Ukas student: Tegnspråk og tolkning

Har du søkt Tegnspråk og tolkning på NTNU til høsten? Eller kanskje er du bare nysgjerrig på hva studiet går ut på? Da er dette blogginnlegget for deg!

Ukas student er Iben Pernille som studere Tegnspråk og tolkning på NTNU i Trondheim. La oss ta en nærmere titt på hennes studiehverdag!

Kan du fortelle litt om deg selv?

Hei! Jeg heter Iben Pernille og 23 år gammel fra Oslo. Jeg er i ferd med å starte mitt tredje år på bachlor i tegnspråk og tolking. Før jeg startet studiet tok jeg fagbrev som barn- og ungdomsarbeider. I fritiden min gjør jeg mye innenfor døvesamfunnet i Trondheim. Jeg er også glad i å fargelegge, være med venner og høre på musikk. 

Hvorfor valgte du å studere tegnspråk og tolking?

Jeg har vært interessert i tegnspråk siden jeg var elleve år gammel og så det på tv for første gang. Jeg prøvde lenge å finne kurs og apper så jeg kunne lære det selv, men det var vanskelig. Da jeg begynte videregående skole og tegnspråk ikke var et alternativ, så fokuserte jeg på andre interesser. Så kom valget om videre utdanning og jeg fikk endelig muligheten til å lære meg tegnspråk og få en god, nyttig utdanning på kjøpet. Tegnspråk er utrolig spennende og nyttig og jeg er kjempe glad jeg valgte dette, da det har gitt meg en vei inn i et fantastisk miljø. 

Må man kunne tegnspråk før studie og er tegnspråk universelt? 

Nei, man må ikke kunne tegnspråk før man starter studie. Før var dette studie toårig, men det ble utvidet med et år som da er fokusert på å lære språket uten noe tidligere kunnskap. Man lærer språket, lingvistikk og kultur og historie i førsteklasse. Mange lurer på om tegnspråk er universelt, men det er det absolutt ikke. Tegnspråk oppstår på samme måte som talespråk gjør. Det vil si at hvert land har sitt eget tegnspråk og det finnes dialekter også. 

Hvordan ser en typisk studieuke ut for deg?

Studieukene våre har vært konsise med undervisning, mye læring og fokus på tegnspråk. Vi har hatt en studiedag i uka som jeg har brukt til lesing av pensum. Etter skoletid er studieuken min fylt med mye tegnspråk. Jeg drar fast på onsdagstreff med RAFT som er en tegnspråklig gruppe. Dette er en utrolig plattform for å lære og øve tegnspråk. Når jeg ikke har undervisning eller gjør noe med raft så er jeg hjemme og ser serier og lager mat. 

Er tegnspråk vanskelig å lære?

Både ja og nei. Hvis du er aktiv utenfor studie så går det relativt fort å lære tegnene. Det som er vanskelig er grammatikken og reglene, men det kommer etter hvert. En ting jeg gjorde for å huske tegn fort og lære meg å bokstavere raskt det var å sitte på bussen og bokstavere alle busstoppene og gjøre alle tegnene jeg kunne så hvis jeg så t blått hus så gjorde jeg tegnene for blått hus et hjalp meg veldig mye. 

Er tegnspråk det sammen som norsk talespråk? 

Nei, mange tenker at norsk tegnspråk er norsk, men med tegn istedenfor tale, men sånn er det ikke. Tegnspråk har egen grammatikk, og har et annet sett med regler en det norsk har. 

Hvordan liker du Trondheim som studieby? Hvordan er studentmiljøet?

Trondheim er en utrolig flott studentby. Jeg trives veldig godt her og syntes det er gode muligheter for alle. Selv så drikker jeg ikke, men jeg har funnet flere studenttilpassede aktiviteter som ikke er basert på alkohol, noe jeg setter utrolig stor pris på. 

Jeg flyttet hit for to år siden uten å kjenne et eneste menneske i byen som var veldig skummelt. Men jeg bor i en flott studentby som heter Steinan og ble positivt overasket over hvor lett det var å få kontakt med folk. Studentbyene har gjerne Facebook grupper der man kan spørre om hjelp, om å låne ting eller finne på noe. 

Jeg er også utrolig glad for at jeg ble med i RAFT helt fra starten a studie. Det hjalp veldig både for utviklingen min i språket og jeg fant lett folk med samme interesse som meg og jeg ble fortere kjent med de i klassen min. Er det en ting jeg virkelig anbefaler så er de å bli med i en gruppe eller organisasjon. 

Hva kunne du tenke deg å jobbe med når du er ferdig med studiene?

Når jeg er ferdig med studiene vil jeg gjerne bruke begge utdanningene mine. Så jeg ønsker å bruke fagbrevet mitt og jobbe på skole, og jeg vil bruke bacheloren min for å jobbe som tolk. Så jeg håper på jobb som tolk i barneskole, eller så kunne jeg tenke meg å jobbe i barnehage for døve og hørselshemmede. 

Det var alt for denne gang!

Er det noe mer du lurer på? Sjekk ut linkene under for mer informasjon!

Signe, interaksjonsdesign, 4. år

Leave a Reply