Jeg har kommet til studiebyen min Ålesund, hva nå?

Foto: Karl Otto Kristiansen / NTNU i Ålesund

Når du ankommer en helt ny by kan det være litt vanskelig å vite hva du skal gjøre på frem til immatrikuleringen 10. August.  Jeg har derfor samlet en liten liste over hva du kan finne på i Ålesund, frem til studiestart. 

Forhåpentligvis har du allerede funnet deg et sted å bo før du kommer, sånn at alt som gjenstår der er å pakke ut og bli kjent med den nye hybelen eller leiligheten din. Hvis dette er fikset før fadderuken og studiet begynner, så er det én mindre ting å fokusere på når du først starer hverdagen. Av erfaring så er det mye som skjer i fadderuken og studiestart, så da hjelper det å ikke måtte stresse over bolig og flytting også. Hvis du ikke allerede har funnet et sted å bo kan du sjekke ut hybel.no for eventuelle muligheter for kollektiv, eller Finn.no for andre gode tips. 

Tiden før fadderuken er du nok veldig spent og forventingene bobler seg opp, og du sitter gjerne inne med mange tanker om det kommende studieåret. Bor du på hybel kan for eksempel de 4 dagene før fadderuken begynner føles veldig lange, spesielt hvis du ikke har et nettverk i Ålesund. Alt på denne listen kan gjøres på egenhand, men jeg vil oppfordre deg til å gå litt utenfor komfortsonen og kanskje snakke med folk på busstoppet, sette deg ned med noen på en cafe eller bare legge ut et innlegg i «Søkere til NTNU Ålesund» gruppen, og spørre om noen vil være med på eksempel en tur opp Aksla eller en burger på Molo. Bor du på hyblene på SIT, kan du prøve å banke på hos nabohyblene og høre om noen vil være med deg. Har du flyttet inn i et kollektivt kan du forhåpentligvis finne på noe med de du bor sammen med. 

Hva kan man gjøre i Ålesund? 

  • Turist i egen by: Den beste måten å bli kjent med byen du skal studere i de neste 2-3 årene, er å være litt turist. Hvis det er fint vær en dag kan du spasere rundt i sentrum, og kanskje ta deg en tur opp Aksla. Er det litt mindre fint vær så er det en super mulighet for å ta seg en tur til Moa for litt shopping, eller Atlanterhavsparken for å se litt på fisker.  
  • Kom deg ut i naturen: Som nevnt over, kan du ta deg en tur opp Aksla. Dette er den letteste måten å komme seg ut i naturen. Sukkertoppen ligger en liten busstur unna sentrum, og er også en fin måte å komme seg ut. Har du tilgang på bil er det en super mulighet til å sjekke ut strendene på Giske og Blimsanden, og er du allerede ute på Giske kan du også besøke Alnes fyr. 
  • Spis deg gjennom Ålesund: De gode matopplevelsene du kan få i Ålesund er kanskje ikke det byen er mest kjent for, men med mange flotte restauranter er det uendelig med gode oppskrifter du kan prøve. «Bacalao de Noruega» er en av rettene som er mest populær blant turister, og som bare må prøves. Ønsker du noe annet, så anbefales burgerne på Molo. Det er studentvennlige priser, lokalt brygget øl og mange gode brettspill du kan bruke. Så har du enda ikke kjøpt inn et brettspill til leiligheten, kan du godt bruke en kveld her. 
  • Studentorganisasjoner: Følg med på studentorganisasjonene sine sosiale medier, det kan være noe av de holder arrangement før fadderuken. Dermed en fin mulighet til å møte litt folk. Hvis du lurer på hvilke studentorganisasjoner som finnes, og kanskje hva en studentorganisasjon er, så finner man en oversikt på fadderweb.no (man må scrolle litt ned på siden.)
  • Bypatrioten: Bypatrioten er en side som jobber med å markedsføre det som skjer i Ålesundsområde med hovedfokus på sentrum. De har for eksempel laget en liste over ting man kan gjøre i sentrum i sommer, så trenger du flere i ideer er det bare til å sjekke ut nettsiden deres bypatrioten.com
  • Trening: Ønsker du å få trent litt før studiestart finnes det mange aktører du kan velge mellom. Hvis du ikke vil forplikte deg til et medlemskap på et treningssenter helt enda, men fortsatt har lyst til å bevege deg litt, så kan klatring og buldring anbefales. Er været på din side så er det også muligheter for litt utendørstrening med treningsapparatene på toppen av Aksla, like ved finner du også Aksla Stadio hvor det er gode muligheter hvis du liker å løpe eller spille fotball. Foretrekker du volleyball så finnes det baner for det også, men da må du trekke helt ned til Berga. 
  • Vent med å kjøpe bøker: Det er ofte lurt å vente med å kjøpe skolebøker, det er ikke forventet at du har dette på første forelesning. I starten av semesteret er det mange studenter som selger bøkene sine billig, så da kan du kjøpe det brukt fra de som gikk året før, og spare penger. Er det en ting studenter liker, så er det å spare penger der man kan! Kjøp gjerne skrivesaker og skrivebøker, men vent med skolebøkene til etter første forelesning. 

Håper listen kommer til nytte for dere ny ankommende i Ålesund, og at fadderuken og studiestarten står til forventingen. Ålesund er en fantastisk by for studenter, så jeg tror dere vil trives godt her! 

Vilde, markedsføring, innovasjon og ledelse, 3. år

Leave a Reply