Ukas student: Interaksjonsdesign

Har du søkt Interaksjonsdesign på NTNU til høsten? Eller kanskje er du bare nysgjerrig på hva studiet Interaksjonsdesign går ut på? Da er dette blogginnlegget for deg!

Ukas student er Henriette som tar en bachelor i Interaksjondesign i Gjøvik. La oss ta en nærmere titt på hennes studiehverdag!

Kan du fortelle litt om deg selv?

Hei! Jeg heter Henriette og er 22 år. Jeg er en bachelorsturdent og går andre året på linjen Interaksjonsdesign. Jeg gikk rett fra VGS til å studere på universitetet. Før interaksjonsdesign,  gikk jeg et år med Teknologidesign og ledelse på NTNU. Fant etter hvert ut av det ikke var riktig linje, så søkte meg inn på Interaksjonsdesign. Veldig fornøyd med valget.

Hvorfor valgte du å studere Interaksjonsdesign?

Etter å ha studert et år med Teknologidesign og ledelse, fant jeg ut av jeg ønsket et mer kunstrettet design studie. Jeg har bakgrunn i kunst og håndverk, så viste at det var en design-retning jeg vill studere fra begynnelsen. Da jeg leste igjennom studieguider og NTNU’s egen beskrivelse av studie, virket det veldig interessant og relevant for meg. I tillegg ble jeg også fortalt av kjente, at de trodde dette ville være en veldig god linje for meg. Det var et studie som ville gi meg det kreative jeg ønsket, samt et godt jobbmarked etter studiet noe jeg synes var veldig beroligende å vite.  

Hva er det en Interaksjonsdesigner gjør, og hvilke egenskaper bør man ha?

En interaksjonsdesigner lager tjenester og apper som er med fokus på brukervennlighet. Vi designer møte mellom menneske og maskin. Man jobber for å finne gode løsninger på problemer slik at folk skjønner hva de skal gjøre i de ulike tjenestene.

Jeg tror du burde være god til å lytte til folk, slik at du kan forstå dem og deres problemer ved en tjeneste. Du burde være løsningsorientert, slik at du kan finne løsninger på problemer. Du burde være god på å jobbe i grupper og samarbeide for å nå gode og kreative løsninger. Du bør ha en grunnleggende kompetanse i digitale programmer som f.eks. Adobe programmer. Det er også en god egenskap å kunne formidle ideer og løsninger visuelt. Alt dette er ting du vil lære i løpet av studiet!

Er en interaksjonsdesigner en UX designer?

Ja, Interaksjonsdesign går inn i kategorien UX design.

Hvordan ser en typisk studieuke ut for deg?

Interaksjonsdesigner er en miks av Grafisk designer og webkoding. Det er mange fag som går på tvers av disse to linjene, der man har en vis andel fag med grafisk og en vis andel med webkoding. 

I løpet av studie er timeplanen somregel aldri lik uke fra uke. Den ene uken kan vi ha bare en dag med undervisning, mens en annen har vi fem fulle dager. Noe du kan forvente er MYE gruppearbeid og prosjekter. Omtrent hvert fag til nå har minst et prosjekt per semester som oftest ble utført i grupper. Prosjektene er aldri like og varierer i størrelse. Selve utførselen av oppgavene vil være ganske like i mange fag, som alle bygger på hverandre. For hvert semester, vil man lære litt mer for å utfylle og utføre prosessen enda bedre. Dette er bra, for det er veldig mange metoder vi skal lærer for å lage brukervennlige tjenester. Og alle metoder passer ikke til alle prosjekter. Så selv om vi har mange dager i timeplanen som ikke er fylt opp med undervisning, vil du fortsatt ha mye å gjøre i gruppeoppgaver og innleveringer.

Studiet i Corona tiden har i min erfaring vert grei. Corona kom på et tidspunkt der mesteparten av de viktigste delene av prosjektene som krevde fysisk deltakelse var utført. Det førte med seg noen konsekvenser for prosjekter og påvirket blant annet brukertesting (som vi gjør mye av), men dette er noe lærerne hadde forståelse for.

Har studieløpet forandret seg da det ble gjort endringer i poengsummer og fag, fra det du har gått?

Jeg har gått studieløpet med 10 poengs fag, og er det siste året med disse fagene. Nye studenter får fire fag (et fag mer enn meg) med 7.5 poengs fag. Dette vil naturligvis medføre at det ikke er helt det samme fagene og innholdene, der fag får nye navn, nye emner og litt forskjellige fokus. Innholdet blir nok mye av det samme i den større skalaen.

Hvordan liker du Gjøvik som studieby?

Gjøvik er veldig grei studentby. Den er stor nok for meg i studieårene. Jeg bor i sentrum, så har veldig kort vei til alt. Tog mulighetene gjør det veldig enkelt å komme seg hjem hvis man ønsker det, og gjør at man ikke føler seg helt låst i byen. Veldig mange gode tilbud for aktiviteter, f.eks. shopping, gå turer, trene, dra på standen, studentgrupper, og mye annet.  Ønsker man noe Gjøvik ikke har, er det kort vei til Lillehammer, og 2 timer tog til Oslo.

Hvordan er studentmiljøet?

Jeg synes studiemiljøet er bra. Merker det varierer veldig fra klasse til klasse hvordan miljøet er, og det har mye med hva du selv gjør det til. Ønsker du å være på og aktiv, er det mange tilbud for det, som blant annet volleyball eller konserter på Huset. Huset er det ofte ting som skjer. Vil du fokusere på skolen og arbeidet, eller starte en klubb. Eller ønsker du å trekke deg tilbake og gjøre din egen ting er det også fult mulig. Du velger helt selv hva du ønsker!

Hva kunne du tenke deg å jobbe med når du er ferdig med studiene? 

Etter studie vil jeg jobbe som Interaksjonsdesign. Jeg har ingen planer om å studere videre eller noe annet med det første. Jeg synes er det er veldig gøy å lage apper og tjenester, og har veldig lyst til å jobbe lære mer om det. Jeg er selv vledig nysgjerrig på hvordan arbeidslivet som en Interaksjonsdesigner er, og hvordan prosessene for å lage ulike tjenester er i den «virkelige» verden. Det er mye man lærer i studiene som gjør at jeg føler meg forberedt og gleder meg til å se det i virkeligheten. Jeg er også veldig interessert i prosessen fra å ha en ide til et ferdig produkt, noe jeg vil å innblikk i ved å jobbe.

Det var alt for denne gang!

Er det noe mer du lurer på? Følg linkene under for mer informasjon, eller send oss en melding på vår instagram (@ntnustudent)!

Signe, medievitenskap, 3. år

Leave a Reply