Ukas student: Drama og Teater

Ukas student er Therese som studerer Drama og teater. Lurer du på hvordan studiehverdagen hennes er? Da er dette blogginnlegget for deg!

Denne uka kunne du følge Therese på vår Instastory hvor hun viste frem sin studiehverdag. Gikk du glipp av det? Fortvil ikke! Hun sa nemlig ja til å være ukas student, så la oss ta en dypere titt på hennes studiehverdag.

Kan du fortelle litt om deg selv?

Jeg heter Therese, og er 22 år. Jeg studerer Drama og Teater, og går tredjeåret på bachelor. Det vil si jeg er på mitt andre år som drama og teater student, MEN jeg tar tredjeåret av graden min. Komplisert, men likevel ikke. Det er bare 2. og 3.året mitt som er byttet om. 

Det er ikke første gang jeg hopper frem og tilbake i skole. Før jeg begynte på studiene hadde jeg nettopp fullført videregående som 21-åring. Dette fordi jeg hadde tatt to folkehøgskole år FØR vgs. Ja, du kan gå på enkelte fhs som 16-åring! På folkehøgskolen hadde jeg ett år med fotografi og ett med reise, i tillegg til musikal som valgfag. Jeg gikk drama og teater på vgs. Så det kunstneriske har sitt løp her!

Hvorfor valgte du å studere drama og teater?

Hvorfor jeg valgte å studere drama og teater har to svar. Ene er at kreativitet, kunst og performativitet er definisjonen av meg, det ville vært absurd å gå en annen linje. Det andre er at bestemor overbeviste meg 3 minutter før fristen på å omprioritere studie-ønskene. Jeg holdt faktisk på å gå barnevern! 

Hvordan ser en typisk studieuke ut for deg?

En studieuke på Drama og Teater kan variere veldig, men likevel ha mange fellesnevnere. Det er en variasjon mellom foredrag/forelesning, pensum-lesing, gruppeoppgaver, lek og moro. De største fellesnevnerne vil jeg si er latter og kreativitet.

Til sammen med det tidligere året, og det jeg har nå, så er det en del dramaleker og fysiske øvelser, analyser og worskshops. Og mine favoritt deler av studiet er når vi får se forestillinger på både Trøndelag Teater, Rosendal Teater, Kultursenteret ISAK og andre steder. Og har øvingsoppgaver som inkluderer å skape noe teatralt; for eksempel en barneforestilling vi hadde i skogen for 5-åringer. 
Det høres kanskje ut som vi har masse som skjer og at det kan bli slitsomt. Men jeg tror faktisk studiehverdagen våres er av de mer rolige og avslappende studiene. Oppgaver og innleveringer er minimale og ofte veldig greie å gjennomføre. Jeg har sammenlignet med f.eks. barnevern jeg holdt på å gå, og jeg synes det er en stor forskjell på arbeidsmengden!

Hvordan liker du Trondheim som studieby?

Hvis du ser forbi et veldig skiftende vær, så tror jeg Trondheim er av de beste studiebyene. Jeg føler alt er tilrettelagt for meg som student; transport-priser, takeaway mat(hehe), skolene, boplassene, div kulturhus, utestedene og arrangementer. Du skal ikke gå mange meterne før du har gått forbi en student, nettopp fordi det florerer av de her. Og det er fordi Trondheim er en så sykt bra studie og studentby!

Hvordan er studentmiljøet?

Studentmiljøet er fantastisk. Selv så er jeg en ekstrovert skjult i en introvert kropp, som også tilfeldigvis liker sitt eget selskap veldig godt. Noe som resulterer i mye hjemme-tid, og avslag på sosiale arrangement. LIKEVEL merker jeg åpenheten, velkomsten og tilhørigheten fra folkene og stedet. NTNU i Trondheim har tilrettelagt fantastiske fadderuker, bli kjent-opplegg, forum for linjer å bli kjent med hverandre på kryss og tvers, og mye mer. Jeg kan delta på aktiviteter, alltid ha noen å snakke med, og SiT(Studenterskipnaden) er alltid et tastetrykk unna.

Hva kunne du tenke deg å jobbe med når du er ferdig på studiene?

Dette er et vanskelig spørsmål. Jeg synes det er vanskelig å si nøyaktig hva jeg ønsker å bli. Om det er dramaturg, regissør, skuespiller, entreprenør eller instruktør, det kan jeg ikke svare på. Men jeg vet at det største målet er å bli en selvstendig kunstner. Jeg vil være min egen sjef, og styre mitt eget show. No pun intended.

Hvorfor bør folk søke Drama og teater?

For det første så eksisterer studiet Drama og Teater kun i Trondheim. For det andre så er drama og teater mer enn særinger, skuespill og å kle seg ut i rare kostymer. På Drama og Teater lærer du om teateranalyser, som er positivt å lære om du ønsker å bli reporter eller kritiker. Du lærer om teaterhistorie, som dekker masse detaljer du ikke nødvendigvis får om du går studiet Historie. Du lærer om improvisasjon og rollespill, som utvikler deg som person og gjør deg selvsikker og selvstendig – noe man trenger i mange sammenheng og mest sannsynlig de aller fleste jobber. Jeg som nå tar fagene «Dramaturgi og konseptarbeid», «Prosjektteater for ungdom» og «Innovasjon og entreprenørskap i praktisk-estetiske fag» lærer blant annet om hvordan å håndtere store grupper, hvordan være en leder, om økonomihåndtering, administrering, hvordan realisere ideene mine og konseptualisering. Som man faktisk lærer i mange andre fag også. Drama og teater studiet har en sammenheng med sykt mange andre retninger. Så her får du disse retningene i tillegg til å lære mer spesifikt om drama og teater. Og har jeg nevnt hvor utrolig gøy og inkluderende denne linja er? Med hånda på hjertet så tror og mener jeg at alle burde ta del i dette eller lignende fag!

Det var alt for denne gang!

Er det noe mer du lurer på? Sjekk ut Instastoryen til Therese her, eller følg linkene under for mer informasjon!

Signe, interaksjonsdesign, 4. år

One thought on “Ukas student: Drama og Teater

Leave a Reply