Ukas student: Musikkvitenskap

Har du søkt Musikkvitenskap på NTNU til høsten? Eller kanskje er du bare nysgjerrig på hva studiet går ut på? Da er dette blogginnlegget for deg!

Ukas student er Anders som studerer Musikkvitenskap på NTNU i Trondheim. La oss ta en nærmere titt på hans studiehverdag!

Kan du fortelle litt om deg selv?

Hei! Jeg heter Anders, og er 20 år. Jeg har bodd i Trondheim i to år nå, og i høst begynner jeg på tredjeåret av en bachelorgrad i musikkvitenskap. På det som føles som langt mindre enn to år har jeg rukket å ha verv både i linjeforening og på Studentersamfundet, og falt hals over hode for Trondheim!

Hvorfor valgte du å studere musikkvitenskap?

Helt fra jeg var liten har jeg hatt en enorm kjærlighet til musikk, men å forstå ting som hva musikk er, hva den gjør for oss mennesker og hvorfor musikk finnes i alle menneskelige samfunn har jeg alltid likt mer enn å øve. Så da jeg gikk tredjeåret på musikklinja anbefalte rådgiveren meg å søke musikkvitenskap, og siden da har jeg forelska meg fullstendig!

Hva er egentlig musikkvitenskap?

Veldig mange lurer på hva vi faktisk studerer på musikkvitenskap, og jeg bruker å si at musikkvitenskap er alt med musikk bortsett fra å spille. Vi spiller faktisk en del musikk, men musikkvitenskap er alt fra å skrive musikk og å lære improvisasjon til å lære hvordan musikk og språk henger sammen og hvordan musikk fungerer i kultur. Musikkvitenskap er i grunn å forstå hvordan musikk fungerer og hva det er, sånn egentlig, og det er et helt utrolig spennende fagfelt!

Trenger man å kunne mye musikkteori før man begynner?

Forkunnskaper i musikkteori er litt som å ha joggesko til å løpe – ikke alltid nødvendig, men det hjelper definitivt. Jeg kunne en del teori før jeg begynte, så for min del har det gått fint. Mange andre har begynt mer eller mindre på bar bakke og klart seg uten problemer. Om du er i tvil er det gjerne ikke vanskeligere enn å lese seg opp på nettet – og så er lærerne veldig flinke til å møte deg på ditt kunnskapsnivå.

Hvordan ser en typisk studieuke ut for deg?

På musikkvitenskap er klassene små, rundt tretti stykker, og på førsteåret har man som regel felles undervisning fire-fem dager i uka. I tillegg har alle studentene på musikkvitenskap en time hovedinstrumentundervisning i uka, hvor du sitter én til én med læreren din og jobber med repertoar. På andreåret får man velge mye mer hva man vil gjøre selv og kan ta en del valgfrie emner i tillegg til litt obligatorisk undervisning. Dagene blir fort fylt med enten øving eller å jobbe med forskjellige oppgaver, og da er det flott at studiemiljøet på linja er så bra! Jeg har sittet mange en lang kveld på campus på Dragvoll og jobba med innleveringer sammen med andre i klassen – ting som å skrive små korsatser sammen, drive på med gehørtrening – og blitt kjempegode venner med folk i prosessen! 

Hvordan liker du Trondheim som studieby?

Jeg har alltid følt meg veldig hjemme som student i Trondheim, og har alltid vært kjempeglad for at jeg kom hit! I mange år holdt jeg fast at jeg ikke er et bymenneske, men jeg har forelsket meg fullstendig i Trondheim. Uansett hvem jeg snakker med er alle fulle av lovord om å studere i Trondheim, det virker virkelig som folk finner seg virkelig til rette her!

Hvordan er studentmiljøet?

Jeg har falt fullstendig pladask for Trondheim både som studieby og som by å bo i! Nå har jeg vært frivillig på Studentersamfundet i tre semestre og vært i styret for linjeforeningen på musikkvitenskap mine tre første semestre i byen, og hele tiden har jeg møtt så mange utrolige mennesker. Noen av mine aller nærmeste venner er folk jeg har møtt gjennom studiet og studentfrivilligheten! Musikkvitenskap er også ei linje som er liten nok til at man blir ordentlig kjent med folk man går der sammen med, uavhengig av hvilket år man går. I tillegg er miljøet mellom de tre musikkstudiene i Trondheim kjempevennlig, så jeg har alltid kost meg masse med medstudentene mine!

Hva kunne du tenke deg å jobbe med når du er ferdig med studiene?

Min største drøm er å kunne leve som komponist, men for øyeblikket frister det like mye å enten bli lærer eller fortsette i akademia. Jeg vet jeg kommer til å ta mastergrad i musikkvitenskap uansett, så enda håper jeg bare på å kunne utsette fremtiden litt til!

One thought on “Ukas student: Musikkvitenskap

Leave a Reply