Ukas student: Ingeniørvitenskap & IKT

Har du søkt Ingeniørvitenskap & IKT på NTNU til høsten? Eller kanskje er du bare nysgjerrig på hva studiet går ut på? Da er dette blogginnlegget for deg!

Ukas student er Jenny Marie som studerer Ingeniørvitenskap & IKT på NTNU i Trondheim. La oss ta en nærmere titt på hennes studiehverdag!

Kan du fortelle litt om deg selv?

Hei! Jeg heter Jenny Marie og er 20 år. Jeg studerer Ingeniørvitenskap og IKT og skal snart begynne mitt 3. år på integrert master. Jeg startet på NTNU rett etter videregående, et valg jeg er veldig glad for. Selv om det var fint å komme i gang med studier mens motivasjonen og arbeidsvanene fortsatt satt godt i fra videregående, fant jeg ikke helt min plass med en gang. Jeg begynte først på kjemistudiet Industriell kjemi og bioteknologi, og til tross for at det er et bra studie der mange trives, fant jeg ut at det ikke var en så bra match for meg. Derfor byttet jeg til I&IKT, og stortrives med det valget.

På fritiden liker jeg å reise, trene og finne på festligheter med de rundt meg. Jeg er glad i å bli kjent med nye folk, noe jeg definitivt har gjort i løpet av mine to år på Gløshaugen. I tillegg er linjeforening en stor del av hverdagen min, da jeg sitter i hovedstyret til linjeforeningen vår, Hybrida, som økonomiansvarlig. Dette tar litt tid, men jeg digger det fordi jeg får mulighet til å knytte mange nye vennskap, samtidig som jeg får nyttig erfaring og variasjon i studiehverdagen!

Hvorfor valgte du å studere Ingeniørvitenskap og IKT?

Jeg valgte å begynne på I&IKT fordi studiet gir et bredt tilbud, der man etterhvert får valget med å spesialiserer seg innenfor nesten alle sivilingeniør-disipliner. Som tidligere nevnt begynte jeg først på kjemi, men byttet da jeg fant ut at interessen helte mer mot matematikk og data. Det å bytte mellom sivilingeniør-studier er veldig lettvint, og derfor helt vanlig at endel studenter gjør. Derfor er det ingen grunn til å være redd for å velge feil! Velger du feil er det bare å bytte, eller starte på nytt.

I&IKT er en linje som er litt skjult, mye på grunn av et litt anonymt navn. Men ikke la det mislede! Studiet er helt perfekt for studenter med interesse for realfag, som har lyst til å studere, men er litt usikre på hva. De to første årene av studiet er lagt opp med klassiske ingeniørfag som matte, fysikk og mekanikk. I tillegg har man flere datafag der man blant annet lærer å programmere. Ut i fra disse fagene kan man se hvor interessen leder deg hen, og velge mellom spesialiseringer innen marin, maskin, bygg, produksjonsledelse, petroleum og geomatikk. Alle retningene er i kombinasjon med datafag. Perfekt, eller hva? Det syns jeg, og det var nettopp derfor jeg valgte I&IKT!

Hvorfor hører så få om I&IKT før de kommer til Trondheim?

Det har jeg også lurt på! Som sagt tror jeg det litt anonyme navnet kan får studiet til å høres litt uforståelig ut. Linja har veldig mange internoverganger, det vil si folk som begynte på en annen linje men byttet over til I&IKT. I tillegg er linja veldig ny, under 20 år, og har ikke rukket å bli så kjent som maskin, kjemi og lignende, da de har vært på Gløshaugen i over 100 år. Selv om I&IKT ikke snakkes så mye om av foreldre hjemme eller andre, betyr det ikke at bedrifter ikke er interessert. Tvert imot! På linja får man en god sivilingeniørutdanning der man kan få jobb innen det meste.

Hadde du forkunnskaper før du startet? Må man kunne kode?

Jeg hadde ingen andre forkunnskaper enn de man får fra R2 og fysikk 1 på videregående. Studieløpet er lagt opp slik at man starter med grunnleggende fag slik at man er rustet for å ha mer spesialiserte fag senere. Det er absolutt ikke nødvendig å kunne kode fra før, det kunne ikke jeg, og man lærer seg det ganske fort!

Hvordan ser en typisk studieuke ut for deg?

