Jeg skulle visst dette da jeg begynte på NTNU

Fem år har gått siden jeg begynte å studere ved NTNU. I løpet av den tiden har jeg lært masse nytt, både i og utenfor forelesningssalen. I dette innlegget skal jeg dele noen av de tingene jeg skulle ønske jeg visste da jeg satte min fot i Trondheim høsten 2015.

1. Du blir ikke arbeidsløs selv om du ikke tar en profesjonsutdannelse

Utdanningsløp på universitetet gir deg kunnskap om mye forskjellig. Noen er spesifikt designet for å lose deg trygt inn i et profesjonsyrke, mens andre introduserer deg til en spesifikk måte å tenke på. Denne siste gir deg en bred kompetanse som sammen med andre erfaringer (deltidsjobb, verv, hobbyer) kan peile deg inn på en vei videre. Samtidig gir disse studiene deg sjelden et fasitsvar når tanta di spør “Hva blir du egentlig når du er ferdig da?”

Det høres kanskje litt skummelt ut å ikke vite helt hva som venter deg på slutten av en utdanning, men samtidig viser det hvor viktig det er å velge noe du faktisk liker å drive med. Du får kanskje ikke en stilling som sosiolog eller filosof etter en bachelor i sosiologi eller filosofi. Men du har lært hvordan mennesker er og tenker. Og det er kunnskap arbeidslivet trenger. Så lenge du da har hatt interesse for å fordype deg i studiene har du lært deg til en måte å tenke på som du videre kan bruke i flere forskjellige type jobber. Jeg var ganske nervøs for om hva som ventet meg etter studiene, men lærte år for år at det finnes mange veier til arbeidslivet. Dette skal jeg utdype i neste punkt.

Det er kanskje ikke så mange som ansetter gitarister, men forståelse av musikk kan også være nyttig på andre måter.

2. Du kommer til å ombestemme deg litt

Da jeg var fem år ville jeg, som mange av dere, bli brannmann fordi de hadde så kule hjelmer. Som tiåring ville jeg plutselig bli arkeolog (kan ha en viss sammenheng med at dette også var da jeg så Indiana Jones for første gang). Så kom plutselig tenårene og jeg skjønte at musikk var tingen for meg. Men som de fleste vil fortelle deg, så er ikke nødvendigvis det å bli rockestjerne verdens mest stabile framtidsplan. Siden jeg begynte å studere har jeg vært innom alt fra tanken om å bli kulturskolelærer eller komponist til manager i plateselskap.

Jeg er nå 24 år og fortsatt ikke helt sikker på nøyaktig hva jeg faktisk kommer til å ende opp å jobbe som. Men jeg har også forstått at jeg ikke trenger å være det. Noe av det viktigste jeg har lært i løpet av studietiden er at veien, som klisjéen så flott sier det, blir til mens du går den. Flere av de jeg har blitt kjent med i løpet av studietiden jobber nå ikke med det de lærte under studiene, men med jobber de fikk etter frivillig arbeid eller deltidsjobb. Samtidig har jeg også møtt flere som har byttet studie både én og tre ganger, eller som har spesialisert seg innenfor helt andre ledd av fagfeltet sitt enn det de hadde planer om. NTNU-studenter får som regel jobb rett etter studiene, men det betyr ikke at det ikke er rom for å ombestemme seg. Derfor kan det også være viktig å huske på tips nummer tre, som er…

3. Karakterer er virkelig ikke alt

Dette høres jo kanskje litt rart ut om du nå sitter der og har jobbet rumpa av deg for å komme inn på medisin eller psykologi. Men det jeg har skjønt etter noen år på universitetet er at karakterer på grunnskole, videregående og høyere utdanning har forskjellige formål. Gjennom grunnskolen skal du få en grunnleggende utdannelse for å forståelse av livet. På videregående skal du få en grunnleggende innføring i det du etterhvert ønsker å studere. Som student på universitetet skal du derimot spesialisere deg mot en spisskompetanse. Karakterer på grunnskole og videregående viser altså hvor godt du har forstått grunnleggende fag, mens de på universitetet viser hvor godt du har forstått ulike deler av et fagfelt.

Forelesninger er viktige, men ikke la det bli det eneste du bruker studietiden din på!

Skillet mellom disse er kanskje litt forvirrende, så jeg bruker et eksempel her. Om du da har lyst til å gå økonomi og administrasjon for å jobbe med markedsføring, spiller det kanskje ikke så stor rolle om du får en A i Matematikk. Derimot kan det heller lønne seg å prioritere en deltidsjobb eller arbeid i en studentorganisasjon hvor du får relevant erfaring. Tiden det tar å jobbe med dette betyr kanskje at du får en C i matte, men det kan også gjøre at eksamenen din i markedsføring går bedre. Hvis du da får en A på markedsføring har du fortsatt B i snitt OG arbeidserfaring. Noen arbeidsgivere vil selvfølgelig se på karakterene dine, men de ser også på CVen din. Derfor kan det være nyttig å fordele energien din på flere poster istedenfor å legge alt inn i lesesalen. Husk at det tross alt er du som skal lære på universitetet og ikke NTNU som skal få gode resultater fra deg. Velg derfor nøye hvor du ønsker å legge innsatsen din.

Jeg håper dette var betryggende å lese om du skal begynne på NTNU denne høsten eller senere. Send oss gjerne en melding på Instagram eller Facebook om du lurer på noe annet om å studere ved NTNU.

Sondre, musikkvitenskap, 5.år

Leave a Reply