Ukas student: Energi og Miljø

Skal du studere Energi og Miljø på NTNU? Eller kanskje er du bare nysgjerrig på hva studiet går ut på? Da er dette blogginnlegget for deg!

Ukas student er Solveig som studere Energi og Miljø på NTNU i Trondheim. La oss ta en nærmere titt på hennes studiehverdag!

Kan du fortelle litt om deg selv?

Hei! Jeg heter Solveig, er 20 år, og skal nå begynne på mitt andre år på Energi og Miljø! Etter videregående tok jeg et friår hvor jeg jobbet og var på backpacking i Asia og Mellom-Amerika. Friåret gjorde at jeg ble veldig motivert til å begynne å studere og gå på skole igjen og å møte nye folk!

Ved siden av studiene er jeg med i flere verv i linjeforeningen vår Emil, noe som er utrolig gøy og sosialt! På fritiden liker jeg å trene, henge med venner, og være med på alle de ulike arrangementene som skjer her i Trondheim. Jeg er glad i å ha en travel hverdag, så fyller opp med så mye jeg kan!

Hvorfor valgte du å studere Energi og Miljø?

I begynnelsen synes jeg det var veldig vanskelig å finne ut av hva jeg skulle studere, men har alltid vært interessert i realfag og ville gå noe innen det. Har også synes fornybar energi og elkraft har virket spennende, så begynte å undersøke studieretninger innen dette. Jeg søkte for det meste etter studier i Trondheim siden jeg lenge hadde lyst å studere her, og da jeg leste om Energi og Miljø på NTNU sine sider fant jeg ut at det var der jeg ville gå.

Selv om jeg hadde lest en del om studiet visste jeg ikke helt hva jeg gikk til da jeg begynte, men etter å ha gått første året er jeg veldig fornøyd og stortrivdes! Gleder meg masse til å se hvordan de neste årene vil bli!

Hvordan er realfagene på dette studiet, og bør man like de for å komme seg gjennom?

Det er veldig mye matte, både som egne fag og det blir mye brukt i de andre fagene. Så jeg vil si at det er lurt hvis man er litt interessert i det. Kjemi har man bare som ett fag første halvår og er ganske greit å komme seg gjennom. Det går helt fint dersom man ikke har hatt kjemi tidligere, det er nok litt vanskeligere enn for de som har hatt, men man kommer seg fint gjennom det. Selv var jeg ikke så glad i kjemi, og det tror jeg nok går helt fint. Vil anbefale å kjøpe en liten grønn bok som heter «Kjemi enkelt forklart» som forklarer noen av temaene litt lettere. Fysikk vet jeg ikke så mye om hvordan er ettersom vi skal begynne med det nå til høsten.

Hvordan ser en typisk studieuke ut for deg?

Timeplanen vår pleier ofte å være ganske full, så jeg er vanligvis på skolen hver dag. Opplegget er derimot for det meste ikke obligatorisk, men jeg føler jeg lærer bedre av å være i forelesningene og drar i tillegg for å treffe venner på skolen! En dag for meg begynner med trening på SiT på morgningen dersom vi begynner sent, eller så drar jeg rett i forelesning. Resten av skoledagen går i å jobbe med innleveringer eller øvinger til vi føler vi har fått gjort unna det vi skulle.

Gløs har masse grupperom og store bord hvor vi kan sitte flere venner og jobbe sammen, og vi tar også en del pauser så man ikke sliter seg helt ut og så det blir ganske sosialt og! Selv bruker jeg ganske mange timer på skolen, og sitter ofte til 17-tiden, men er også mange som ikke bruker så lang tid og jobber heller litt hjemme.

Etter skolen drar jeg enten på trening eller hjem for å lage middag, og møter kanskje noen venninner på kvelden. Solnedgangene her er så utrolig fine, så går ofte tur på kvelden opp til festningen eller langs kaien! I helgene er det ofte noe arrangement som skjer, enten med linjen, samfunnet eller privat, og er med på mye av det! Ellers går jeg litt fjelltur, har middager sammen med venner eller bare henger sammen.

Hvordan liker du Trondheim som studentby? Hvordan er studentmiljøet?

Jeg digger å studere her og kunne ikke tenkt meg et annet sted! Studentmiljøet her er utrolig bra og det er veldig lett å bli kjent med folk. I tillegg er det mye liv og ting som skjer rundt i byen hele tiden og det er alltid gøy å gå ut i gatene. Noe annet jeg synes er veldig bra er de store og fine parkene vi har så mange av, og som fylles med studenter både dag og kveld og er alltid like kos å møte venner i. Jeg bor også ganske sentralt og da er det veldig lett og digg å bare kunne gå/sykle til alt!

Helt fra starten av følte jeg at jeg ble tatt sykt bra imot, og folk var veldig åpne. Det finnes alle slags mulige verv, foreninger og idrettslag man kan melde seg inn i, og fikk mye god informasjon om det på starten. Synes selv det var vanskelig å velge hva jeg skulle være med i, men er nå med i 4 verv i linjeforeningen min, og er fortsatt masse jeg vil være med på!

I linjeforeningen til Energi og Miljø (Emil) blir det også arrangert mye forskjellige arrangement og aktiviteter i løpet av året, som for eksempel julebord, åretur, ulike fester, fjelltur, hyttetur, og mye annet! Det å studere kan ofte være tøft og vanskelig, men med et så bra studentmiljø blir det mye lettere å komme seg gjennom dagene. Det er veldig ofte noe å glede seg til som gjør at de harde tidene blir verdt det!

Er det gode muligheter for utveksling?

Jaa, er veldig mange på Energi og Miljø som velger å ta enten ett eller to semestre i utlandet! NTNU samarbeider med skoler over hele verden, så her er det bare å velge! Det eneste er at noen skoler kanskje har begrensede plasser så ikke sikkert man kommer inn akkurat der man vil. Utvekslingen blir gjort i løpet av 3. eller 4. klasse, og selv håper jeg på å få reist i 3. klasse i 2 semestre.

Hva kunne du tenkt deg å jobbe med etter du er ferdig med studiene?

Ettersom jeg kun har gått 1 år og ikke har fått prøvd meg på de mer relevante fagene vet jeg ikke helt hva jeg liker enda. Men akkurat nå synes jeg det virker veldig interessant med passivhus og plusshus som er hus som er selvforsynt med energi, og ser for meg at det er noe jeg kunne jobbet med.

Det er veldig mye forskjellig man kan bli når man har fullført Energi og Miljø, og det kan man lese mer om her.

Har du noen tips til nye studenter på Energi og Miljø eller studenter generelt?

Ikke ta det veldig tungt hvis du føler at det går veldig tregt med fagene og synes det er vanskelig, det er helt normalt. Vanligvis løser mye seg opp i eksamensperioden når man setter seg enda mer inn i fagene og tar eksamenskurs. Det var flere ganger det første semesteret hvor jeg følte at jeg ikke klarte noe og tenkte jeg kom til å stryke på eksamen, men det skjedde ikke og det gikk ganske greit. Og ikke vær redd for å spørre andre om ting, ofte sliter andre med det samme.

Meld dere inn i verv og studentforeninger! Man får så mye ut av det, både sosialt og erfaringsmessig. Ikke minst ser det å ha deltatt i frivillige verv veldig bra ut på CV-en og kan hjelpe til med å skaffe deg sommerjobb eller fast jobb etter studiet.

Det var alt for denne gang!

Er det noe mer du lurer på? Sjekk ut linkene under for mer informasjon!

Signe, interaksjonsdesign, 4. år

Leave a Reply