Min prioritering: Sivilingeniør

Det begynner å bli en god stund siden jeg skulle søke høyere utdanning for første gang, helt tilbake i 2013. I dette innlegget skal jeg likevel prøve å beskrive hva jeg tenkte da jeg søkte mitt første studie, og hvorfor jeg byttet to ganger etterpå.

Jeg har alltid vært interessert i realfag, og selv om jeg etterhvert også fattet større interesse for samfunnsfagene følte jeg at ingeniør ville være et yrke som kunne passe meg bra.

Helt siden jeg gikk på ungdomsskolen var planen min å flytte til Trondheim og begynne på en sivilingeniørlinje på NTNU, og da jeg kom til tredjeklasse på VGS gjaldt det egentlig bare å finne ut hvilken linje jeg skulle begynne på. Svaret på det fant jeg i en studiekatalog tilsendt fra NTNU, hvor jeg blant annet leste at Bygg og Miljøteknikk var en linje med variert innhold hvor man ble god på prosjektledelse. Jeg har alltid likt å jobbe med forskjellige prosjekter, og trenger også en variasjon i hverdagen for at jeg skal trives, og tenkte dermed at det var den perfekte linjen for meg. Ikke minst hadde jeg også hørt veldig mye bra om studiemiljøet i Trondheim!

I retrospekt skulle jeg imidlertid ønske at jeg hadde lagt litt mer tid og energi i studievalget, for tross en lovende beskrivelse skjønte jeg relativt fort at Bygg og Miljøteknikk ikke var den riktige linjen for meg. Her vil jeg bare påpeke at jeg kjenner mange som er fornøyde med å studere bygg og miljøteknikk, men vi er tross alt alle individuelle vesener med ulike preferanser.

Etter et år som Bygg-student bestemte jeg meg derfor for å bytte til en annen sivilingeniør-linje, nemlig produktutvikling og produksjon. Her følte jeg meg umiddelbart mer hjemme fagmessig, og ble også kjent med veldig mange hyggelig folk! Etter to år på maskin følte jeg imidlertid at jeg ikke nødvendigvis hadde den samme tekniske interessen som endel av de andre i klassen, samtidig som jeg selv ble stadig mer interessert i økonomi og ledelse. Dermed ble det relativt naturlig å bytte videre til Industriell Økonomi og teknologiledelse (Indøk), hvor jeg kun manglet et par fag for å være à jour. Dette har jeg trivdes veldig godt med, og i disse dager fullfører jeg masteren min på Indøk.  

GODE VENNER: Studietiden i Trondheim har gitt meg veldig mye, ikke minst en flott vennegjeng!

Til deg som leser dette, og kanskje skal ta et studievalg i nær fremtid, håper jeg du sitter igjen med to ting.

  1. Bruk tid på å sette deg godt inn i hva et studie FAKTISK innebærer. Å lese i brosjyrer er vel og bra, men å snakke med studenter som oss bak denne bloggen (eller @NTNUstudent på Instagram) gir deg et bedre inntrykk av hvordan studentene faktisk opplever de forskjellige studieretningene. Vi her er for deg hver eneste dag frem til omprioriteringsfristen 1. Juli!
  2. Det er ikke krise å velge feil! Uansett hvor mye du leser deg opp og forhører deg i forkant er det ikke sikkert du ender opp med å ta det perfekte valget for deg. Dessuten er studietiden en tid hvor du gjerne utvikler deg mye som person, det du synes er spennende når du er 18 er ikke nødvendigvis det som interesserer deg mest når du er 21. Heldigvis er det som regel veldig enkelt å bytte studieretning på NTNU, særlig om du for eksempel vil bytte fra en sivilingeniørlinje til en annen. Mer om å bytte studie finner du i dette innlegget.

Vil du lese om andre prioriteringer? Her finner du litt om hva Ingrid tenkte før hun begynte på en master Likestilling og mangfold, mens du kan klikke her hvis du vil lese mer om hvorfor Tora begynte på Ingeniørvitenskap & IKT, og så byttet til Datateknologi.

PS: Jeg snakker også ganske utfyllende om min vei til NTNU i dette instagram-innlegget!

Peter, 5. år, Industriell økonomi og teknologiledelse

Leave a Reply