Hvordan skaffe deg Voksenpoeng?

Du har søkt studier og skal kanskje flytte hjemmefra for første gang. Her er mine tips for overgangen til voksenlivet!

Leie bolig

Kanskje har du allerede funnet deg et sted å bo til høsten eller kanskje du ikke har begynt letingen enda? Uansett er det noen ting som er greit å huske på når det kommer til hybelen din. Hvis du skal bo gjennom SiT er det ofte en fast pris på strøm og internett per måned, og du slipper å ordne deg strømavtale og internettabonnement. Skal du derimot leie via privat utleier må du gjerne fikse dette selv. Det kan være mye å spare på å ha billige avtaler! Sjekk gjerne ut sider som dette og dette hvor du kan få tilbud fra ulike leverandører for henholdsvis strømavtaler og internettabonnement.

Informasjon om strøm og internett finner du i kontrakten din sammen med masse annen nyttig og viktig informasjon. Det er ikke alltid like lett å vite hva som er en god kontrakt, men heldigvis har forbrukerrådet en husleiekontrakt du kan se på for å sammenligne og sjekke at alt er i orden med din kontrakt. Forbrukerrådet sin husleiekontrakt finner du HER. I tillegg til å lese kontrakten nøye, og å sjekke ut strøm og internett, kan det være lurt å dra på visning der du skal leie. Bildene i annonsen kan være gamle, feil eller bare dårlige. Visning gir deg også mulighet til å stille spørsmål og f¨å litt følelsen av hvordan det er i leiligheten, noe som ikke er like lett ved å kun se på bilder.

Forsikring

Forsikring er noe av det som er veldig lett å glemme, for det er jo som oftest noen andre som har fikset dette for deg før. Men det er viktig å ha forsikring i tilfelle noe skulle skje. Jeg vil anbefale deg å alltid ha innboforsikring og reiseforsikring, men du trenger ikke ordne det allerede nå. Som student kan du melde deg inn i foreninger som Tekna, NITO og Norsk Sykepleierforbund osv., og gjennom de få billigere forsikringsavtaler. Slike foreninger står ofte på stand enten i starten av semesteret eller til og med gjennom hele semesteret, der kan du snakke med de om medlemsfordeler og melde deg inn. Hvis du er heldig dekkes du fortsatt av forsikringen til foreldrene dine og kanskje trenger du ikke ordne egen forsikring med en gang. Siden det kan variere mye er min anbefaling at du sjekker ut hvilke forsikringer du er dekket av og hvilke du bør skaffe deg selv 😄

Økonomi og mat

Til sist vil jeg gi noen tips om økonomi og mat. Når du får støtte fra lånekassen får du utbetalt mye i august og i januar, og lavere beløp resten av året. Det er lurt å spare deler av storstipendet til resten av året og ikke bruke alt med en gang, selv om det selvfølgelig fort går litt ekstra mye i fadderuka, i Åre og på pensumbøker (som forøvrig bør kjøpes brukt så langt det går). Nå som du flytter hjemmefra og skal styre det aller meste selv kan det være greit å sette opp et budsjett for å holde orden på økonomien. I dette blogginnlegget kan du lese mer om det å sette opp, og leve av, et studentbudsjett. Mine beste tips når det kommer til matbudsjettet er:

  1. Lag en handleliste, og følg den på butikken
  2. Sjekk tilbudsapper og aviser for tilbud på ting du trenger – ikke gå i fella og kjøp ting du ikke får spist opp
  3. Planlegg måltidene dine! Ikke bare blir det enklere å skrive handleliste, men det blir lettere å bruke opp alt
  4. Se på kiloprisen

PS. Hvis du ikke føler deg helt komfortabel på kjøkkenet enda anbefaler jeg deg å være med på kjøkkenet hjemme når det lages middag i sommer 😉

Nå håper jeg du føler deg litt tryggere rundt overgangen til å skulle bo for deg selv og være voksen. Og du, husk at du alltid kan stille oss spørsmål her på bloggen, på Facebook eller på Instagram (@ntnustudent).

-Martha, industriell kjemi og bioteknologi, 3.år

Leave a Reply