Dette MÅ du vite som ny sykepleierstudent!

Fotograf: Tony Hall

Når du begynner på et nytt studie er det mange ting som må fikses før/etter studiestart. Hvis du i tillegg er sykepleierstudent er det litt mer du må tenke på enn å bare få en oversikt over pensumbøker. Vi har derfor samlet en del tips og triks fra sykepleierstudenter i Ålesund, Gjøvik og Trondheim for å sikre at alle dere nye studenter får den best mulige studiestarten!

Oversikt over pensum

Første tipset handler nettopp om å få oversikt over pensumbøkene slik alle nye studenter må gjøre. Men, må du kjøpe alle bøkene helt nye, eller går det fint å kjøpe brukt? Er den nyeste utgaven fra 2016 er det stor sannsynlighet for at noen selger den brukt, enten via Facebook-grupper eller nettsider som bookis.com og ibok.no. Har det kommet ut en ny utgave i år av en bok, bør du vurdere å kjøpe den ny på grunn av ny forskning etc. som er viktig å få med seg. Det står ofte fremst i bøkene hva som er forskjellen mellom den nyeste utgaven og den som kom tidligere. Er det ikke mye som er forandret, kan du vurdere å kjøpe den gamle utgaven brukt og spare penger. Kjøper du en gammel utgave må du være obs på at sidetall kan være forskjellige, så når foreleseren referer til noe så kan det være at det ligger på et annet sidetall i din bok. Husk å hør med folk som går på studiet, for eksempel faddere om tips. Også foreleser kan hjelpe deg med å vurdere om du bør kjøpe brukt eller ny.

Arbeidsantrekk

Det andre tipset omhandler arbeidsantrekk du trenger til ferdighetstrening. Dette kan du få gratis hvis du melder deg inn i NSF (Norsk Sykepleierforbund), sammen med en del andre fordeler. Ønsker du ikke å melde deg inn må du kjøpe dette på egenhånd. I Gjøvik kan dette for eksempel kjøpes via health workers og/eller på nett. I Ålesund og Trondheim er det en del butikker som selger det, og color4care.no er en nettside hvor man også finner arbeidsantrekk. Men vær oppmerksom på at det er ganske dyrt å kjøpe dette på egenhånd. En ting som spesielt er dyrt er frakt, så her kan det være lurt å gå sammen med noen når dere kjøper arbeidstøy for å frakten litt billigere. 

Meld deg inn i Norsk Sykepleierforbund

Det å melde seg inn i NSF er noe nåværende sykepleierstudenter sier er et must. I tillegg til å få gratis arbeidstøy får du også verktøy som du trenger, eksempelvis saks. Du får også gratis rådgiving, håndbok for året, tidsskrift, innboforsikring og livsforsikringspakke og mye mer. Du betaler 250 kr i halvåret, noe som er et veldig bra tilbud med tanke på alt du får. Når du begynner på studiet får du mer informasjon om NSF, men det er greit å ha hørt om de på forhånd. Spesielt sånn at du ikke går å kjøper deg arbeidstøy, når du kan få det via dem. Så igjen dette ble HØYT anbefalt av alle sykepleierstudentene som ble spurt. 

Fotograf: Tony Hall

Søsterur og navneskilt

Andre verktøy du også trenger som sykepleierstudent er søsterur og navneskilt. Dette er noe du må kjøpe på egenhånd. Du får for eksempel søsterur veldig billig på Akademika. Akademika er tilknyttet campus i Ålesund, Gjøvik og Trondheim. Navneskilt kan kjøpes på for eksempel en nettside som heter gymo.no, her kan du få rabatt hvis du er medlem i NSF. På Akademika finner du også pensumbøkene hvis du skal kjøpe disse ny, de selger det ofte i pensumpakker som gjør at du sparer litt penger. Her finner du også penner, skrivebøker, kalkulatorer (som dere trenger til medikament faget) og masse mer. Et lite tips her er å kjøpe en sorteringsperm, som er lurt for å holde oversikt over alle notater.

Stetoskop

Det neste verktøyet som du blir bedt om å kjøpe er stetoskop. Her er det litt forskjellige anbefalinger fra studenter angående hva du burde gjøre ut ifra studiested. NTNU anbefaler alle sine sykepleiestudenter å kjøpe stetoskop, for å ha det i passeringstester og øvingslabb. Sykepleierstudenten fra Gjøvik sa at alle der kjøpte inn sitt eget, men at det variererte om man kjøpte inn det som ble anbefalt av skolen til 1700,- kr eller om man kjøpte et litt billigere. Det samme ble anbefalt fra studenten i Trondheim. Sykepleierstudenten i Ålesund kjøpte ikke eget stetoskop, og lånte heller fra skolen, men om det er mulig i alle sammenhenger var noe usikkert. Så her kan det være lurt å ha litt is i magen og vente til studiestart med å se om du føler behov for å ha eget eller ikke. Hør gjerne også her med faddere og forelesere om tips. 

Gode sko!

Når du er sykepleierstudent går du veldig mye, om det er mellom forelesninger eller i praksis. Det neste tipset handler derfor om å skaffe seg noen gode par med sko. Her kan det være at du allerede har noen veldig gode liggende hjemme, eller så må du kanskje gå til innkjøp av noen. Det som er mest brukt av sykepleiere er nok enten Birkenstocks eller sko fra Hoka. Det kan være litt dyrt, men se på det som en investering i fremtidig helse. Det tar på både i hofter, knær og rygg hvis du skal gå rundt med dårlige sko. Et annet lite tips er at hvis du ønsker å telle skritt og puls med pulsklokke så må du ha med deg en stor reim som passer rundt anklene. Det er ikke lov å gå med klokken rundt håndleddet, men du kan gå med det rundt anklene eller putte den i lommen.  

Fotograf: Tony Hall & Geir Mogen

Læringsverktøyet Medeasy

Noe som ble sterkt anbefalt av sykepleiestudenter i Ålesund er et læringsverktøy som heter Medeasy. Det dekker alt av pensum innenfor anatomi, sykdomslære og medikamentregning. Medeasy er en nettside for sykepleiestudenter hvor de tilbyr hele pensum som videolærebok, og du finner masse eksamensoppgaver i hvert emne. Det er egentlig en måte å få forelesningene du har gjennomgått gjennom året oppsummert via video. Supert læringsverktøy for gjennomgang av hele pensum, og skal du få utbytte av det hjelper det ikke å begynne rett før eksamen. Det er litt dyrt, men du får rabatterte priser gjennom NSF. Det anbefales også å gå i alle forelesninger, selv om de ikke er obligatoriske, spesielt når det nærmer seg eksamen. 

Les på stedets nettsider

Det siste tipset er å lese om studiet på nettsiden til NTNU.no, her får du viktig informasjon om studiestart, arbeidsklær og mye mer som kan være nyttig å få med seg. Det å delta på fadderuken er også noe som anbefales, det er en flott måte å møte nye studievenner og få «inside» informasjon fra fadderne om hvordan studiet er. Er det noe dere fortsatt syntes er uklart, eller noe dere vil forhøre dere ekstra om så er fadderne en flott informasjonskilde. De har gått studiet i 1-2 år, og sitter inne med mye kunnskap som kan være nyttig for deg å vite.

Håper at dere har fått litt svar på spørsmålene dere sitter inne med, også ønsker jeg alle en flott studiestart! 😀 

Vilde, markedsføring, innovasjon og ledelse, 3. år

Leave a Reply