Ukas student: Statsvitenskap

Har du søkt Statsvitenskap på NTNU til høsten? Eller kanskje er du bare nysgjerrig på hva studiet går ut på? Da er dette blogginnlegget for deg!

Ukas student er Ingrid som tar en bachelor i Statsvitenskap på NTNU i Trondheim. La oss ta en nærmere titt på hennes studiehverdag!

Kan du fortelle litt om deg selv?

Hei! Jeg heter Ingrid, er 20 år gammel, og går førsteåret på bachelor i statsvitenskap! På videregående gikk jeg studiespesialisering, og før jeg begynte å studere hadde jeg et friår hvor jeg jobbet og reiste. Ved siden av studiene har jeg verv i både studentmediene og linjeforeningen vår, Leviathan. Begge vervene har vært utrolig spennende og lærerike! Jeg er også veldig glad i å trene og være med vennene mine, enten om det er middag eller fest!

Hvorfor valgte du å studere statsvitenskap?

Jeg har alltid vært interessert i alt som har med politikk og samfunn å gjøre. På videregående var ett favorittfagene mine sosialkunnskap. Det ga mersmak på å lære mer om hvordan samfunnet vi lever i er konstruert. Studiet er også veldig allsidig og er innom flere fagområder, som gjør at man får et bredt spekter av jobbmuligheter. Dette var også veldig positivt for meg som i utgangspunktet var litt usikker på hva jeg ville studere.

Hva slags forkunnskaper bør man ha for å studere statsvitenskap?

Man trenger egentlig ikke så mye forkunnskaper, men med interesse for samfunn, politikk og mennesker kommer du langt! Jeg hadde sosialkunnskap på videregående, og synes det var et ga et godt utgangspunkt. Likevel kjenner jeg mange som kun hadde realfag på videregående, og de klarer seg kjempebra. Studiet innebærer mye lesing, så en interesse for det vil også være en fordel. Jeg vil også si man har en fordel dersom man er god til å formulere seg skriftlig. Det legges mye vekt på å skrive tydelig og akademisk!

Hvordan ser en typisk studieuke ut for deg?

En typisk studieuke varierer veldig! Det første året har vi til sammen fire emner, hvor det skal leveres én obligatorisk semesteroppgave til hvert emne. Undervisningsformene vi har er både forelesninger og seminarer, som jeg liker å delta på. Det er mye pensum å lese igjennom, og for meg er det veldig givende å ha noen som forklarer stoffet i tillegg. Etter å ha deltatt i forelesning ender jeg ofte opp med å ta en pause i kantina med de andre fra studiet. De dagene hvor jeg ikke har undervisning bruker jeg på å ta igjen pensum, og da benytter jeg meg ofte av de forskjellige lesesalene rundt i byen. På ettermiddagen pleier jeg å trene, være med venner eller bruke tid på vervet mitt.

Hva skulle du ønske du visste før du begynte på studiet?

At det er lurt å lage en leseplan tidlig i semesteret! Det er mye pensum man skal igjennom, så man sparer seg for veldig mye stress dersom man jobber jevnt og får oversikt tidlig. Jeg skulle også ønske jeg visste hvor bredt studiet er. Vi er innom mange forskjellige fagområder, blant annet historie, økonomi og politikk. Det synes jeg er veldig interessant! Det er også fint å vite at hvis man har et årsstudium fra før, kan man fullføre bacheloren i statsvitenskap på to år. Siden statsvitenskap er så allsidig, finnes det flere årsstudium man kan velge i breddeåret som vil være relevante. Dette gjør også at det er veldig enkelt å kombinere studiet med utveksling!

Hvordan liker du Trondheim som studieby?

Trondheim er en fantastisk studentby! Den er akkurat passe stor, med et godt kollektivtilbud. Jeg flyttet hit uten å kjenne noen, men fant raskt ut at mange var i samme situasjon. Det gjorde at folk var veldig åpne, og det var veldig lett å bli kjent med nye folk!

Studentfrivilligheten står veldig sterkt, noe jeg tror er med på å skape det unike studentmiljøet i Trondheim. Det er veldig lett å finne noe man kan engasjere seg i – alt fra idrett til festivaler. Samfundet er en flott møteplass, og der skjer det alltid noe gøy i både hverdager og helger.

Hvordan er studentmiljøet?

Jeg synes studentmiljøet er veldig bra! Vi er mange på studiet, men det er likevel veldig lett å bli kjent med andre. Jeg opplever alle som veldig åpne og engasjerte! I seminarene blir vi delt inn i mindre grupper, hvor man blir kjent med medstudenter. I tillegg har linjeforeningen ofte arrangementer som gjør det lettere å bli kjent på tvers av kullene. Det arrangeres ofte mindre arrangementer som quiz eller politisk prat, i tillegg arrangeres det også større arrangementer som utenlandstur og høstgalla.

Kan man ha jobb ved siden av studiet?

Ja, det er veldig mange som har det. Det er ikke skole på kveldstid, og heller ikke hver ukedag. Dersom man prioriterer tiden sin riktig er det ikke noe problem!

Hva kunne du tenke deg å jobbe med når du er ferdig med studiene?

Siden jeg bare er på første året, holder jeg alle muligheter åpne. Jeg interesserer meg for veldig mye! Statsvitenskap kan brukes som et springbrett til utrolig mye forskjellig. Jeg har et ønske om å gjøre verden til et litt bedre sted, så jeg har en drøm om å jobbe med menneskerettigheter – gjerne internasjonalt.

Det var alt for denne gang!

Er det noe mer du lurer på? Sjekk ut linkene under for mer informasjon!

Signe, medievitenskap, 3. år

3 thoughts on “Ukas student: Statsvitenskap

Leave a Reply