Studieuken varierer hvert semester, men består som regel av forelesninger eller øvingstimer hver dag. Det er ikke obligatorisk oppmøte, så det hender jeg sitter på lesesal og ser forelesningene på video når det selv passer meg, noe som er en fin løsning i en hektisk hverdag. I tillegg er det øvinger i de fleste fag som skal inn i løpet av uken, så det går med noen timer på sal til det også.

I tillegg til skolearbeid bruker jeg noen timer i uken på å jobbe med vervet mitt. På I&IKT har vi linjeforeningen Hybrida, der vi har alt fra turgruppe, til jentekomite, arrangementskomite, IT-gjeng, fotballag og mye mer. Et hovedstyre sitter og har overordnet ansvar for linjeforeningen, der jeg har det økonomiske ansvaret. Derfor blir det litt ulike møter, og i løpet av en vanlig uke er jeg i 2-3 møter og bruker noen timer utover det til vervet. 

På kveldene pleier jeg gjerne å finne på sosiale ting, som middag med venner, en tur ut på byen, eller bare henge med kollektivet. Jeg er også en stor fan av gruppetimene til SiT! I tillegg hender det også ofte at vi drar på bedriftspresentasjoner. Dette er et event ulike studie-relevante bedrifter har, der de gir en kort presentasjon av bedriften før de tar med en gjeng studenter ut på middag og drikke, ganske så digg, og ikke minst interessant!

Hvordan liker du Trondheim som studieby?

Jeg stortrives i Trondheim, og har ikke angret et sekund på at jeg valgte nettopp denne byen å studere i. Man føler seg virkelig hjemme som student i Trondheim, da byen i stor grad består av studenter. Da jeg flyttet hit kjente jeg ingen andre i byen, et problem som ble løst fra første dag inn i kollektivet, og ikke minst første dag i fadderuka! Frivillighetskulturen i Trondheim er helt spesiell, og studenter engasjerer seg innen alt fra UKA og Studentersamfundet, til all mulig forskjellig idrett. Her finner man noe for enhver smak.

Hvordan er studentmiljøet?

Studentmiljøet er virkelig helt fantastisk. Det er ikke å legge skjul på at I&IKT er et tøft studie, i likhet med andre ingeniørstudier. På grunn av krevende fag blir det sosiale bare enda viktigere, og jeg vil si også enda bedre. For å få avkobling fra studiene fylles hverdagen opp med sosiale arrangementer og det er alltid noe å finne på. I mer krevende perioder, slik som eksamenperioden, skriftes gjerne fest ut med ting som grilling i parken, hengekøye-chill, en tur i bymarka og lignende. Studentmiljøet er preget av at alle har et felles mål, for oss på I&IKT er det målet å få en solid master. For meg var overgangen fra videregående stor på dette området. Nå har alle lyst til å gjøre det bra, og lyst til å få til ting så godt som mulig! Dette syns jeg at er motiverende, og ikke minst inspirerende.

Hvordan er miljøet på tvers av trinn og retninger?

I&IKT er et relativt lite studie, sammenlignet med andre lignende studier. Dette gjør at man klarer å bli kjent med alle i klassen, samtidig som man blir godt kjent med trinnet over gjennom fadderukene. I 3. klasse deles klassen i de ulike retningene, men jeg har fått inntrykk av at det gode klassemiljøet fortsetter. I tillegg arrangeres det masse ulike eventer, der alle trinn blir med.

Hva kunne du tenke deg å jobbe med når du er ferdig med studiene? 

Når jeg er ferdig med studiene ønsker jeg å jobbe som konsulent. Konsulent er et litt uforståelig ord, selv for oss som studerer til å bli det. I korte trekk er en konsulent en person ansatt av et firma og som leies ut til andre bedrifter som har bruk for ekspertise innenfor ditt område. Det er derfor viktig å ha høy kompetanse innenfor ditt fagfelt, noe man får gjennom en master i teknologiske fag. Dette virker som en variert, spennende og ikke minst lærerik hverdag. Jeg syns det hadde vært veldig kult å jobbe med apputvikling, og spesielt innen Internett of things – IoT. Det vil si ting som et smartkjøleskapet som merker når du er tom for melk, eller sensorer ute i byen som varsler deg når luftforurensingen er høy. Uansett hva hverdagen byr på om tre år regner jeg med at det vil bli interessant!

Det var alt for denne gang!

Er det noe mer du lurer på? Sjekk ut linkene under for mer informasjon!

Signe, medievitenskap, 3. år

One thought on “Ukas student: Ingeniørvitenskap & IKT

Leave a Reply