MINE BESTE TIPS TIL NYE STUDENTER

I sommer leverte jeg masteroppgave etter å ha studert på NTNU i syv(!) år! Her spanderer jeg mine beste råd til ferske studenter, som jeg skulle ønske noen hadde fortalt meg da jeg selv ble immatrikulert.

  1. Ha troen på deg selv

Dette er kanskje det viktigste tipset jeg kan gi til nye studenter. Når man plutselig får presentert ting i forelesninger som er på et ganske annet nivå enn det man er vant til fra VGS er det fort gjort å bli litt paff, og tenke at dette er for vanskelig for meg. Dette har jeg også diskutert med andre medstudenter i senere tid, og de aller flest av oss følte oss ærlig talt ganske dumme i de første forelesningene.

Mange kommende sivilingeniør-studenter får en slik opplevelse i matematikk-undervisningen allerede de første ukene på universitetet. Heldigvis er dette ikke representativt for vanskelighetsgraden på resten av pensum, men det setter likevel en støkk i mange. Jeg tipper NTNU gjør dette for å få ferske studenter til å skjønne at her må det jobbes, men ærlig talt tror jeg de fleste egentlig er veldige klare over det uansett.

Det som kan være fint å tenke på, når man synes ting er litt krevende, er at det er den samme poenggrensen som gjelder for alle som har kommet inn på et studieprogram. Altså er det ingen grunn til å tenke at du er mindre intelligent enn andre i klassen. Jobb hardt og behold troen på deg selv, så kommer ting til å ordne seg i det lange løp!  

STOR OVERGANG FRA VGS: Om du føler deg litt dum i forelesningene er du ikke alene! Heldigvis finnes det mange på NTNU som kan hjelpe deg!

2. Benytt deg av hjelpen som er tilgjengelig!

Dette bygger videre på det forrige punktet, for som ny student er det fort gjort at du føler deg litt alene når du sitter og jobber med noen oppgaver som er vanskelige å få til. Heldigvis har NTNU de siste årene forstått at mange studenter trenger litt ekstra hjelp og assistanse i en del av vanskelige fagene. Dermed har det blitt etablert en rekke forskjellige tiltak som skal gjøre det lettere å få støtte i de vanskelige fagene, mattelab er et godt eksempel på akkurat dette. Hvordan disse hjelpetiltakene blir under den pågående pandemien har jeg ikke full oversikt over, men at det kommer til å bli noen form for veiledning og assistanse kan du være helt trygg på! Info om dette finner du på de forskjellige fagsidene på Blackboard.   

Fadderperioden er en bra tid for å få ny venner, men det er også gode muligheter for å stifte nye vennskap etter disse ukene.

3. Ikke fortvil om du ikke finner en vennegjeng i løpet av de første ukene

Mange nye studenter har hørt at fadderuken er den viktigste tiden for å finne nye venner, og selv om det sikkert er en del rett i det er det ikke slik at vennetoget har gått etter de første to ukene. Selv har jeg fått flere av mine beste venner underveis i studietiden, blant annet gjennom frivillige verv, men også ved å være med på hytteturer, treninger, fester osv. Nå er naturligvis en del av disse aktivitetene noe redusert på grunn av Corona, men når pandemien en dag er over er det bare å komme seg ut, møte folk og være aktiv!

4. Engasjer deg og bli med på ting!

Dette henger egentlig ganske tett sammen med forrige punkt, men det å engasjere seg i løpet av studietiden er noe alle burde gjøre. På NTNU finnes det en uendelig mengde muligheter, uansett hva du er interessert i! Å ha et frivillig verv kan gi deg både gode venner og mye nyttig erfaring, jeg har i alle fall fått begge deler. Dessuten er det også godt å ha på CV-en når du etterhvert skal søke jobb! Frivillige verv har vi skrevet om her på bloggen ved flere anledninger, blant annet her.

ANBEFALES!: Utveksling til Italia er definitivt et av høydepunktene fra studietiden min!

5. Dra på utveksling!

NTNU er gode på å tilrettelegge for at vi studenter skal få dratt på utveksling, omtrent hvor som helst i hele verden. Akkurat nå er situasjonen naturlig nok litt annerledes, men for dere som starter nå blir det forhåpentligvis gode muligheter for utveksling som “vanlig”. Selv var jeg et halvt år i Bolonga i Italia og stortrivdes med det. Å bli kjent med en annen kultur, og lære seg et nytt språk, som jeg gjorde, er ting som har gitt meg en trygghet mtp. å for eksempel skulle jobbe i utlandet i fremtiden. Ikke minst er det også herlig med et lite avbrekk fra NTNU i løpet av studietiden. Da setter man fort ekstra pris på studiehverdagen her hjemme i Norge når man returnerer fra utlandet. Mer om mitt utvekslingsopphold i Bologna kan du finne i et eget innlegg her.

6. Bo i kollektiv! (i alle fall i noen år)

Etter å ha bodd i forskjellige kollektiv i til sammen syv år kan jeg på det sterkeste anbefale alle å gjøre dette i alle fall noen år i løpet av studietiden. Det å bo i kollektiv har gitt meg utrolig mye glede, lærdom, og også noen utfordringer. Om du er redd for å ikke få venner er dette også en prima løsning, da det i et kollektiv som regel alltid er noen hjemme som man kan prate med. Selv har jeg også blitt kjent med mange hyggelige folk som har vært på besøk hos de andre i kollektivet. I blant kan kollektivlivet naturligvis være slitsomt, men å lære seg å bo sammen med andre som er ulik en selv er uansett en fin erfaring å ta med seg videre i livet.

Det var det jeg hadde å by på i denne omgang. Et stort lykke til til alle dere som starter studentlivet under litt spesiell omstendigheter i disse dager, forhåpentligvis kommer dere til å ha en like super tid som jeg har hatt!


Husk at du alltid stille oss dine spørsmål her på bloggen, på Instagram @ntnustudent, eller på Facebook @NTNU neste stopp.

Peter. Indøk. 5.år  

Leave a Reply