Tips til en effektiv leseøkt

Nå er vi snart halvveis i første halvår av nytt skoleår. Kanskje er du litt lei av enkelte fag allerede, og ønsker kun å få mest mulig ut av hver arbeidstime? Det føler i hvert fall jeg på, og deler i dette innlegget mine beste tips med deg! Klikk deg inn og få gode tips for en effektiv studieøkt!

Å sette seg ned for å lese på et fag frister sjeldent, og aller helst vil man gjøre alt mulig annet. Ønsker du å bruke mindre tid på lesing er det greit å ha hodet på plass, sette av en bestemt tid, og jobbe effektivt. Så her er mine beste tips for å få mer fritid!

Bort med mobilen!

Litt ekstra motivasjon

Du har hørt det før, men jeg sier det igjen. Mobilen tar all oppmerksomhet! Så lenge den er synlig, eller lager lyd, trekkes vi mot den. Her snakker jeg av erfaring, 100%. Så for meg er det kun én ting som funker, sette den på sovemodus (eller flymodus), og legge den i en skuff (eller sekken). Da kan jeg verken se eller høre den, og jeg glemmer til tider at den finnes. For litt ekstra motivasjon starter jeg også appen Hold, som teller poeng ut i fra hvert 20 minutt jeg ikke er på mobilen. Disse poengene gir diverse fordeler på f.eks Akademika. Og det finnes helt sikkert andre slike apper! Bruk dem for alt de er verdt!

Frisk luft og dagslys

Jeg er avhengig av frisk luft! Varm og tett luft gjør kroppen tung og trøtt, og fører ofte til hodepine. Ha det heller litt kaldt, og ha på en varmere genser, enn høy temperatur og t-skjorte. Da fungerer hodet mye bedre! Har du mye arbeid og må sitte lenge, kan det i tillegg være lurt å gå seg en tur midt på dagen. Og denne trenger ikke å vare i mer enn 5 min!
I tillegg til frisk luft trenger jeg mye lys, og aller helst dagslys. Trekk fra gardinene og la kroppen vite at det er dag!

Ta deg en tur ut, få litt frisk luft!

Musikk uten tekst

Er du som meg, at du er avhengig av musikk? Å høre på musikk når du f.eks trener kan hjelpe med å holde fokus fordi du stenger verden litt ute. Det samme gjelder under skolearbeid, men det kan også være litt forstyrrende. Jeg opplever i hvert fall at dersom det er noen som synger blir jeg mer opphengt i sangteksten og ikke i pensum. Derfor pleier jeg å sette på en spotify-liste med kun melodier. Eventuell støy rundt meg forsvinner, og jeg klarer å fokusere bedre. (Dette gjør jeg også når jeg leser vanlige litteraturbøker!) Min go to liste: Intense Studying

Mat og drikke

Et viktig punkt på lista er påfyll! En tom mage, gir et tomt hode. Det er viktig å huske på å spise og drikke, slik at kroppen får næring og holder energien (og konsentrasjonen) oppe! Men det er selvfølgelig greit å unngå å spise for mye, så man ikke ender opp trøtt, som etter en julemiddag ;).

Sitt på skolen/ute

Jeg er fryktelig flink til å bli distrahert, spesielt i eget hjem. Sofaen, senga, kjøleskapet eller oppvasken er veldig mye mer interessant når jeg skal drive med skolearbeid.. Og jeg vet at jeg ikke er den eneste! Derfor er et av mine beste tips å komme seg ut og finne et annet sted å jobbe! Jeg foretrekker lesesalen eller biblioteket på skolen, men en stille krok på en kafé er også et godt alternativ. Å sitte på skolen bidrar (for min del) til økt press på å faktisk jobbe med pensum, i tillegg til at det er færre distraksjoner.

Pauser

Siste punkt jeg vil ta med er selvfølgelig pauser. Bestem deg på forhånd for hvor lenge du skal jobbe, sett på en alarm og ta en velfortjent pause når den ringer. Løft på hodet, strekk på beina, ta deg litt luft og spis litt snacks. Bare pass på at de ikke blir for lange eller hyppige. Pausen er tross alt noe du skal se frem til og jobbe mot!

Oppsummering:

  • Legg bort mobilen
  • Frisk luft
  • Dagslys
  • Musikk uten tekst
  • Mat og drikke
  • Sitt på skolen/ute
  • Ta pauser

Dette var mine beste tips til deg om hvordan du kan gjøre leseøkta så effektiv som mulig. Alt er naturligvis veldig individuelt, men jeg håper de er til nytte! Har du noen tips eller andre metoder? Del dem i kommentarfeltet!

Thea, 1. året, byggingeniør

Leave a Reply