Har du søkt Grunnskolelærer 1.-7. Trinn på NTNU til høsten? Eller kanskje er du bare nysgjerrig på hva studiet går ut på? Da er dette blogginnlegget for deg!
Ukas student er Emma som studerer Grunnskolelærer 1.-7. Trinn på NTNU i Trondheim. La oss ta en nærmere titt på hennes studiehverdag!
Kan du fortelle litt om deg selv?
Hei! Jeg heter Emma, og går 3.året på grunnskolelærer 1-7. Jeg har bodd i Trondheim i fire år, og stortrives. Helt siden jeg begynte på lærerstudiet har jeg vært aktiv i ulike verv, og er opptatt av å engasjere meg. På fritiden liker jeg også å være med venner, dra på konserter og gå turer i bymarka.
Hvorfor valgte du å studere grunnskolelærer 1-7?
Jeg har alltid visst at jeg ønsket å jobbe med mennesker. Da jeg flyttet til Trondheim begynte jeg først på et annet studie, men skjønte gjennom det året at jeg ønsket å jobbe tett med barn, og virkelig utgjøre en forskjell. Derfor valgte jeg å søke grunnskolelærer 1-7, noe som jeg er veldig glad for nå.
Hvordan er det i forhold til klasser/forelesninger?
Det som er litt spesielt på grunnskolelærerutdanningene er at vi går vi i klasser. Det er ca 40 stykker i hver klasse, og de første årene har du mye fellesfag med klassen. Vi har undervisning mellom 2-4 ganger i uka, det spørs litt hvilke fag man har. På 1-7 har man matematikk, norsk og pedagogikk sammen med klassen sin, også velger man to valgfag, og havner da i ny klasse her. Da kjenner man som regel noen, og folk er flink til å finne på ting i de nye klassene også.



Hvordan ser en typisk studieuke ut for deg?
Jeg er stort sett på skolen hver dag, uansett om jeg har undervisning eller ikke. Når jeg ikke har undervisning bruker jeg tiden på å lese litt eller jobbe med gruppearbeid (som vi har en del av). Mye av grunnen til at jeg er mye på skolen er også det sosiale. Det er hyggelig å møte folk, spise lunsj sammen og dra på sosiale aktiviteter som skjer i regi av studentforeningen vår SALT. De dagene jeg ikke har forelesning er jeg fri til å bestemme over selv, så det hender jeg jobber som vikar noen dager, eller drar på tur om været er strålende.
Hvordan funger det med praksis?
Vi har som regel praksis seks uker i året. Det er forskjellig hvordan det er lagt opp på de ulike årene. Det vanligste er å ha tre uker på høstsemesteret og tre uker på vårsemesteret. Men 3.året vårsemesteret har man fem uker sammenhengede. Det semsteret har man også mulighet til å søke på utenlandspraksis. Praksisgruppene er på 3-4 stk fra orginalklassen sin. De aller fleste som går på 1-7 får praksisplass slik at man ikke trenger å flytte på seg, og om man må det, får man informasjon fra praksisseksjonen om hvordan det fungerer.
Hvordan liker du Trondheim som studieby?
Jeg visste veldig lenge at det var til Trondheim jeg ville når jeg skulle studere. Jeg hadde hørt mye positivt om byen som studentby, og jeg synes det er fin beliggenhet. Trondheim som studieby er virkelig flott. Det jeg liker best med Trondheim er at alt er veldig nært. Det er lett å dra fra campus (skolen) til en kafé i byen, eller å dra på konsert på Studentersamfundet. Har man lyst på litt friluftsliv er bymarka bare en busstur unna. Det er en livlig by, med masse ting å finne på.



Hvordan er studentmiljøet?
Studentmiljøet i Trondheim er veldig bra fordi det er så mye forskjellige man kan bli med på. Blant annet være frivillig på Samfundet, bli med i NTNU Idrett, eller være aktiv i linje/studentforeninger. På lærerutdanninga er studiemiljøet helt fantastisk. Vi har en studentforening som heter SALT (studentforening-av-lærerstudenter-(i)Trondheim), og andre studentorganisasjoner på campus. SALT arranger masse sosiale ting man kan være med, så det er noe for enhver smak. Det er alt i fra strikking, tur, quiz og håndball til klatring, Åre-tur og vårball. Lærerstudenter er generelt veldig imøtekommende og hyggelige, så jeg fant meg fort til rette her. Jeg anbefaler å bli med på ulike arrangementer når man starter, for der møter man masse folk og får gjøre kule ting.
Hva kunne du tenke deg å jobbe med når du er ferdig med studiene?
Etter at jeg har vært i praksis på småtrinnet (1-4), har jeg veldig lyst til å begynne å jobbe der. Det som er fint med å ta 1-7 er at man kan jobbe med skolestarterne i 1.klasse, eller jobbe med 7.klasse som snart er klar for ungdomsskolen. I tillegg er det ettertraktet med lærere som har tatt 1-7.utdanning.
Det var alt for denne gang!
Er det noe mer du lurer på? Sjekk ut linkene under for mer informasjon!
Signe, medievitenskap, 3. år