Få orden i studiehverdagen

Blir du overveldet av pensum og arbeidskrav? Har du flere fag samtidig? Skulle du ønske du hadde mer tid til sosiale greier? Da burde du lese dette innlegget og finne ut hvordan god struktur i hverdagen kan løse alle dine problemer!

Som ny student er det mange ting å forholde seg til på én gang. Ikke skal du bare bli kjent med folk og den nye studiebyen, du skal faktisk studere litt også. For mange er de første månedene på studiet ganske heftige med store, grunnleggende fag og masse som skal læres, gjøres og ikke minst leveres inn til vurdering. 

Det var hvertfall sånn jeg følte det da jeg begynte å studere for fire år siden. For første gang var det ikke en lærer som passet på at jeg fulgte med og gjorde det jeg skulle til enhver tid. Som student så ligger store deler av ansvaret for å henge med i fag på dine skuldre. 

Men det er én ting som kan gjøre hverdagen lettere – nemlig god struktur. Derfor skal jeg gi den mine beste tips til hvordan du får orden på livet i en hektisk studiehverdag ved hjelp av god struktur.

Skriv ned ALT du skal gjøre 

Det skal ikke mye til før det hoper seg opp med ting som skal gjøres, og plutselig mister du oversikt og finner ut av at du har et arbeidskrav til dagen etter som du ikke har starta på. Men det kan du lett unngå hvis du skriver ned alt som skal gjøres. Jeg har en skriveblokk i skuffen på pulten min hvor jeg skriver ned alt som må skje og innen når det skal skje. Puss at almanakken min fyller seg opp gjennom uka. Og for at gjøremålene ikke skal være så skremmende, så bruker jeg forskjellige farger. 

Lag din egen timeplan 

Timeplanen for studiet viser når du har øvinger, forelesninger, lab og alt det der, men ikke når du skal lese pensum og jobbe med innleveringer. Derfor burde du lage din egen timeplan! Jeg skriver ned hva som skal skje hver dag i almanakken min, når det skal skje, og innen når det skal være ferdig. 

En ekstra god grunn til å gjøre dette er at da får du også tid til de sosiale og hyggelige tingene du vil gjøre utenom studiene! Da har du det også som en motivasjon, svart på hvitt, at når du er ferdig med å lese pensum i det ene faget, kan du stikke på Peppes med NTNUI-laget ditt, for eksempel. 

Lat som at du skal ut selv om du har hjemmekontor

Jeg vet ikke med deg, men da hjemmekontor ble en greie tidligere i år så syntes jeg det var skikkelig tøft. Det eneste jeg trengte å gjøre for å drive med studiene var å reise meg opp fra senga, gå halvannen meter bort til pulten og skru på PC-en. Av en eller annen grunn var det mye vanskeligere enn å komme seg på campus til 08.15 på en vanlig dag. Men etterhvert så begynte jeg å late som at jeg faktisk skulle på campus, så jeg sto opp tidlig, tok meg en dusj, tok på jeans i stedet for joggebukse og lagde en stor kanne med kaffe som kunne vare gjennom dagen. Da hadde jeg i det minste deler av den vanlige rutinen min, og det ble mye lettere å studere hjemme på hybelen. 

Du vil aldri mestre multitasking

Let´ s face it, multitasking funker ikke. Men med god struktur og planlegging slipper du det! Ha fokus på én ting av gangen, så får du gjort den ene tingen raskere og mer effektivt.

Vær realistisk

Vi skulle kanskje ønske at det var mulig, men ingen kan være flere steder på samme tid. Som student på NTNU kan du studere et vanlig studieløp, eller ta ekstra fag på siden, ha verv, delta i idrett og mye mer. Men én uke består kun av 168 timer, og de timene fylles opp raskere enn du skulle trodd. Vær derfor bevisst før du tar på deg ekstra oppgaver og sier ja til ting, hvis innerst inne vet at det bare blir stress. Men for all del, har du plass i timeplanen så kjør på! Bare husk å slappe av innimellom også😉

Ingen er perfekte

Selv om du sikkert aller helst skulle hatt toppkarakter i alle fag, være sosial hver dag, jobbe frivillig, trene og spise sunt, så er det helt greit å ikke få til alt på én gang. De aller fleste opplever å stryke på eksamen i løpet av studietiden, og noen uker spiser vi Grandiosa eller nudler til annethvert måltid. God struktur gir et veldig godt utgangspunkt, men det går helt fint om du ikke klarer alt du har sett for deg❤️

Oppsummering

  • Få oversikt og skriv ned det som må gjøres
  • Lag egen timeplan for alt som skal skje 
  • Lat som at du skal ut av huset selv når du har hjemmekontor
  • Dropp multitasking
  • Vær realistisk
  • Slutt å hige etter det perfekte

Så her har du mine tips til hvordan du kan strukturere hverdagen din, og dermed effektivisere det du gjør i tillegg til å få tid til både det du må og vil gjøre. Kanskje du har flere tips om hva som funker for deg? Skriv dem i kommentarfeltet under innlegget, da vel!

Har du spørsmål om NTNU eller studielivet generelt? Vi svarer på alt du måtte lure på! Send oss en DM på Instagram @ntnustudent, eller på Facebook NTNU Neste Stopp. Sjekk også ut YouTube-kanalen vår for masse kult innhold om studentlivet på NTNU.

-Ingrid, likestilling og mangfold, 5. året

Leave a Reply