Ukas student: Byggingeniør

Har du søkt Byggingeniør på NTNU til høsten? Eller kanskje er du bare nysgjerrig på hva studiet går ut på? Da er dette blogginnlegget for deg!

Ukas student er Grete som tar en bachelor i Byggingeniør på NTNU i Trondheim. La oss ta en nærmere titt på hennes studiehverdag!

Kan du fortelle litt om deg selv?

Heisann! Mitt navn er Grete og jeg er 21 år. Jeg er oppvokst i Ålesund hvor jeg bodde helt frem til jeg dro i Forsvaret året etter videregående. Ved siden av skolen har jeg alltid spilt fotball og likt å være aktiv ute sammen med venner.

Iløpet av året langt oppe i nord fant jeg ut at jeg ønsket å starte på Byggingeniør-studiet i Trondheim. Nå, to år senere, har jeg fullført to år av studiet og gleder meg allerede til fortsettelsen etter sommeren.

Hvorfor valgte du å studere Byggingeniør?

Jeg husker at det var en tanke som falt meg inn i historietimen på videregående. Hvordan klarte folk å bygge store bygninger med bare hendene når jeg selv ikke klarer å bygge et tårn ved hjelp av en kortstokk eller klosser? Etter hvert begynte jeg å legge merke til hvor rart det var at en stor kran plutselig var plassert på en byggeplass, uten å vite hvordan den kom dit. Det var nok her tanken på å begynne å studere til å bli byggingeniør startet. Heldigvis gjorde jeg det, og har ikke angret en dag siden.

Hvordan ser en typisk studieuke ut for deg?

En vanlig uke går helt vanvittig fort og er over på et blunk, men det er noe av det som gjør det så gøy. Det skjer ting hele tiden så det gjelder å følge med så godt det lar seg gjøre. Vi har ca. 20 timer med forelesning i uken, dette høres kanskje mye ut med det er mye mindre enn man hadde på videregående. Dette gjør at et kreves en del arbeid ved siden av studiene. Å studere er noe man kan tenke på som en heltidsjobb med arbeidsdag ca. fra 8-16, fem dager i uken. Heldigvis har man som student litt mer frihet til å gjøre litt unntak fra denne regelen, så lenge man klarer å hente det inn igjen! Når man ikke har forelesning, er det øvinger som skal inn i de ulike fagene. Det er vanlig å ha ca. 2-3 øvinger i uken. Dette er oppgaver som skal leveres inn og godkjennes for å kunne ta eksamen. Det høres kanskje skummelt ut, men det er det virkelig ikke! I mange av emnene leverer man i grupper på 3-4stk og man har tilgang til en studentassistent som har hatt faget før og er tilgjengelig for å hjelpe. Ved siden av skole er jeg leder for linjeforeningen Tim&Shænko som er linjeforeningen til Byggingeniørene i Trondheim. Her er det veldig mye gøy som skjer og veldig mange mennesker å møte. Gjennom dette vervet har jeg blitt kjent med utrolig mange fine mennesker både innad i mitt studie men også ekstremt mange på tvers av studiene. De ulike linjeforeningene har mange arrangementer i løpet av året hvor det er vanlig å invitere eksterne styrer til noe av dette. Her har jeg vært veldig heldig og fått vært med på veldig mye spennende!

Hvordan er nivået på fagene?

Før jeg startet på studiet kan jeg huske at jeg var litt nervøs for vanskelighetsgraden på emnene. Jeg hadde et år uten skole etter videregående så jeg tenkte at det kanskje kunne bli tøft. Da jeg startet merket jeg fort at man kommer inn i fagene igjen, selv om man har hatt pause fra det en stund. Matematikken var nok et steg opp fra R2 på videregående, men med litt jobbing og hjelp fra forelesere og studentassistent gikk det fint. Mekanikk er et annet fag man har det første semesteret. Dette var en helt ny måte å tenke på, noe som gjorde alt alle startet på nivå 0 og jobbet seg oppover derfra, noe som var veldig fint. Når jeg ser tilbake på dette nå tenker jeg at de bekymringene kunne jeg spart meg for. Det er så mange som er rundt deg og kan hjelpe til fordi man ønsker at alle skal lykkes og mestre studiet på sin måte. Et steg opp fra videregående er det nok, men det er noe av det som gjør studentlivet litt mer spennende.

Hvordan liker du Trondheim som studieby? Og hvordan er studentmiljøet?

Jeg elsker Trondheim! Det kryr av studenter i byen og det er alltid noe som skjer. Mulighetene for å engasjere seg og være med i studentfrivilligheten er endeløse og det å gripe disse mulighetene er noe man virkelig ikke angrer på. Dette er også en veldig fin måte å bli kjent med nye folk og skape sin egen omgangskrets i en ny by.

Trondheim har også mange turmuligheter i nærheten. Fra sentrum går det en trikk opp til Lian hvor man på vinteren kan gå i nydelige skiløyper. Skistua og Estenstadmarka har også fine skiløyper på vinteren og turmuligheter på sommeren. Våttakammen, Geitfjellet og Burmaklippen og sentrale turmuligheter hvis man liker å koble av litt med en tur i fjellet.

Er det mulighet for utveksling til utlandet?

Det er fullt mulig å ta et år i et annet land om man ønsker dette. Selv har jeg ikke gjort dette ennå, men det er noe jeg ønsker å få til på et litt senere tidspunkt. Det er flere som velger å ta vårsemesteret i 2.klasse i utlandet og har gode erfaringer med dette!

Hva kunne du tenke deg å jobbe med når du er ferdig med studiene?

Dette har jeg ikke helt funnet ut av enda. Planen er forsøke å få prøve litt ulike ting i løpet av de somrene jeg har til jeg er ferdig. Forhåpentligvis finner jeg ut av hva jeg liker best! Den siste tiden har jeg tenkt en del på å jobbe som konsulent i et konsulentfirma. Det betyr å være en som entreprenørene på et byggeprosjekt kan rådføre seg med og hvor jeg kan beregne på ulike konstruksjoner. Dette er noe jeg synes ser veldig spennende ut! Mulighetene etter en slik utdanning er mange. Du kan jobbe fra alt med framtidsplanlegging av byområder, jobbe på store anlegg som tunnel og broer, planlegge bygging av hus eller beregninger av store konstruksjoner som kjøpesentre, leilighetskompleks og mye mer. Kanskje derfor jeg synes det er litt vanskelig å bestemme seg, men ved å prøve litt innenfor de ulike retningene finner jeg det nok ut til slutt.

Det var alt for denne gang!

Er det noe mer du lurer på? Sjekk ut linkene under for mer informasjon!

Signe, medievitenskap, 3. år

Leave a Reply