Ukas student: Grunnskolelærer 5.-10. trinn

Ukas student er Julie som studerer Grunnskolelærer 5.-10. trinn Lurer du på hvordan studiehverdagen hennes er? Da er dette blogginnlegget for deg!

Denne uka kunne du følge Julie på vår Instastory hvor hun viste frem sin studiehverdag. Gikk du glipp av det? Fortvil ikke! Hun sa nemlig ja til å være ukas student, så la oss ta en dypere titt på hennes studiehverdag.

Kan du fortelle litt om deg selv?

Jeg heter Julie, er 24 år og kommer fra Sunndalsøra i Møre og Romsdal. Jeg går andreåret på grunnskolelærerutdanningen 5.-10.trinn med matte, samfunnsfag og naturfag. Jeg er en sosial og utadvendt jente, som er glad i turer i skog og mark og sier sjeldent nei.

Hvorfor valgte du å studere grunnskolelærer?

Jeg var en av de som ikke visste hva jeg ville studere etter videregående, så jeg valgte å jobbe frivillig et år først, i Elevorganisasjonen. Elevorganisasjonen er på en måte interesseorganisasjonen til elevene, og dette året gikk det mye i skolepolitikk og elevinteresser. Jeg visste at jeg ikke ville starte å studere i Oslo, og da jeg hadde hørt mye fint om Trondheim, og mange av vennene mine bodde der fra før, valgte jeg å flytte hit. Jeg startet først på samfunnsøkonomi, men fant ut at det ikke var for meg. Etter det jobbet jeg et år og det var dette året jeg fant ut at jeg ville bli lærer. Mye av grunnen var det jeg hadde opplevd året i Oslo, men også ut av frustrasjon etter å ha hatt dårlige lærere opp igjennom.

Hvordan ser en typisk studieuke ut for deg?

Jeg har kun to emner i halvåret, og ca 4 forelesninger i uka som varer ca 3 timer hver. Vi har i tillegg rundt 3 arbeidskrav i hvert emne i halvåret. Så man har alltid skole å arbeide med, og jeg prøver å være på skolen hver dag, mandag-fredag. Ofte arbeider jeg i kollokviegruppe før/etter forelesning med arbeidskrav eller regneøvinger, eller leser pensum. På ettermiddagen kan det være enten møte i linjeforeningsstyret, møte i revystyret, jobb, revyøving, danseøving, kos med venner, trening eller bare avslapping hjemme i kollektivet. I helgen drar vi ofte ut og opplever studentlivet på kveldstid.

Blir det lagt mye vekt på pedagogikk i studiet?

Man ender opp med 60 poeng i pedagogikk etter fullført studie, med mindre man velger spesialpedagogikk eller profesjonsrettet pedagogikk som fag B. Man har pedagogikk høsten førsteåret, våren andreåret og hele fjerdeåret.

Hvordan fungerer klasseinndelingen? Siden man har forskjellige fag?

Du får tildelt en klasse førsteåret, som du har pedagogikk og enten norsk eller matte med det første halvåret. Denne klassen skal du ha pedagogikk med ut studieløpet. Når du velger fag A og B vil du være i en annen klasse i disse fagene. Med andre ord så har jeg en «hovedklasse», altså de jeg ble plassert med førsteåret og har pedagogikk med, samtidig som jeg hadde en samfunnsfagklasse da jeg hadde samfunnsfag våren og høsten 2019. Til høsten skal jeg kun ha naturfag og vil da ha en naturfagsklasse, og ikke ha undervisning med den opprinnelige klassen min.

Hvordan liker du Trondheim som studieby?

Jeg elsker Trondheim som studieby! Trondheim er en veldig hjemmekoselig by, hvor du har både byliv, bymark og historiske steder i nærheten. Det går buss stort sett overalt, og det tar ikke lang tid å komme seg dit du skal. Det finnes mange koselige barer og restauranter, noe jeg er veldig fan av å benytte meg av når brukskontoen tillater det (mange steder har studentrabatt). Det er også veldig hyggelig å møte kjentfolk på gata, noe som skjer ofte!

Hvordan er studentmiljøet?

Jeg vil påstå at Trondheim har Norges beste studentmiljø. De fleste linjene ved NTNU har gode fadderuker, som tar vare på nye studenter fra dag 1. Vi har også Samfundet, som i tillegg til å være utested med mange forskjellige barer og klubber arrangerer utrolig mye bra til en grei pris: konserter, foredrag, debatter, temafester, UKA, ja lista er lang. Her møter man studenter fra alle linjer og studier. Man kan også engasjere seg i så og si det man ønsker, som også er veldig sosialt og noe jeg anbefaler på det sterkeste! Etter å ha gått to forskjellige studier og jobbet flere steder i Trondheim, har jeg nesten alltid felles bekjente med nye studenter jeg møter. I tillegg vil jeg si at studentmiljøet på lærerstudiet er utrolig bra. Siden man har hovedsakelig klassebasert undervisning må man ikke forholde seg til så veldig mange andre studenter på en gang, og man blir veldig godt kjent. Jeg kan dra på skolen bare for å være sosial noen ganger. Man blir også kjent på tvers av klasser og trinn da linjeforeningen samler alle, og jeg møter alltid kjente når jeg går i gangene.

Kan man som 5.-10.trinnslærer få undervise de på 4.trinn eller lavere?

Ja, hvis du har lærerutdanning kan du undervise i alle fag på barneskolen.

Hva kunne du tenke deg å jobbe med når du er ferdig med studiene? 

Jeg vil bli lærer på ungdomsskolen, en tid som kan være veldig vanskelig for mange unge. Jeg vil bidra til å gjøre denne tiden bedre, og hjelpe de med å forstå skolen. Jeg vil være åpen og legge opp til diskusjon, det er viktig at elevene føler de blir hørt, sett og respektert. Det kommer nok til å bli krevende til tider, men jeg tror det vil bli mer givende.

Det var alt for denne gang!

Er det noe mer du lurer på? Sjekk ut Instastoryen til Julie her, eller følg linkene under for mer informasjon!

Signe, medievitenskap, 3. år

One thought on “Ukas student: Grunnskolelærer 5.-10. trinn

Leave a Reply