slik at det ikke er noe problem å komme seg dit), eller at du vil få best behandling ved å beholde legen din som kjenner til deg og ditt tilfelle.

Jeg har ikke fastlege enda, men trenger legetime. Hva nå?

I noen tilfeller har kommunen gjort en avtale med utvalgte legesentre om at de skal tilby legehjelp til innbyggere uten fastlege. I Trondheim er dette Gløshaugen legesenter og Øya legesenter, du kan lese mer om dette HER. På Gløshaugen legesenter kan følgende personer uten fastlege få legetime:

 • Ansatte ved NTNU/gjesteforelesere/stipendiater med korte arbeidsforhold og som ikke har fastlege i Trondheim
 • Utenlandske studenter med korte opphold uten rettigheter – kun akutte legebehov, og i den grad legesenteret har kapasitet.

Studenter og andre langtidsbeboere i Trondheim som ikke har skaffet seg fastlege i byen enda skal ta kontakt med Øya legesenter. Husk at begge disse legesentrene vil prioritere sine egne listepasienter først, og det kan hende de ikke har flere akutthjelp-timer en dag dersom timene er fylt opp av egne pasienter.

For Gjøvik og Ålesund fant jeg ikke tilsvarende avtaler, men om du skulle trenge legetime kan du forsøke å kontakte et av legesentrene i byen. Kanskje har de tid og mulighet til å gi deg en time. Ellers kan det hende at du må kontakte en privatklinikk.

Legehjelp for studenter i Trondheim

På campus Gløshaugen i Trondheim holder SiT Gløshaugen legesenter til. I tillegg til at du her finner fastleger har de helsestasjon for seksuell helse på onsdager, samt at de tilbyr legetjenester til studenter som blir akutt syke til eksamen og har behov for legeerklæring, som ikke har fastlege i Trondheim. SiT har også en helsestasjon på campus hvor de kan hjelpe deg med:

 • Fornye resepter på prevensjonsmidler.
 • Prevensjonsveiledning.
 • Spørsmål knyttet til din seksuelle helse.
 • Graviditetstest

Seksuell helse – helsestasjonen

Hvis du trenger test for kjønnssykdommer må du gjøre dette på helsestasjonen på Gløshaugen legesenter. Der kan du teste deg for klamydia og mykoplasma og gonoré  (det må ha gått minst 14 dager fra ubeskyttet sex til du tester deg der), i tillegg til at de gjør undersøkelser ved symptomer på andre seksuelt overførbare infeksjoner. Du kan lese mer om Gløshaugen legesenter HER og mer om SiT sitt tilbud rundt seksuell helse HER.

Er du student i Gjøvik og ønsker å teste deg for kjønnssykdommer, eller benytte deg av de andre tilbudene ved helsestasjonen som resept, selvtest, legetime eller samtale må du ta kontakt for avtale. Du kan kontakte helsestasjonen på hfu@gjovik.kommune.no eller mobil 95972242 /97958827. Mer informasjon finner du HER.

For deg som studerer i Ålesund finner du informasjon om SiTs seksuell helse-tilbud HER. For å bestille time kan du enten kontakt de på Tlf.: 408 23 517 eller e-post: helsesykepleier.ntnu@alesund.kommune.no.

Men hva med tannlegetime da?

Tannlegene er ikke organisert på samme måte som fastlegene, og det er derfor enklere å bare bestille seg time hos den tannlegen du ønsker å gå til. Er du 19-20 år gammel er det likevel en ting å være obs på; du har rett til billigere tannbehandling og skal bare betale 25 prosent av utgiftene selv. Det avhenger av at du går til den offentlige tannhelsetjenesten for behandling, det vil si at du må gå til den offentlige tannklinikken der du bor/oppholder deg. Du finner nærmeste tannklinikk på nettsidene til den fylkeskommunen hvor du bor/oppholder deg, og du kan selv ta kontakt for time. Du kan lese mer om dette HER. Fyller du 20 år i 2020 og skulle vært hos tannlegen snart bør du derfor bestille deg time så fort som mulig!

Har du bikka 20 år må du i utgangspunktet betale for tannlegetimen din selv. Som student i Gjøvik, Ålesund eller Trondheim er du så heldig at SiT har noe som heter tannhelserefusjon! Det er visse kriterier og søknadsfrister som gjelder, men tannhelserefusjonen gir deg blant annet:

 • 250 kr av en ordinær tannhelsesjekk per kalenderår.
 • 50% av utgifter mellom 2000 og 10 000
 • 75% av utgifter mellom 10 000 og 25 000

Når du skal skaffe deg tannlegetime velger du selv hvem du vil gå til (så lenge du ikke er 19-20 år), et tips da er å ringe rundt til de aktuelle tannlegene der du er og forhøre deg om priser og eventuell studentrabatt. Mange private tannleger har studentrabatt, så det er verdt å sjekke ut! Har du funnet deg tannlegen du vil bruke er det bare å bestille deg time.

Nå håper jeg du er litt klokere og vet hva du skal gjøre for å skaffe deg lege- eller tannlegetime. Og ikke minst hva du skal gjøre hvis du vil teste deg for kjønnssykdommer. Husk at det er mindre flaut å teste seg enn å smitte andre.

Har du spørsmål om NTNU eller studielivet generelt? Vi svarer på alt du måtte lure på! Send oss en DM på Instagram @ntnustudent, eller på Facebook NTNU Neste Stopp. Sjekk også ut YouTube-kanalen vår for masse kult innhold om studentlivet på NTNU.

-Martha, industriell kjemi og bioteknologi, 4.år

Leave a Reply