Jeg kom ikke inn på førstevalget, hva nå?

Kom du ikke inn på førstevalget ditt? Fortvil ikke! I dette innlegget gir vi deg noen gode tips til hva du kan gjøre nå, og en real oppmuntring.

Hvis du søkte gjennom samordna opptak, skal du nå ha fått tilbud om studieplass. I år var det mange søkere og da blir det selvfølgelig også større konkurranse om studieplassene. Derfor kommer ikke alle inn på førstevalget sitt, men det betyr ikke at løpet er kjørt. Du har fremdeles mange muligheter, og her kan du lese om noen av dem. 

Dette skjer når du ikke kommer inn på førstevalget

Hvis du har søkt på flere studier, skal du ha fått tilbud om studieplass på en av de lavere prioriteringene dine. Du har fått plass på det studiet du har høyest på prioriteringslista di som du kvalifiserer til. 

Venteliste og suppleringsopptak

Selv om du ikke kom inn på førstevalget nå i hovedopptaket, så kan det hende at du kommer inn med suppleringsopptaket som er 29. juli. Da er det viktig at du nå setter deg på venteliste. Men for å være på den sikre siden, burde du takke ja til studieplassen du har fått tilbud om i tilfelle du ikke kommer inn på førsteønsket ditt. Det er heldigvis fullt mulig å både takke ja til studieplass og ventelisteplass, bare husk at du hvis du kommer inn på førstevalget ditt i suppleringsopptaket, så mister du studieplassen som du takket ja til i førsteomgang.

Si for eksempel at du søkte datateknologi på førsteplass og energi og miljø på andreplass. I hovedopptaket får du tilbud om plass på energi og miljø, og takker ja til den plassen i tillegg til å sette deg på venteliste for datateknologi. I suppleringsopptaket får du tilbud om plass på datateknologi, og da forsvinner tilbudet om plassen på energi og miljø. 

Husk at siste frist for å takke ja til studieplass og sette deg på venteliste er fredag 24. juli.

Hvis du ikke får tilbud om ny studieplass i suppleringsopptaket har du fortsatt plass på det studiet du takket ja til i førsteomgang. En siste mulighet er etterfyllingsopptaket, som er ca. 4. august. Hvis du da får plass på studiet hvor du står på venteliste, kan du velge om du skal takke ja til det studiet, eller om du vil beholde plassen på studiet du fikk tilbud på i hovedopptaket. 

Søke restplass

Rett etter at hovedopptaket er gjort, blir det mulig å søke restplasser. Her er det førstemann til mølla! Så hvis du vurderer å søke restplass burde du gjøre det så raskt som mulig. Årets restplasser finner du her

Tenk positivt

Hvis du ikke kom inn på førstevalget i hovedopptaket, er det selvfølgelig mulig at du ikke gjør det i det hele tatt dette året. Men det behøver ikke å være noe negativt – tvert imot! Husk at du satt opp flere studier på prioriteringslista di for en grunn, og at 2., 3., 4., 5.-valget kan bli vel så bra! 


Kanskje har du sett for deg en bestemt jobb i fremtiden? Da er det fortsatt ikke et problem at du ikke kom inn på førstevalget. Det er mange veier til de aller fleste jobber i dag, og i verste fall så får du bare litt ekstra erfaring på veien mot målet. Og det er ikke så ille, må jeg si 😄


Når du starter å studere vil du få mange erfaringer, uansett hva slags studie du begynner på. Du vil oppleve hvordan det er å flytte for seg selv i en studentby, du får være student og leve det glade studentliv, og alle studier vil gi deg kunnskap og erfaring som du får bruk for senere i livet – enten i videre studier, i jobbsammenheng, eller i livet generelt. 
Hvis du får plass på et studie som du ikke helt vet hva innebærer eller hva du skal bruke til, så se på det som muligheten til å prøve noe nytt. Kanskje oppdager du at dette er noe som virkelig interesserer deg. Husk at studietiden ikke bare er til for å få seg en grad som kan gi deg en jobb, men også for å finne ut av hvem du selv er og hva du liker. Og hvis du begynner på et studie til høsten som du ikke liker så godt, så kan du alltids søke på nytt til neste år. Ett år fra eller til er virkelig ikke mye. 

Det er helt normalt i kjenne seg spent og føle på frykt når man er fersk, uansett om du går drømmestudiet eller ikke. Men det er alltid hjelp å få. Sit, altså studentsamskipnaden i NTNU-byene, har tilbud om samtale hvis du trenger det. Det kan du lese mer om her. Og NTNU Karriere kan hjelpe deg med å finne ut av hva du vil med utdanningen din, noe du kan lese mer om her.

Håper dette innlegget har gitt deg oversikt over hva du kan gjøre nå og hvilke muligheter som finnes. Og ikke minst håper vi at du føler deg litt betrygget og velger å starte studier til høsten uansett om du kom inn på førstevalget eller tiendevalget. 

Har du flere spørsmål om opptak til studier, studiestart eller livet som NTNU-student? Skriv i kommentarfeltet, eller kontakt oss på Instagram @ntnustudent eller Facebook NTNU Neste Stopp. Sjekk også ut Youtube-kanalen vår for et innblikk i livet som NTNU-student. Vi gleder oss til å høre fra deg!

Ingrid, likestilling og mangfold, 4. året

Leave a Reply