Skal du bli ingeniør?

Har du tenkt å studere for å bli Ingeniør? Det er det mange som vil! Men, vet du egentlig hva denne tittelen innebærer?

I våres moderne samfunn har ingeniører en viktig rolle. Vi trenger ingeniører innenfor alle industrier i samfunnet. En ingeniører er med å utvikle teknologien i alle mulige felt for eksempel datamaskiner, fly, bygninger, sykehus og mye mer. Ingeniører har også ansvar for planlegging og beregninger av forskjellige prosjekter som bygg, elektriske anlegg og så videre.

Ingeniør er en yrkestittel, men ikke en beskyttet tittel. Det vil si at det er ingen krav om utdannelse for å jobbe som en ingeniør. Så du kan få jobb som ingeniør om du har nok erfaring og kunnskap innenfor et felt. Om du er sivilingeniør har du en beskyttet tittel. Det vil si at det kreves masternivå innenfor teknologisk utdanning som gir deg status som sivilingeniør.

Du velger som regel en ingeniørutdannelse innenfor ett felt som data, elektro, kjemi, maskin, bioteknologi, kjemi eller bygg. Gjennom utdanningsløpet får du muligheter å spesialisere deg innenfor et felt som du interesserer deg for. Om du for eksempel begynner på elektroingeniør(bachelornivå) har du tre mulige spesialiseringer innenfor utdanningen. Det finnes automatisering og robotikk, elektronikk og sensorsystemer eller Elkraft og bærekraftig energi. På masternivå er det enda flere og dypere spesialiseringer.

Hva er det som kjennetegner en utdannet ingeniør?

En utdannet ingeniør skal ha god kompetanse innenfor realfag som matematikk og generell fysikk. En ingeniør skal ha fordypning innenfor ett fagfelt som gjør at dem skiller seg fra de andre ingeniørutdannelsene. Det meste av utregningene en ingeniør gjør stammer fra fysikken. Det å dekke alle sider av fysikken i en utdanning er vanskelig, derfor har man spesialiseringer og så mange forskjellige ingeniørutdanninger. En dataingeniør skal ha mye kunnskap innenfor programmering, mens en elektroingeniør skal kunne beregne elektriske kretser.

Det er tydelig at ingeniører sørger for teknologiutvikling i samfunnet. I 1700- tallet startet den industrielle-revolusjonen. Da var det ingeniører som utviklet ny teknologi og smarte løsninger innenfor fabrikkproduksjon. Dette gjorde at arbeidsfordelingen i samfunnet ble drastisk endret. Når flere begynte å jobbe i fabrikker måtte jordbruket få ny teknologi for holde oppe en høy produksjon av matvarer. Da ble lagd maskiner, verktøy, vannspredere og masse mer. Dette var flere 100år siden, men har teknologien stoppet opp? Selvfølgelig ikke!

I dagens samfunn er det høy fremgang innenfor digitalisering. Det finnes 4G nett, selvkjørende biler, mobiler du kan snakke til og smarte roboter. Det er masse fremgang i teknologi som genmodifisering, medisin og i romfart. Så teknologien har blomstret. Det ser heller ikke ut som den kommer til å stoppe. Vil du være med å utvikle og finne smarte løsninger i samfunnet? Vil du bli ingeniør?

Sitter du igjen med spørsmål om studentlivet, ingeniørutdanninger, eller noe annet som dreier seg om NTNU? Legg igjen en kommentar under innlegget eller send oss en melding på Instagram eller Facebook da vell!

Viktor Karl Gravdal, Elektroingeniør, 2. år

SHARE THIS:

2 thoughts on “Skal du bli ingeniør?

 1. Er det mye vanskeligere å studere som ingeniør, enn vanlig videregående studiespess?

  1. Heisann!

   Det er litt vanskelig å si, men min oppfatning er at de fleste synes det er et hakk vanskeligere å starte på universitetet. Her har man ansvar for egen læring og ansvar for å få ting gjort selv, noe som kan være en overgang for mange. I tillegg er fagene gjerne mer teoretiske, hvor (etter min erfaring) forelesninger handler om teoretiske bevis og konsept, og det er lite gjennomgang av oppgaver og øving på å bruke metoder slik som man er vant med på videregående. Likevel er dette like vanskelig for de fleste, så man blir en god gjeng som samarbeider om å lære seg stoffet. Dette kan variere litt fra ingeniørstudier (bachelor) og sivilingeniørstudier (integrert master), min erfaring er fra sistnevnte.

   En annen ting som er en overgang for mange fra vgs er at tempoet er høyere og mengden pensum ofte er mye større, hvor man kanskje bruker en forelesning på et kapittel, og ikke et par uker. Det er derfor greit å forvente at det blir en del jobb når man søker seg til et ingeniørstudie, men det er også veldig viktig å ikke la seg skremme og tenke at det klarer man ikke, for det gjør du faktisk 🥰 Kanskje det blir litt tungt til tider, men det finnes mange ressurser på NTNU man kan benytte seg av, som f.eks studentassistenter og øvingstimer hvor man kan komme og be om hjelp.

   Bare si ifra om du lurer på noe mer, vi kan også kontaktes via chattebot på Facebook eller send oss en DM på @ntnustudent på Instagram 💌

   – Tora, datateknologi, 5.klasse

Leave a Reply